Ivan Claeys

Biografie

Ivan werd in 1969 te Beernem geboren, en woont er nog steeds in het dorpje St.-Joris-ten-distel.

Tijdens zijn jeugd maakte hij de overstap van stripliefhebber naar scenarist. Zijn eerste scenario schreef hij in 1986 voor een schoolvriend, wat het begin van een lange reeks stripjes voor lokale blaadjes was. Hij werd onderwijzer, en werkt vandaag in het MPI De Kaproenen te Brugge.

In 1995 besloot hij om zijn kans te wagen in de echte stripwereld, en zocht hij contact met onze Stripgilde.
Die contacten resulteerden in een aantal samenwerkingen waarvan die met Patrick Van Oppen de belangrijkste was.
Met Patrick maakte hij o.a. een aantal kortverhalen voor diens favoriete stripfiguur Agvall, z’n debuutalbum De Vijfde man, en het absurd humorische Mr Nobody.

Vanaf 2002 ging de productie sterk omhoog. Ivan publiceerde  in tijdschriften en webmagazines, zoals: het infoblad van de VOS, Pulpdeluxe.be, P@per, Fakkelmagazine, Tienerfakkel, SFeerie, Myx, en Stripelmagazine.be . Hier beperkte hij zich niet tot een bepaald genre. Sf, fantasy, humor, avontuur, historische projecten,… Het kwam allemaal aan bod. Natuurlijk kwamen er ook albums van: meestal one-shots, die eveneens erg verschilden van uitzicht. Daarbij ook een reeks(je): van Tommeke, met de onvermijdelijke Patrick Van Oppen, verschenen twee albums. Een voorlopig record dat hij graag in de nabije toekomst wil verbreken…

De strips van Ivan zijn tegenwoordig te lezen in de tijdschriften P@per, Rage Magazine, Zondag ochtendblad, en Strike. Op de site kan je sinds november 2011 een blog volgen over Turpin, een strip die hij samen met de Nederlandse tekenaar Daniel van den Broek opstarte, en een blog over Tori, een strip die hij met Tom Metdepenningen maakt.

Verder was hij van 2009 tot 2012 hoofdredacteur van het stripblad P@per.

Ivan is reeds geruime tijd bestuurslid van het Stripgilde, en sinds 2013 is dit in de functie van voorzitter.


Bibliografie

Strips op Pulp deLuxe

/ /

Albums

Turpin (2013, De Stripgilde)
Brussel in Beeldekes (2010, De Stripgilde)
Tommeke 1-2 (2007-2008, Poncha)
Aspe 2 (2006, Standaard Uitgeverij)
Ben Hur (2006, Standaard Uitgeverij)
De vijfde man (1995, De Striep)

Website