Het Verhoor: Stefan van Dinther
1 november 2020 


Stripmaker en scenarist Stefan van Dinther debuteerde vorige week op Pulp deLuxe met een aflevering uit zijn nieuwe boek Man en Kerel dat in voorjaar bij uitgeverij Oogachtend verschenen is. Naar goede gewoonte plaatsten wij Stefan in onze verhoorkamer om hem uit te vragen over Man en Kerel.

door Rebecca van Bockel

verhoor-stefan2

Dag Stefan! kun je in het kort vertellen wie je bent en wat je doet?
Ik ben een stripmaker die ook lesgeeft in strips maken, beide superleuk om te doen!

Abstractie heeft voor mij een bepaalde magie. Als ik dat ergens kan inzetten dan kan ik dat niet laten!

Je nieuwe boek Man en Kerel is in het voorjaar verschenen bij Oogachtend. Hoelang heb je aan het boek gewerkt en vanwaar komt de keuze van een grafische en abstracte benadering van de tekeningen?
Pfoe! Best wel lang! Ik heb de strips in het boek in de afgelopen jaren zonder vooropgezet plan gemaakt en ben toen op een gegeven moment gaan kijken en selecteren welke strips bij elkaar zouden passen. Vervolgens was het fijn puzzelen met de volgorde en sommige strips aanpassen om een eenheid proberen te maken.

 

En tja abstractie, dat heeft voor mij een bepaalde magie. Als ik dat ergens kan inzetten dan kan ik dat niet laten!

 

Man en Kerel komen ook voor in Eiland, een anthology reeks die je bijna twintig jaar geleden creëerde samen met Tobias Schalken en Eric van der Heijden. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet en wat inspireerde jullie om samen die reeks te maken?
Tobias
ken ik al heel lang, we kennen elkaar van een stripwinkel in Den Bosch (Dick Bosch dat intussen niet meer bestaat), waar we beiden gewerkt hebben in onze jeugd. We zijn naar dezelfde kunstacademie gegaan, waar we Eric hebben ontmoet. Eiland zijn we begonnen om een platvorm te hebben voor onze stripexperimenten.

 

Naast het maken van strips schrijf je ook scenario’s voor Donald Duck. Hoe ben je daar terecht gekomen en kun je iets vertellen hoe het schrijven van stripscenario’s in zijn werk gaat?
Mijn vrouw Simone Ruitenbeek, die ook drie gags in het Man en Kerel boek geschreven heeft, is redacteur bij de Donald Duck. Ik was vooral benieuwd of ik strips kon schrijven die voldoen aan de meer klassieke stripwetten, precies waar Man en Kerel niet zo goed in zijn.

 

Om af te sluiten, gaan Man en Kerel in de toekomst nog iets proberen?
Ik ben al bezig met een nieuw Man en Kerel boek, maar ik geloof dat ze niet meer zo in hun proberen-fase zitten. Meer in hun neem-me-zoals-we-zijn-fase.

 

Man en Kerel van Stefan van Dinther is verkrijgbaar bij Oogachtend »

Man en Kerel op Pulp deLuxe »
Profiel Stefan van Dinther »Gerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
More Story

The Big Zine Club Interview

Twee weken geleden begonnen we op Pulp deLuxe aan een tweede seizoen van onze Zine Club met getekende recensies van zines....