Ben Gijsemans wint de Silvester Strips Debuutprijs 2016
6 juni 2016 


front-bensilvester

De Pulp deLuxe-karavaan streek pas ohubertp zaterdagmorgen neer in het zonovergoten Haarlem, maar mentaal waren we er op vrijdagavond reeds aanwezig. Toen was er immers de uitreiking van de Silvester Strips Debuutprijs, de bekroning van het beste stripdebuut van de afgelopen twee jaar, en twee op drie van de genomineerde boeken was afkomstig van Pulp deLuxe-tekenaars. De gedoodverfde winnaar Ben Gijsemans trok aan het langste eind met zijn boek Hubert (uitgegeven bij Oogachtend) en ging naar huis met het aan de prijs gekoppelde bedrag van 1.000 euro.

Uit het juryrapport
“In Hubert van Ben Gijsemans gebeurt bijna niets en daardoor juist ontzettend veel. Een steelse blik opzij, het aandachtig bestuderen van een schilderij, het voorzichtig bespieden van het buurmeisje: daar waar andere tekenaars veel meer tekst of drama in hun tekeningen nodig hebben speelt Gijsemans het klaar om met bijna niets een complete binnenwereld bloot te leggen. en dat in een stijl die het midden houdt tussen Chris ware, Winsor McCay en Olivier Schrauwen.’

Ben Gijsemans beschikt over een uitzonderlijk tekentalent, een zeer verfijnd gevoel voor ritmiek, voor het overbrengen van emoties in tijd, in sequenties. Het is een ode aan het beeldverhaal zelf, het is een ode aan de liefde, aan de eenzaamheid, het is een ode aan de kunst. Het is een ode aan het leven. Hubert is een debuut uit duizenden, het belooft zo veel voor de toekomst van Gijsemans.”

De eerste drie hoofdstukken van Hubert waren bij de reboot van Pulp deLuxe in september 2013 reeds op onze website te lezen en een aantal pagina’s uit het boek waren op onze expo Wild Grid te bewonderen. Van 17 juni tot 20 juli kan je originele platen uit het boek bekijken in Galerie Champaka in Brussel. De eerste druk van het boek is intussen uitverkocht, maar er zou binnenkort een tweede druk volgen.

Er was verder ook nog een eervolle vermelding voor Woekeraar van onze landgenoot Pieter Coudyzer. Van een ander genomineerd boek Mijn Begrafenis onthouden we vooral de mijmerende opmerking dit weekend van een oudere Nederlander aan onze stand in Haarlem dat hij ook al eens aan dat onderwerp gedacht had.

De Stripdagen van Haarlem lopen nog tot zondag.

 

silvesterGerelateerde berichten

More Story

Pulp deLuxe op de Stripdagen Haarlem

Komend weekend zijn het terug de tweejaarlijkse Stripdagen Haarlem. Pulp deLuxe zal je er ook gans het weekend kunnen terugvinden...