Grensgebied: Strange Sequences
2 december 2018 


Vorige maand ging in het Fotomuseum in Antwerpen een nieuwe editie van Pitch Pitch door, een evenement van het crowdfunding-platform Ulule, deze keer voor de kunst & fotografiesector. Eén van de laureaten die avond was striptekenaar Thijs Desmet die er zijn idee van een nieuw striptijdschrift Strange Sequences voorstelde. Een project dus waarvoor hij jullie steun nodig heeft. Maar laten we niet vooruitlopen op de feiten en eerst even meer te weten komen over het project in een nieuwe Grensgebied-aflevering.

Ik vond het wel boeiend om met Strange Sequences terug te keren naar de bron van de fanzine.

Strange Sequences is een stripzine met de focus op “weird fiction”. Wat moeten we daaronder verstaan en waarin willen jullie je onderscheiden van andere striptijdschriften?
Het idee is het geïnspireerd door pulptijdschriften die vooral begin van vorige eeuw populair waren. Denk bijvoorbeeld aan “Weird Tales”, dat waarschijnlijk het bekendste is omdat het de carrière van HP Lovecraft, één van de meest invloedrijke en vernieuwende horror en sciencefiction schrijvers van die tijd (en misschien wel van aller tijden). De verhalen in dit soort magazines waren heel fris en origineel en vaak ook heel bizar. Vandaag de dag de dag volgen horror en sciencefiction grotendeels braaf dezelfde clichés, er zijn slechts een paar uitschieters zoals de film Annihilation bijvoorbeeld, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jef Vandermeer, die wordt gezien als één van de voornaamste hedendaagse “weird ficition” auteurs.

 

Wat veel mensen niet weten is dat de term “fanzine” ook ontstaan is in deze periode. Fans van deze horror en sci-fi vonden elkaar via de lezersrubrieken in deze magazines en gingen hun eigen amateurmagazines gaan opstarten.
Ik vond het dus wel boeiend om met Strange Sequences terug te keren naar de bron van de fanzine en wou ook de sfeer van de bizarre en creatieve verhalen die hieruit voortkwamen eer aandoen, niet door dezelfde verhalen te gaan vertellen en dus weer clichés te gaan volgen, maar door dezelfde experimentele “out-of-the-box” aanpak te gebruiken. Vandaar ook dat ik eerder voor experimentele striptekenaars heb gekozen die zelfs niet per se iets met sci-fi of horror te maken hebben.
Hoe we ons onderscheiden is dus vooral door middel van het thema en de sfeer, het gaat om een bepaald soort verhalen en experiment, die enerzijds terug verwijzen naar die oude pulpmagazines maar tegelijkertijd ook net heel vernieuwend is.

Er worden een aantal relatief bekende namen aangekondigd zoals oa Gabri Molist, Pauline Spira, Jan Panev, Jana Vasiljevic en jezelf. Kan iedereen zich aanmelden voor publicatie en wordt er gewerkt met thema-nummers?
Voor de eerste editie wou ik vooral op uitnodiging werken, maar ik wil meerdere edities gaan maken waarbij eerder met een open-call wordt gewerkt. Dit zal natuurlijk nog moeten afhangen van het succes van de crowdfunding campagne.

 

De financiering zal in de eerste plaats gebeuren via het crowdfunding-platform Ulule. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
Eigenlijk heeft Ulule zelf contact met me opgenomen, in verband met hun Pitch Pitch initiatief, met de vraag of ik geen project had liggen dat ik graag wou gaan crowdfunden. Ik zat al even op Strange Sequences te broeden en dit leek me een goede kans om een som samen te rapen om er een mooie uitgave van te kunnen maken zonder er zelf mijn broek op financieel vlak te hard aan te scheuren.

Wat moet lezers overtuigen om een bijdrage te leveren aan de crowdfunding-actie?
Een prachtige zine in full colour met werk van tien straffe striptekenaars, plus in het beoogde budget zit meteen ook al de productiekost voor het volgende nummer inbegrepen. Dat is dus al een tweede zine met even straffe tekenaars waar je kan naar uitkijken. Ook wil ik een deel van het budget gebruiken om de tekenaars te kunnen vergoeden, wat ik wel belangrijk vind aangezien ze werk afleveren. Maar dit is iets dat ik al moeilijk uit eigen zak kan gaan voorzien. Wie het dus belangrijk vindt dat kunstenaars ook iets terug krijgen voor hun werk: doneren maar!
En er zijn natuurlijk ook een hele reeks mooie beloningen.

 

Wie interesse heeft om het project te steunen kan alvast een kijkje nemen op de pagina van Ulule. Verdere info vind je ook op de Facebook-pagina van Strange Sequences.Gerelateerde berichten

Grensgebied: VROOM

Grensgebied: VROOM

16 januari 2023 
0
More Story

Het Verhoor: Lien Vanstiphout

Twee weken geleden won Lien Vanstiphout op de PéPé Soirée de publieksprijs voor haar strip Speeltijd, die we vorige week...