De jury van de Plastieken Plunk 2021
11 april 2021 


Binnen een kleine twee weken is het zover. Dan wordt tijdens de PéPé Soirée op Zine Happening voor de twaalfde keer de Plastieken Plunk uitgereikt. Voor het zover is moet er eerst nog een shortlist opgesteld worden die door onze jury onder de loep genomen wordt. De shortlist wordt dinsdag 13 april bekend gemaakt. Vanaf 10u wordt ieder halfuur een nieuwe genomineerde losgelaten in onze Instagram-story’s. Om 14u presenteren we de volledige shortlist ook op onze website. De jury van dit jaar werd deze keer door de Pulp deLuxe-redactie samengesteld.

jury2021b

Shamisa Debroey (voorzitter): Ergens tussen illustratie en strip, en tussen kleurrijk en eenvoud, bevindt zich het werk van striptekenares Shamisa Debroey (°1989). Ze volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan het Sint Lukas Brussel, waar ze afstudeerde met haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’. Ze ontving sindsdien de African Artist Award en Aanstormend Talent prijs van deAuteurs. Momenteel werkt ze als freelance illustratrice voor o.a. Apple, NRC Handelsblad, De Standaard, … en cureert ze expo’s als freelance art organiser.

Steve Michiels (°1970), is cartoonist, illustrator en striptekenaar. Hij debuteerde in 1993 met cartoons voor De Morgen. Sindsdien verschijnt zijn werk in verschillende Vlaamse en Nederlandse tijdschriften. De jongste jaren maakt hij wekelijks een tekening voor Knack en regelmatig een kortstrip voor Bruzz. Steve Michiels is tevens docent illustratie aan Luca school of arts, Gent.
Als artistiek onderzoeker werkt hij aan een proefschrift over “de gewenste zelfcensuur van de hedendaagse cartoonist”.

Eva Van de Wiele (°1984) gaf jaren les Spaans, Nederlands en Italiaans in het volwassenenonderwijs. Momenteel werkt ze als doctoraatsstudente op het ERC project Children in Comics: Intercultural History from 1865 to today. Ze onderzoekt het ontstaan van twee belangrijke kinderstripmagazines in Italië (Corriere dei Piccoli) en Spanje (TBO). Ze organiseert ook een conferentie over de voorstelling van meisjes in strips op 22 en 23 april waarvan ze de papers zal bundelen in een boek met haar collega Dona Pursall. Deze zomer doceert ze tenslotte met een interdisciplinaire groep onderzoekers over Italiaanse strips, van 12 tot 15 juli.

Rik Sturtewagen is programmator voor Muntpunt in Brussel. Sinds enkele jaren organiseert er hij samen met Gabri Molist “Zine Club”, een wekelijkse workshop waar er telkens een andere auteur of illustrator wordt uitgenodigd.

 

Dit kwartet zal zich over de shortlist buigen en beslissen wie op zaterdag 24 april de winnaar wordt van de Plastieken Plunk 2021. De uitreiking zelf zal plaats vinden op Zine Happening vanaf 19u. Gezien de bekende redenen voorzien we wel een livestream om de uitreiking thuis te kunnen volgen. Daarover volgt heel binnenkort meer info.Gerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
More Story

De Plastieken Plunk deadline over vijf dagen

De inschrijvingen voor de Plastieken Plunk komen vlot binnen. Wie nog wil meedingen naar de eeuwige roem en het beeldje eigenhandig...