GRADUATION SHOW: Bo Maes

LUCA School of Arts Brussel

« terug naar Graduation Show overzicht

Bo Maes (1997), crazy catlady en laatstejaars Graphic Storytelling, gooide na een opleiding Talen-Wetenschappen het roer volledig om en besloot Beeldende Vormgeving te studeren in Sint-Lucas, Gent. Meteen daarna ontdekte ze de opleiding Beeldverhaal in Brussel en zo kwam ze uiteindelijk in de wereld van strips en graphic novels terecht.
Ze is dol op tekenen, amuseert zich graag met fotografie, maakt af en toe kleine gifs en animaties, en ze kan nu ook borduren aan haar hobbies toevoegen.

Je vindt haar terug onder haar artiestennaam PoppyMosa op haar Instagram- en Facebook-pagina, of check haar website.

Over Ontrafeld: “Mijn masterproef vormde een eerste kennismaking met een grotendeels onderschat, maar echt uniek medium: Borduren. Geïnspireerd door de prachtige, geborduurde beeldverhalen van Thisou Dartois en Aurélie William Levaux, leerde ik mezelf de basis aan om ook zo’n origineel boekje te kunnen maken.

Ik heb uiteindelijk voor mijn masterproef een A4 beeldverhaal in elkaar gestoken van wel 28 geïllustreerde pagina’s, waarbij ik elk deeltje volledig met de hand geborduurd heb: alle pagina’s, de volledige dialoog, tot en met de stoffen hardcover.
Met een beperkt kleurenpalet in blauwe, gele en oranje tinten ben ik aan de slag gegaan op een 2 meter groot tafellaken van de H&M. Ik probeerde zo spontaan mogelijk verschillende borduursteken door elkaar te mixen om kleurrijke, dynamische beelden te creëren.
Daarna heb ik de geborduurde pagina’s gefotografeerd terwijl ze langs achter belicht werden door een gewone lichtbak die je typisch gebruikt om te calqueren, omdat mijn stof zo doorschijnender werd en de draden aan de achterkant op speelse wijze zichtbaar werden.
Het eindresultaat zie je in deze kleine sneak peak.

Mijn verhaal speelt zich af in het Sint-Pietersziekenhuis, waar hoofdpersonage Leo met geheugenverlies ontwaakt na een zwaar auto-ongeluk te hebben overleefd. Gedurende de dag keert zijn geheugen stilaan via kleine flashback momentjes terug tot hij beseft wat er nu juist gebeurd is.”