24h Comics Square: het verslag
24 mei 2020 


24hcsquare-2Pulp deLuxe en Tieten met Haar organiseerden vorig weekend de eerste editie van 24h Comics Square. Na een aantal video calls kwamen we op het idee om tekenaars gedurende 24u een strip van 12 pagina’s (ipv de gebruikelijke 24 bij een 24HCD) te laten maken op vierkant (square) formaat in de video conferencing tool Jitsi. De “square” uit de naam zou ook slaan op een soort van virtueel Montmartre waar ook niet-tekenaars via de live stream even konden binnenwippen. Op geregelde tijdstippen zouden er immers ook optredens doorgaan op ons virtueel pleintje.

Met 54 ingeschreven tekenaars uit 13 verschillende landen konden we gerust spreken van een succes. Er waren immers ook deelnemers uit Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Indië, China, Letland, Litouwen, Australië, Denemarken, Brazilië en de Verenigde Staten aanwezig.

Vanavond brengen we het relaas van 24u striptekenen via video call.

 

– zat. 16/05/2020, 17:45 (CET) –

Nog een kwartier voor de kickoff. De tekenaars sijpelen een voor een binnen en de live stream gaat alvast van start op YouTubeMister Satisfied uit Rotterdam steelt het eerste kwartier met de opstelling van zijn imposante camera die de ganse 24u op zijn tekentafel gericht zal zijn.

 

– zat. 16/05/2020, 18:00 (CET) –

Valentine Gallardo geeft de officiële kickoff van de 24h Comics Square. Overal te velde zitten intussen tekenaars klaar om erin te vliegen.

 

– zat. 16/05/2020, 18:05 (CET) –

Onze live stream wordt door YouTube verwijderd wegens schending van de  servicevoorwaarden. Ons verhaal van een virtueel Montmartre waar iedereen welkom is kan bij deze de schop op. De YouTube-politie sluit ons pleintje af voor het publiek.

Na nog wat nieuwe pogingen beslissen we om de live stream te houden voor de optredens.

 

– zat. 16/05/2020, 20:30 (CET) –

Na twee en een half uur tekenen is het stilaan tijd voor wat ontspanning. Eerst brengt Anouk Turnock ons wat eigen nummers vanuit haar huiskamer, waarna deelnemend tekenaar Tosca Hamel een Elthon John-imitatie te berde brengt.

Wie op dat moment nog geduld genoeg had om onze live stream te blijven checken heeft dat met eigen ogen mogen aanschouwen. Wie Anouk Turnock nog eens aan het werk wil horen kan op deze link op SoundCloud afstemmen.

 

– zat. 16/05/2020, 21:30 (CET) –

In afwachting van het volgende optreden start intussen bij een van onze deelnemende tekenaars uit Brussel een extravagant feestje waar hij ons van laat meegenieten via de video call en dus ook de live stream. Vreemd genoeg grijpt de YouTube-politie deze keer niet in.

 

– zat. 16/05/2020, 22:00 (CET) –

Elders in Brussel heeft de groep Theegezin intussen voor een mooi decor gezorgd voor hun optreden via de webcam. Deelnemende tekenaar Alejandro Pinedo sloot daarna het muzikale gedeelte van de avond af vanuit zijn Chileense huiskamer (weliswaar zonder webcam). Er volgt nog een wervelend applaus waarna de tekenaars zich terug op hun tekenwerk richtten in wat voor hen nog een lange nacht zou worden.

Nagenieten van Theegezin kan je via deze link op Soundcloud.

 

– zon. 17/05/2020, 16:00 (CET) –

Wat er tijdens de nacht allemaal gebeurde op onze live stream laten we aan jullie verbeelding over. Op zondag om 16u zijn alle tekenaars nog steeds paraat voor het minimalistische optreden van Lukitstee, een Canadese tekenaar die vorig weekend door de lockdown nog steeds vastzat in Indië (ook zonder webcam).

 

– zon. 17/05/2020, 17:00 (CET) –

We zijn intussen toegekomen aan het laatste uur van de 24h Comics Square. Dat laatste uur wordt ingezet op een boerderij in Aalter waar Silke Catteeuw-De Smul, die twee weken geleden nog bij ons te gast was in Het Verhoor,  ons trakteert op een paar nummers uit eigen repertoire. Iets voor 18u mag Tosca Hamel nog eens uit de bol gaan met zijn versie van “I will survive” van Gloria Gaynor.

Oplettende lezers van Pulp deLuxe kennen deze website al maar via deze link kan je de muziek van Silke Catteeuw-De Smul beluisteren.

 

– zon. 17/05/2020, 18:00 (CET) –

Na de laatste optredens werd het stilaan tijd om de pennen neer te leggen en de 12 pagina’s in te dienen. Wat ze ervan gemaakt hebben kan je al zien via deze pagina waar je op de namen van de tekenaars kan klikken om meer te ontdekken. Volgende week bieden we je nog een selectie aan van strips die tijdens de 24h Comics Square gemaakt werden!

Als je ook wil weten hoe tekenaars de 24h Comics Square beleefden moet zeker deze blogpost van deelneemster Dragana Radanovic eens lezen.Gerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

27 februari 2024 
0
More Story

Lockdown Files (14): Marc Legendre, Peter Moerenhout, Frederik Hautain en Max de Radiguès

De lockdown wordt komende week nog wat versoepeld. Hoog tijd om ook eens wat scenaristen aan het woord te laten. Vanavond...