Grensgebied: Joris Vermassen – Bloed
23 juni 2019 


Deze namiddag lanceerde Joris Vermassen, stripauteur van oa Het Zotte Geweld, in de Galerie D’Apostrof in Meigem zijn nieuw beeldverhaal Bloed voor: een boek en tentoonstelling in één. En het gaat dan ook nog over het dorp Meigem zelf. Een goed excuus voor een gesprek in een nieuwe Grensgebied-aflevering.

bloed-beeld

Stel jezelf kort voor.
Ik ben Joris Vermassen, alias Fritz Van den Heuvel, alias dr.Fritz, een multi-getalenteerd en ongrijpbaar kunstenaar die strips en cartoons maakt en zich ook een weg in de beeldende kunsten baant.

Als ik een vrachtwagen aardappelen wil uitkieperen over de vloer doe ik dat gewoon!

Vandaag werd je nieuwste beeldverhaal Bloed voorgesteld. Kan je even vertellen waarover die gaat?
Het is geen boek! Of nee, het is wel een boek, maar evengoed een tentoonstelling! Beide zijn een kant van dezelfde medaille: ze vertellen hetzelfde verhaal, maar de ervaring is helemaal anders. In de galerie heb je een fysieke ervaring met echte schilderijen, tekeningen, video en teksten op de muur. Het ziet eruit als een soort groepstentoonstelling, met werken in verschillende stijlen en materialen. In het boek krijg je meer een literaire ervaring, waarbij je het verhaal rustig thuis in de ‘juiste’ volgorde kunt lezen.

Oh ja, waarover het gaat: een vluchteling komt terecht in een klein Vlaams dorpje waar ogenschijnlijk geen fuck te beleven valt. Hoe het afloopt verklap ik niet, dat moet je zelf komen bekijken!

 

In de begeleidende tekst staat dat Bloed een project is op de grens tussen beeldende kunst en literatuur dat voortvloeide uit je doctoraat in de kunsten, waarin je zocht naar een samenwerking tussen beide kunstvormen. Tot welke bevindingen ben je gekomen met Bloed?
Ik voelde me enorm bevrijd bij dit project. Bij een klassiek beeldverhaal zit je vast in het format van de pagina en de prentjes, die liefst in dezelfde stijl getekend zijn. In een tentoonstellingsruimte kan alles! Als ik een vrachtwagen aardappelen wil uitkieperen over de vloer doe ik dat gewoon! (als de prijs van de aardappelen niet te hoog is.)

Welke meerwaarde tov het boek heeft de gelijknamige tentoonstelling die sedert vandaag loopt in Galerie D’Apostrof in Meigem?
Ze zijn allebei gelijkwaardig, en toch totaal anders. Wie een werk koopt, moet er ook het boek bij kopen, omdat zo’n schilderij/tekening/foto deel uitmaakt van een groter geheel.  Ik vind het een spannend idee dat de beelden van het beeldverhaal na de tentoonstelling allemaal hun eigen weg kunnen gaan. Wanneer ik na mijn dood wereldberoemd zal zijn, zal men veel moeite moeten doen om alle werken van deze historische en baanbrekende tentoonstelling weer bij elkaar te krijgen voor een reconstructie van het oorspronkelijke project.

 

De expo is te bezichtigen van vrijdag tot zondag van 15u tot 18u, of na afspraak in de Galerie D’Apostrof, Pastoriestraat 59, 9800 Meigem. Meer info vind je op de Facebook eventpagina of op de website van Galerie D’Apostrof.Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Dennis Marien

Een aantal weken geleden publiceerden we  26 kleitabletten gevonden bij opgravingswerken op de site van het Noordstation...