Grensgebied #ZH8 : Doner Club
15 mei 2023 


Komende zaterdag slaat Zine Happening terug zijn tenten op in de Kunsthal Gent. Een van de hoofdgasten is het Italiaanse collectief Doner Club. Vandaag zijn zij aan de beurt in onze speciale Grensgebied-reeks rond ons festival.

door Bruno Willaert.

verhoor-doner2

Wat moeten we weten over Doner Club?

Doner Club is een groep vrienden. We hebben elkaar ontmoet toen we studeerden aan de kunstacademie in Bologna en op de een of andere manier hadden we behoefte aan een bende-naam. Na kilometerslange bloederige discussies in de chat kwamen we op “Doner Club”.

We zijn gedwongen om van onze slaapkamer onze studio te maken en van onze badkamer de drukkerij.

Wat zijn de belangrijkste thema’s of boodschappen die jullie met jullie werk proberen over te brengen?

Wat we voelen na vele jaren elkaars werk zien ontwikkelen, is dat avontuur een terugkerend thema is. De trek naar het onbekende in een proces van ontdekking van buiten en binnen. We houden ook van een intieme benadering in onze verhalen. We hechten waarde aan emoties en gevoelens en daarom speelt de verkenning van de binnenwereld een grote rol. We houden ervan om samen naar zonsondergangen te kijken en huilend naar American Football te luisteren.

 

Hoe verhoudt jullie werk zich tot het huidige politieke en sociale klimaat in Italië?

Het is onze bedoeling om de ruimte te houden waarin we vrij kunnen creëren, zonder onze ideeën en impulsen aan te passen, en om met elkaar in dialoog te gaan. We hebben de neiging om de politiek buiten onze strips en kunst te houden, ook al laten we onze zines ruiken naar werkontwijking, transfeminisme, anti-autoritaire idealen en anti-discriminerende waarden.

We organiseren meestal autonoom, houden onze zines zo goedkoop mogelijk (sommige zijn gratis online), vermijden grote distributie en niet-inclusieve beurzen. We steunen festivals die plaatsvinden in anarchistische kraakpanden en moedigen onze lezers aan om alles in vraag te stellen (lacht). Onze realiteit klein en DIY houden is ook een keuze, niet groeien volgens kapitalistische structuren, maar ons horizontaal verspreiden via connecties, onze kunst onafhankelijk houden van geld en trends.

Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen bij het samenwerken als collectief?

Aangezien we nu op verschillende plaatsen wonen, is de uitdaging die we vaak moeten aangaan hoe we constant kunnen zijn in ons collectieve werk en onze creatie. Jaren geleden woonden we allemaal samen in Bologna en hadden we dagelijkse gelegenheden om samen te creëren en onze productie fris en regelmatig te houden. Tegenwoordig hebben we speciale gelegenheden nodig om samen tijd door te brengen, zoals zinebeurzen, kunstenaarsresidenties of vakanties.

 

Besteedt de Italiaanse regering aandacht aan de lokale scene? Worden jullie gesubsidieerd?

In Italië zijn er geen fondsen voor artistieke activiteiten buiten een institutioneel kader, dus het is erg moeilijk voor ons om fulltime kunstenaar te zijn. Niemand van ons is dat eigenlijk. We hebben allemaal een tweede baan nodig die niet altijd met tekenen of creëren te maken heeft. Wat de lokale scene betreft, zijn er zowel geïnstitutionaliseerde festivals als festivals opgezet door bezette plaatsen, in volledige autonomie en zelforganisatie. Deze zijn altijd een groot instrument van wat de scene momenteel te bieden heeft.

Bezette ruimtes worden uitgezet en vernield, en het huren van een studio is voor velen van ons vaak te duur om te dragen. We missen ruimtes waarin we een volledig A3-papier op een tafel kunnen uitspreiden, we zijn gedwongen om van onze slaapkamer onze studio te maken en van onze badkamer de drukkerij.

 

Op Zine Happening zijn jullie een van de hoofdgasten dit jaar met een expo en een workshop. Wat mogen we meer specifiek verwachten?

Wat je kan verwachten is een buffet van al onze werken uit heden en verleden, en een glimp van de toekomst. We zullen enkele van onze strips voorlezen die u de ware essentie van tijd onthullen, de kortstondige ervaring van opwinding en hoe we De Geest en het multidimensionale ruimteschip dat we Het Lichaam noemen, op elkaar kunnen afstemmen.

Tijdens Zine Happening op 20 en 21 mei exposeert Doner Club in de Kunsthal Gent. Op zondag hebben ze om 14u een talk in de cinemazaal.
Check onze website voor last minute wijzigingen.

Website Doner Club »
Doner Club op Instagram »Gerelateerde berichten

More Story

De Strijd om de Laatste Plastieken Plunk!

Nog elf dagen te gaan en dan weten we wie de laatste winnaar wordt van de Plastieken Plunk. Het wordt een heuse clash...