GRADUATION SHOW: Rita Jeltsch

LUCA School of Arts Brussel

« terug naar Graduation Show overzicht

Rita Jeltsch , geboren op 9 januari 1974 in Los Angeles, VS. Na een veelbewogen jeugd en vele reizen strandde ik op mijn 22ste in België, waar ze studeerde voor leerkracht Plastische Opvoeding en Geschiedenis. Maar naast mijn werk in het onderwijs ben ik mijn passie blijven volgen: in het DKO studeerde ik verder Vrije Grafiek en dan ook nog Illustratie. Als afstudeerproject voor Illustratie had ik een Graphic Novel die met hulp van het cultuurcentrum werd uitgegeven. Dit gaf me de moed om er volledig voor te gaan: ik ging serieus terug op de schoolbanken zitten om te studeren voor een master Beeldende Kunsten!

Voor mijn illustraties gebruikt ze vaak een hele mix van technieken: gouache, houtskool, aquarel, monotypes, collage  of  hoogdruk.  Als ik te lang  binnen  één stijl werk, begin ik me te vervelen. Ik vind het leuk  om steeds nieuwe dingen te ontdekken.

Voor mijn masterproef Bibabliksem heb ik gekozen voor linosnede. Strak en kleurrijk en aantrekkelijk voor kinderogen.

Over Bibabliksem:What the hell is Bibabliksem? We komen eigenlijk nooit echt te weten, wat het is… het is een drankje, het is verschrikkelijk lekker en het is voor alles goed: als hoestsiroop, als lijm, als conditioner en gewoon als aperitiefje.

Mijn kleine held, Pluche, moet een flesje Bibabliksem bij de apotheker halen en terug naar zijn oma brengen. Ondertussen overkomen hem ineens de allergekste avonturen. Giraffen die in de knoop liggen, een vliegend tapijt en een zeemeermin met knopen in haar haar bijvoorbeeld. Tijdens de tocht raakt het flesje Bibabliksem druppel voor druppel leeg.

Wanneer hij terug thuis is schiet er amper iets over en Oma wil zijn verhaaltjes niet geloven. Is het écht waar of heeft hij de fles gewoon zelf leeggedronken?”