De Jury van de Laatste Plastieken Plunk
20 april 2023 


Nog tot 1 mei kan je je als stripmaker inschrijven voor de laatste editie van de Plastieken Plunk en de PukkelPlunk die volgende maand uitgereikt wordt. Vandaag maken we de jury bekend die de winnaar(s) zal kiezen, een bont gezelschap onder leiding van de mede oprichter van de Plastieken Plunk.

jury2023b

Peter Moerenhout (voorzitter) is stripscenarist en journalist. Hij schrijft en schreef o.a. voor Zone 5300, De Standaard, De 9de Kunst, De Stripspeciaalzaak, Brainfreeze, Barbarus, et cetera. Hij was hoofdredacteur van de stripmagazines Plots en Stroke, is jarenlang voorzitter geweest van De Stripgilde en stond mee aan de wieg van De Plastieken Plunk en de stripinformatiewebsite De 9de Kunst. Wanneer hij niet met strips bezig is maakt hij muziek met The Red Rum Orchestra. Zijn website is al jaren niet meer geüpdatet omdat hij schrijven intussen belangrijker vindt dan ermee stoefen.

Martha Verschaffel woont en werkt in Gent, als tekenaar en als docent aan KASK en Academie voor Beeldende Kunst Gent. Ze tekent en maakt verhalen, waarvan de beelden het verhaal eerder suggereren dan verduidelijken. Haar debuut ‘Lily’ (2015) verscheen bij Bries, waar ook haar tweede boek ‘Passages’ (2021) uitkwam, dat eerder dit jaar bekroond werd met een Henry van de Velde Award. Ze publiceert daarnaast in eigen zines en illustreerde voor o.a. rekto:verso, Le Vif en De Standaard.

Dieter (VDO) Van der Ougstraete maakt strips en illustraties en geeft les aan de Academie van Kortrijk. Hij is tevens winnaar van verschillende ‘lifetime achievement awards’, waaronder de prijs van volharding voor de Plastieken Plunk.

Maaheen Ahmed onderzoekt strips (graphic novels, strips in tijdschriften enz.) aan de Universiteit Gent. In 2018 kreeg ze een beurs van de European Research Council voor het COMICS project.

 

Dit kwartet zal zich over de nog samen te stellen shortlist buigen. De uitreiking zelf zal plaats vinden op Zine Happening op 20 mei vanaf 19u, deze keer mét publiek in de cinemazaal van de Kunsthal in Gent.

Je kan je nog steeds inschrijven voor de Plastieken Plunk en de PukkelPlunk via onderstaande links.

knop-01 knop-02 knop-03Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor : Lode Peeters en Frederik Hautain over Meisjes van Medusa

Frederik Hautain kennen jullie misschien als scenarist van De Walvis en Inbreker. Lode Peeters gebruikte zijn tijd in De Knalgele...