Preview : Maarten Vande Wiele’s Octopussy in 007 pages
3 juni 2018 


Komende woensdag is het 35 jaar geleden dat de James Bond-film Octopussy in de zalen kwam met wijlen Roger Moore in de hoofdrol. “So what?” horen we je denken? Wel, komende woensdag brengt Maarten Vande Wiele een ode aan deze 007-film op Pulp deLuxe.

Waarom in godsnaam een hommage aan Octopussy?

Wij hadden als gezin al snel een videorecorder (begin/midden?) jaren 80. Dat heeft er voor gezorgd dat ik vrij jong werd blootgesteld aan films zoals Ghostbusters (ongeschikt voor kinderen… het spook in de bibliotheek), Raiders of the lost ark (totaal ongeschikt voor kinderen… smeltende gezichten) en Poltergeist (… de clown… wekenlang nachtmerries!).

Mijn vader is altijd een grote James Bond fan geweest en ik herinner me dat hij in die periode de nieuwste Bond film Octopussy voor een weekend huurde. Nu zou je dat streamen of downloaden noemen, maar toen was VHS het van het. Het toppunt van high tech!

 

Octopussy heeft als kind een diepe indruk op me nagelaten. Het was allemaal zo exotisch, glamoureus, vol actie, vol India, mooie vrouwen en jongensdromen. Het kon niet verder staan van mijn dagelijkse leven. Roger Moore was mijn held. In die tijd was er ook een James Bond verzamel plakboek (ik heb het nog steeds) dat een visueel overzicht van de toen bestaande James Bond films gaf. Het plakboek eindigde met A View To A Kill, dus we zitten ergens in 1985. Toen ben ik systematisch alle Bond films beginnen kijken. Daardoor ben ik een grote James Bond fan geworden. James Bond is me mijn ganse leven blijven fascineren. Ik volg dan ook de productie van iedere nieuwe Bond film op de voet.

Als kind dacht ik dat Octopussy een vrouw met acht armen was (zoals op de iconische affiche). Dat bleek achteraf een teleurstelling, maar het geeft je een beeld met wat voor ogen ik naar die films keek. Octopussy is als film in het Bond arsenaal niet bepaald de meest gewaardeerde of populairste film. Nee, iedereen heeft het altijd over Goldfinger, On Her Majesty’s Secret Service of Casino Royale. Octopussy is ook niet echt een goede film, maar het is wel een hele leuke film. En komaan zeg, wat een titel! De vrouwenrollen zijn net iets pittiger dan in de standaard Bond film en India ziet er gewoon sprookjesachtig uit, wat een mooi contrast vormt met het tweede, meer realistische deel dat zich afspeelt in het communistische grijze Duitsland.

Daarom vind ik Octopussy een film die meer liefde verdient dan hij tot nu toe heeft gekregen. Ik hoop dat mijn bescheiden eerbetoon aan Roger Moore en Octopussy nog voor wat extra liefde kan zorgen. Het is Octopussy haar 35e verjaardag! Hoera! Ze is al bijna net zo oud als ik. Het kind in mij vond het daarom heel belangrijk om iets voor haar te doen.

‘Oh, James!’

 

Komende woensdag verschijnt Maarten Vande Wiele’s Octopussy in 007 pages op Pulp deLuxe. Ter voorbereiding of heropfrissing kan je nog eens de trailer bekijken van Octopussy zelf.

 Gerelateerde berichten

More Story

Grensgebied: Marktcorruptie

We moesten het op Pulp deLuxe de laatste maanden even stellen zonder Grensgebied-afleveringen. De recentste editie van Zine...