GRADUATION SHOW: Lasse Wand

LUCA School of Arts Brussel

« terug naar Graduation Show overzicht

Lasse Wandschneider is geboren in Lübeck, Duitsland, in 1987.  Hij studeerde illustratie in Breda, Berlijn en Praag en werkte als freelance illustrator, kunstenaar en pedagoog voordat hij besloot zich te verdiepen in het maken van strips in het masterprogramma Graphic Storytelling van Luca Brussel.

Over zijn master: “Mijn boek gaat over de kinder- en jeugdjaren van mijn grootmoeder, die opgegroeid is in Königsberg, Duitsland, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ze heeft het nooit gehad over haar ervaringen daar en over hoe ze ontsnapt is aan het einde van de oorlog toen het Rode Leger de regio overnam. Ik probeer me dus enkele scènes voor te stellen van hoe het voor haar had kunnen zijn.  Heeft ze vrienden en geliefden verloren? Hoe heeft ze nazi-Duitsland ervaren? Hoeveel wist zij of haar vader die voor de Duitse spoorwegen werkte over de deportaties? Hoe is het om te weten dat de plek waar je bent opgegroeid niet meer bestaat en waarom wilde ze hier nooit over praten? Hoe ga je in je eentje om met verlies, verdriet en schuldgevoelens?

Mijn aanpak is het vertellen van haar verhaal door middel van een reeks flashbacks in plaats van een chronologische volgorde van gebeurtenissen, waardoor er meer sfeer ontstaat dan een verhaallijn.”