Het Verhoor: Karolina Szejda over Love me Tinder
28 maart 2023 


Na haar masterdiploma in Graphic Storytelling aan  LUCA School of Arts in Brussel, maakte Karolina Szejda al snel furore met haar debuut Tram 5. In De Knalgele Kubus in het Marc Sleen Museum werkte ze aan stripverhalen over vrienden, familie EN ‘Tinder’. Er ging een  nieuwe wereld voor me open toen ik haar nieuwste strip Love me Tinder las. Dringend tijd om tijdens een verhoor met Karolina een antwoord te krijgen op al mijn Tinder vragen!

door Veerle Devos

verhoor-tinder2

Proficiat met je leuke strip Karolina ! Ik vond het als niet-Tinder gebruiker zelf ook grappig om te lezen. Ik had wel het gevoel dat daten via deze app allesbehalve evident is. Denk je dat het vandaag de dag veel moeilijker is geworden om je match te vinden?

Ik heb niet in ‘de goeie ouwe tijd’ geleefd, dus ik kan daar niet echt een goed antwoord op geven. Ik denk dat elke generatie met zijn eigen struggles zit. Vroeger ging je meer op café, leerde je je partner kennen op school of via vrienden/familie. Nu kan je iemand in real-life, maar ook via dating apps leren kennen.  Je zou dus kunnen denken dat je vandaag de dag dus procentueel meer kans hebt om iemand te vinden. De juiste match vinden hangt spijtig genoeg niet enkel af van de plaats en de manier waarop je iemand kan vinden maar je moet ook geluk hebben met de mentaliteit van die persoon die voor je staat. Je eigen gevoel, de timing, is er een directe klik? Dit zorgt ervoor dat ‘daten’ vaak heel ingewikkeld kan zijn.

Door Tinder heb ik nieuwe online volgers gekregen.

Veel single vriendinnen van me denken vaak dat ze de liefde van hun leven gevonden hebben op Tinder. Dan beleven ze enkele fantastische weken of maanden en dan verdwijnt die persoon gewoon uit hun leven. Hoe denk jij over de delete cultuur die heerst op social media?

Oei, dat heb ik gelukkig zelf  nooit meegemaakt. Ik vind het persoonlijk vreemd en vooral pijnlijk om eerst een langere tijd met iemand af te spreken en dan ‘cold turkey’ niks meer van me te laten horen. Iedereen heeft baat bij een closure. Zo’n gesprek aangaan is nooit fijn, maar als je dan toch zoveel tijd in iemand hebt geïnvesteerd dan vind ik dat een deftig afscheid hier wel op zijn plaats is. Zeg dan gewoon dat je geen klik voelt in plaats van die persoon te ghosten.

 

Heb je dates gehad die zich online helemaal anders hadden voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren?

Oh, ja! Ik kreeg meer dan eens profielfoto’s die bewerkt of enkele jaren oud waren. Dan staat die persoon voor jou en dan blijkt die er toch helemaal anders uit te zien.

Er was ook eens een match met wie ik online heel veel leuke gesprekken had.  Hij stuurde vaak smileys en kwam super lief en schattig over, maar toen ik hem in het echt zag, bleek hij de meest monotone stem ooit te hebben. Hij had ook een heel deprimerende kijk op de wereld, sprak non-stop over zichzelf en stelde geen vragen. Tijdens die date kon je echt van mijn gezicht aflezen dat ik het maar niets vond en het liefst naar huis wilde gaan, maar na de film stelde hij voor om nog iets te gaan drinken omdat hij de date zo leuk vond. We hadden er duidelijk een heel andere kijk op.

Wat is de ALLERGEKSTE date die je hebt gehad?

Ik stond eens op een eerste date al heel snel in de slaapkamer van mijn match. Wat bleek, hij wilde kleren tonen die hij net had gekocht. Hij zei ‘Sorry, ik heb al lang niet meer met iemand gepraat’. Daarna zijn we gaan wandelen en hebben we een veld vol gigantische courgettes gevonden. Nu geloof je waarschijnlijk niet meer dat ik eigenlijk nog niet zo veel gekke dates heb gehad (lacht).

 

Ik las dat Tinder niet per se enkel als dating app moet gebruikt worden. Veel jonge mensen zoeken er vriendschap, reisgezelschap of zelfs zakenpartners. Heb jij al vriendschappen opgebouwd via Tinder?

Meh, ik zou zelf niet op Tinder gaan om vriendschap te zoeken. Niemand zegt dat uit vriendschap geen liefde kan komen, maar als je op zoek bent naar een romantische klik, je ziet een super fijn profiel en je denkt ‘WOW, wat een catch’, om dan op het einde van de bio te lezen dat die persoon enkel op zoek is naar vriendschap… Hoe frustrerend is dat! Soms laten ze informatie weg op hun profiel en laten ze pas later weten dat ze eigenlijk al een (open) relatie hebben met als excuus ‘je zou niet met me willen afspreken, moest je weten dat ik enkel vriendschap wil/een open relatie heb.’ No shit Sherlock !

Maar door Tinder heb ik wel een paar nieuwe online volgers gekregen, ook al is er niets romantisch uit gekomen. De overgang van iets romantisch naar vriendschap vind ik eigenlijk best wel mooi. Sommige vroegere dates hebben zelfs mijn Tinderboek gekocht.

In je strip verwijder je op het einde de Tinder app en wil je andere manieren vinden om een date te vinden. Heb je de andere ‘aanpak’ ondertussen al uitgeprobeerd?

Ik ben inderdaad al eens naar een speeddate event geweest. En een vriendin had ooit eens een dubbeldate gepland met haar vriendje en een vriend van hem. Ik werd zelfs eens random door een persoon op straat uitgevraagd! Ik heb dus al veel manieren uitgeprobeerd, maar niets heeft tot nu toe  gewerkt. Liefde laat zich niet plannen en heeft vaak met toeval en geluk te maken.

 

Het is vertederend hoe jouw vader als jouw grote held wordt opgevoerd in jouw stripverhalen. Is jullie band al van kleins af aan zo sterk geweest?

Van kleins af aan niet, want ik heb hem pas leren kennen toen ik zes à zeven jaar was. Het is eigenlijk mijn stiefvader, maar ik beschouw hem als mijn vader. En ja, hij is echt mijn redder in nood, mijn psycholoog en mijn beste vriend. Onvoorstelbaar hoe vaak ik hem al niet na een date heb gebeld om te huilen of om te zagen over mijn stomme match. Ik wens iedereen zo’n vertrouwenspersoon toe!

 Ik las ook op Instagram dat je ook een nieuwe carrière bent gestart als kunstdocente. Hoe verloopt het dagelijkse leven als leerkracht?

Het is dweilen met de kraan open. Het is mijn eerste jaar als fulltime leerkracht in een traditioneel onderwijs. Ik heb wel al ervaring met workshops geven of lesjes hier en daar, maar zo elke dag op een middelbare school staan mét alle administratie en vergaderingen eraan verbonden. Amai, dat is me wat. Het is vaak hectisch en uitputtend. Sommige klassen hebben totaal geen interesse in kunst, de andere zijn dan weer mega gemotiveerd. De interacties die ik met mijn leerlingen en collega’s heb zijn wel een nieuwe inspiratiebron voor nieuw werk. Ik heb al drie kleine schetsboekjes vol geschetst.

 

Aha! Ik ging nog vragen ’Liggen er nog andere artistieke projecten klaar op jouw tekentafel?’

Een stripidee over ‘Overleven in het Onderwijs als beginnende leerkracht’ misschien?

 Dat wordt een bestseller denk ik! Bedankt voor dit fijne gesprek Karolina. Veel succes met je toekomstige projecten, op artistiek vlak en in de liefde!

 

Love me Tinder telt 48 pagina’s en is verschenen bij Oogachtend.

Bestel Love me Tinder »
Profiel Karolina Szejda »Gerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
More Story

Het Verhoor: Stephan Louwes over LIMBO 3: Legatum, deel 1

De LIMBO-trilogie van Stephan Louwes is een feit. Het eerste deel, Lux In Tenebris, verscheen in 2019 bij Leuvens eigen Letterhuis...