Grensgebied: Tieten met Haar
9 december 2018 


Komende vrijdag viert het Gentse gezelschap Tieten met Haar hun zesde verjaardag op hun evenement Thanks Anyway, pt.2 in In De Ruimte (Gent) met een nieuwe bundel en tal van activiteiten rond het thema “sex-positivity”. Hoog tijd dus dat we eens een Grensgebied-aflevering wijden aan het collectief.

tmh

Voor zij die jullie nog niet zouden kennen: wie of wat is Tieten Met Haar en hoe zijn jullie ooit tot die naam gekomen?
Tieten Met Haar
is een collectief van kunstenaars die ontstaan is in Sint Lucas in Gent. Wij waren toen een bende Illustratie-studenten en we hadden een beetje gedronken tijdens een feestje op school. Wij waren aan het praten over grappige anekdotes uit onze kindertijd. Een van ons vertelde dat haar moeder niet wou dat haar kinderen echte scheldwoorden gebruikten, waarna zij nep-scheldwoorden verzon zoals “nichons poilus” of “tieten met haar” in het Nederlands. Iemand kwam dan met het lumineuze idee om een zine te maken over harige borsten. De volgende dag waren wij vertrokken. Wij hebben aan al onze vrienden gevraagd om een illustratie daarover te maken en dan hebben wij die samen gebundeld en afgedrukt op de offsetpers op school . De pers was zeer oud en liep non-stop onder water. De helft van de boeken was bijna zwart gedrukt. Maar wij hadden plezier en dit was dus de geboorte van Tieten Met Haar.

 

Sedertdien hebben wij veel andere zines gemaakt en veel gereisd om ze op festivals te tonen en te verkopen. Het was en blijft ludiek maar ook serieus want wij houden van goede en spannende kunstwerken en zijn enthousiast om die te tonen.  Sinds begin van TMH hebben wij met veel mensen samen gewerkt. Ondertussen zijn we maar met drie in het collectief, maar het maakt het ook gemakkelijker om samen te werken.

Seks is een wonderbaar ding met zoveel mogelijkheden om te groeien als mens, maar er wordt niet genoeg over gepraat.

Op vrijdag 14 december vieren jullie in Gent de zesde verjaardag van TMH met het evenement Thanks Anyway pt.2, waar ook jullie nieuwste bundel voorgesteld wordt samen met een expo rond het thema “sex-positivity”. Onze nieuwsgierigheid is alvast geprikkeld. Wat mogen we allemaal verwachten en hoe zijn jullie bij dat thema gekomen?
thanks-anyway
Wij hebben online een grappige brochure gevonden met de naam “101 ways to say no to sex”. Het is een brochure van de jaren 90 dat abstinentie bevordert als enige vorm van contraceptie. Sommige zinnen zijn echt hilarisch : “Let’s get something to eat!”, maar ook een beetje triestig als dit zou gebeuren in het echte leven. Het eerste deel van de project was een serie posters die wij afgelopen zomer samen gemaakt en geëxposeerd hebben in Belgrado. Wij dachten dat dit een goede gelegenheid zou zijn om verder te gaan en een dialoog te starten over seks, en hoe mensen met elkaar omgaan in een seksuele en intieme context.

Seks is een wonderbaar ding met zoveel mogelijkheden om te groeien als mens, maar er wordt niet genoeg over gepraat volgens ons. En wat wij kunnen zien in films of porno of is zelden realistisch. Er is veel angst en negatieve gevoelens verbonden aan seks. Wij willen erover praten om het samen beter te maken zodat iedereen een beetje meer op hun gemak kan zijn om zo beter van hun seksuele leven te kunnen genieten! Of niet, want seks hebben is ook geen verplichting. Kunnen kiezen wat voor jou goed voelt is ook sex-positiviteit.

Er is die avond ook een “open mic”, samengesteld door Self-Ish. Welke grote onthullingen staan ons daar te wachten?
Self-ish
is een reizende collectief uit Parijs en wij hebben al met hun gewerkt tijdens Zine Happening in 2017. De mic is alleen open aan vrouwen en trans of non-binaire personen, want “het is hoge tijd dat wij onze verhalen vertellen”. Maar iedereen is welkom om te komen luisteren. Het concept zorgt voor een knusse sfeer waar mensen zich comfortabel genoeg voelen om hun persoonlijke verhalen te vertellen. Wij hopen dat mensen connecties kunnen maken en hun empathie laten groeien door die verhalen te delen.

Zijn er namen van tekenaars waar we naar moeten uitkijken in jullie recentste bundel (en waarom)? Hoe hebben ze het centrale thema aangepakt?
Alle tekenaars maakten topwerk. Wij hebben veel gelachen en gehuild tijdens de lezen van hun strips. Sommige verhalen zijn absurd en grappig. Sommige zijn confronterend en brutaal. Andere zijn gewoon mooi en poëtisch. Ik ben persoonlijk blij dat Anna Dea Djuraas, Alice Socal, Øistein Bergli en Morgane Somville toegezegd hebben, want ik ben een tijdje fan van hun werk en ik vermoed dat ze hier nog onbekend zijn. Wij kunnen niet wachten om hun werk hier te tonen!

Ah ja, en wij delen gratis condooms uit tijdens het evenement! Op vrijdag is er naast Self-ish ook nog karaoke door Bebe Books, een drag show door Electra van de House of Lux. Op zaterdag is er een sensuele pannenkoeken workshop en tattoo’s door Pinky.Thumby.Tattoo. En op zondag een theatervoorstelling over consent door Djuna Couvee, een Nederlandse kunstenares op. Alles is gratis (behalve de tattoos), en de locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Afzakken naar In De Ruimte is de boodschap!

Meer info over Thanks Anyway pt.2 vind je ook op hun Facebook-event pagina »

Thanks Anyway pt. 2

Locatie: In De Ruimte, Fransevaart 28, 9000 Gent

Programma:

14 december 2018 vanaf 18u
Vernissage met anthologie presentatie en expo door Tieten Met Haar, performance door Electra, open mic gecureerd door Self-ish, karaoke en een sex-ed presentatie door Bebe Books, feest en veel meer

15 december 2018 van 12u tot 18u
Tentoonstelling met vrije ingang en een tijdelijk TMH-atelier waar alle bezoekers worden verwelkomd om de uitbreiding van de tentoonstelling voort te zetten; workshop over pannenkoeken en sensualiteit en live tattooing door Pinky.Thumby.

16 december 2018 van 12u tot 18u
Theaterstuk over consent door Djuna Couvee
Kaninchen / Ente is een kort spel over verschillende kanten van een verhaal. Mensen zijn goed in het aanpassen van de waarheid. Het ene moment kan verschillende realiteiten bevatten. Heb je allebei hetzelfde meegemaakt? Weet je wel wat je eigen versie is? Was het een konijn? Een eend? Over de implicaties van ja en nee.
Gemaakt door Iona Daniel en Djuna Couvee (muziek door TELE $hopping). Het stuk is in het Nederlands en duurt 20 minuten. Daarna zal er tijd zijn voor een gesprek over het spel en de complexiteit van de toestemming.

 Gerelateerde berichten

More Story

Grensgebied: Strange Sequences

Vorige maand ging in het Fotomuseum in Antwerpen een nieuwe editie van Pitch Pitch door, een evenement van het crowdfunding-platform...