Jonas Sysmans wint de Plastieken Plunk 2016
27 november 2016 


Afgelopen zaterdag werden op de Pépé Soirée twee mensen de stratosfeer van ultiem geluk in gekatapulteerd. De Plastieken Plunk, prijs voor het beste korte stripverhaal van het afgelopen jaar, werd immers voor de negende keer toegekend.

De driekoppige jury, bestaande uit Annelies Verbeke (schrijfster), Ria Schulpen (Uitgeverij Bries en het Klaxon Festival) en Mario Boon (Stripmaker), maakten onder luid gejuich de winnaar van de juryprijs bekend.

Alvorens dat te doen reikten zij een pluim uit aan Lae Schäfer die met haar strip Drinking Glasses weliswaar niet gewonnen had, maar wel een zeer nipte tweede werd. “De voltallige jury werd gewoonweg blij na het lezen van deze strip”, dixit Mario Boon.

De uiteindelijke winnaar werd Joris Sysmans met zijn strip Krieg. De jury loofde het verhaal omdat het een duidelijk begin, midden en (ontroerend) einde had. Juryvoorzitster Annelies Verbeke verduidelijkte nog dat de jury bij het beoordelen rekening gehouden had met alle aspecten die een stripverhaal goed maken. Krieg was niet het meest virtuoos getekende verhaal, maar als volledige en volwaardige strip stak deze inzending er net ietsje meer bovenuit. Jonas toog huiswaarts met de door Luc Cromheecke persoonlijk geknede trofee en 250 euro.

Het verzamelde internet besliste dat De Strip2000 Publieksprijs (50 euro) naar Dennis Marien moest gaan voor zijn strip Metamorfosen.

Het feest dat losbarstte na de uitreiking werd enkel onderbroken om af en toe een blik van dankbaarheid te werpen op de slideshow waar de logo’s van onze sponsors trots op stonden te blinken en om de andere mensen die zich extreem verdienstelijk gemaakt hebben te ere.

De hoofdsponsors: Zone 5300, Yieha, Bonte, de andere sponsors: Stroke, Stripgilde, Pulp deLuxe, ’t Vlaams Stripcentrum, Epic Stripwinkel en Strip 2000 en dan ook nog Luc Cromheecke (Beeldje), Maarten De Saeger (Affiche) en café ’t Onverwacht Geluk.Gerelateerde berichten

More Story

Daar komt de jury!

Gezien de grafisch-literaire kanonnen die De Plastieken Plunk al voortgebracht heeft onder zijn winnaars (misschien ligt...