Het Verhoor: Peter Moerenhout & Kevin Cuyt
4 december 2016 


Vandaag kan je op Pulp deLuxe een voorpublicatie lezen van de strip Eeuwig Sneeuw van Kevin Cuyt en Peter Moerenhout.  De strip heeft intussen al een uitgebreide voorgeschiedenis, maar het project is pas dit jaar in stroomversnelling gekomen. Of het boek volgend jaar rond deze in de rekken zal liggen en/of als reeks te lezen zal zijn op Pulp deLuxe weten we nu nog niet. Hoog tijd dus om de makers eens aan de tand te voelen in een mini-aflevering van Het Verhoor.

eeuwig_sneeuw

Stel jullie eens voor.

Peter Moerenhout: “Ik ben voorzitter van De Stripgilde en beheer in die functie de website www.stroke-strips.be, ik schrijf artikels en recensies over strips en ben stripscenarist.
Ik schrijf soms ook andere dingen. Alles is terug te vinden op www.petermoerenhout.be. Ik speel ook nog in een band: The Red Rum Orchestra.
Ik eet graag, maar alleen in gezelschap en ben niet in staat normale menselijke relaties te onderhouden.”

Kevin Cuyt: “Ik ben freelance illustrator en momenteel bezig aan mijn eerste stripverhaal in samenwerking met Peter.”

eeuwig_sneeuw2

Vertel eens iets over de ontstaansgeschiedenis van de strip.

Peter Moerenhout: “Ik loop al jaren rond met de synopsis van deze strip. Als ik me niet vergis al van 2006 of zo. Ik had de eerste paar hoofdstukken uitgeschreven voor Sébastien Conard, maar die is er na een tijdje mee moeten stoppen wegens private redenen en tijdsgebrek.

Flash forward naar 2014. De Stripgilde maakte toen live een strip op de Boekenbeurs. Eén van de tekenaars die daaraan meewerkte was Kevin, wiens werk me enorm aansprak. Toen we buiten een sigaret stonden te roken vertelde hij me dat hij graag voor zijn dertigste zijn eerste strip wou uitbrengen. Ik heb mijn kans toen gegrepen en hem Eeuwig Sneeuw voorgesteld.

Intussen is Kevin al de dertig gepasseerd en hebben we zijn persoonlijke deadline niet gehaald. Begrijpelijk, want er moet brood op de plank komen en betalende opdrachten komen bij ons allebei op de eerste plaats. We hebben daarom dit jaar een beurs aangevraagd bij het VFL. Als we die krijgen, dan kan ik me concentreren op het scenario en kan Kevin de strip aan een duizelingwekkend tempo beginnen tekenen. We hebben er alle vertrouwen in dat de goede mensen van het VFL kwaliteit herkennen wanneer ze die zien. (Lacht)
We zijn intussen met het eerste hoofdstuk van deze strip toch ook mooi tweedes geëindigd bij de Yieha Young Talent Award, dus wie weet?”

Kevin Cuyt: “In de zomer van 2013 sprak Peter me aan met de vraag of ik zin had om mee te werken aan een scenario dat hij had liggen. Vervolgens stuurde hij de eerste 4 hoofdstukken door en de rest is geschiedenis.
Ik ontmoette Peter voor het eerst op de Boekenbeurs, destijds was ik nog wat onzeker over mijn tekenkunde. Na een sigaret en een grap voelde het meteen goed: wat onze visie betreft zaten we op dezelfde lijn.
Ik had nog niet zoveel ervaring met strips, ik wist niet goed hoe of wat, maar ondertussen hebben we al wel een gebalanceerde beeld- en verteltaal.
Hopelijk kunnen we eind 2017 dit episch (strip)verhaal op de wereld loslaten.”

eeuwig_sneeuw3

Wat zijn de toekomstplannen met de strip?

Peter Moerenhout: “Werelddominantie. Er zijn momenteel 4 uitgeverijen die interesse hebben: twee Belgische, een Franse en een Britse. Als ze nog steeds evenveel interesse is wanneer het af is zullen we wel verder zien.
Nadien verkopen we de filmrechten, liefst aan Nicolas Winding Refn, Darren Aronofsky, Duncan Jones of Rian Johnson en dan worden we slapend rijk van alle merchandise.
En als we mogen van onze hypothetische uitgever, dan publiceren we de rest van het verhaal uiteraard in episodes op Pulp deLuxe!”

Kevin Cuyt: “Mijn plan is om er een mooi (verlaat) debuut van te maken.
Daarna zien we wel.”

Lees hier het eerste hoofdstuk van Eeuwig Sneeuw »Gerelateerde berichten

More Story

Jonas Sysmans wint de Plastieken Plunk 2016

Afgelopen zaterdag werden op de Pépé Soirée twee mensen de stratosfeer van ultiem geluk in gekatapulteerd. De Plastieken...