Grensgebied #ZH8: Sepideh Sarlak
28 april 2023 


Ook op de achtste en laatste editie van Zine Happening bieden we een internationaal aanbod van gasten met een verhaal. Zo is er de Iraanse Sepideh Sarlak., die afwisselend in Teheran, de Perzische Golf en Italië werkt en tijdens het weekend van 20 en 21 mei naar Gent afzakt om haar werk te exposeren op Zine Happening. Ze mag bij deze een reeks van vier Grensgebied afleveringen over de hoofdgasten van het festival openen.

door Bruno Willaert.

verhoor-sepideh2

Wat moeten we weten over Sepideh Sarlak?

Ik ben een Iraanse ziel die leeft tussen kwetsbare grenzen. Misschien kan deze poëzie het beter omschrijven.

Freedom does not endure captivity,
Captivity weaves a rug of freedom (*).

Gewoon de dingen zien gebeuren en ze observeren bevredigt me het meest.

Hoe ben je begonnen met het maken van kunst en welke invloeden hebben je geholpen om je eigen stijl te ontwikkelen?

Je vorige vraag leidde ertoe dat ik mijn familiefotoalbum doorbladerde om te zien wie ik het meest miste. Mijn professor aan de Academie van Firenze moedigde me aan om mezelf volledig uit te drukken via mijn werk. Bovendien hebben de diverse culturen waar ik tijdens mijn studie mee in aanraking kwam, en de magische beelden die ik ervoer tijdens mijn verblijf op de kleurrijke zoute eilanden in de Perzische Golf, mij allemaal op verschillende manieren beïnvloed. Recentelijk heeft het samenzijn met mijn familie mij een diep gevoel van gastvrije aard gegeven.

 

Je werk omvat een breed scala aan media, waaronder schilderen, zeefdruk en borduurwerk.Wat inspireert je om met deze verschillende materialen te experimenteren en hoe bepaal je welk medium het beste past bij je concepten?

Gewoon de dingen zien gebeuren en ze observeren bevredigt me het meest. Met zachtere materialen, zoals textiel, kan ik vaak de emoties overbrengen die me het meest raken. In mijn werk gebruik ik zeefdruk en borduurwerk om mijn identiteit te onderzoeken en na te denken over mijn levensloop, vooral over de pijnlijke momenten. Dit proces kan therapeutisch werken als ik die ervaringen visualiseer en confronteer. Ik vind naaien een manier om mijn innerlijke wonden te helen en vrede te vinden.

(lees verder onder de foto)

sesa

 

Je bent opgegroeid in Iran, studeerde in Europa en woont en werkt momenteel tussen Teheran, de Perzische Golf en Italië. Hoe heeft je culturele achtergrond je werk beïnvloed en welke uitdagingen heb je ervaren bij het overbruggen van deze verschillende werelden in je kunst?

Ik heb het gevoel dat ik altijd op zoek ben naar mijn roots, waar ik ook heen ga. In mijn eigen land zijn heeft me geholpen me te verbinden met mijn erfgoed en te visualiseren wat ik zoek. Het schilderen dient als mijn fakkel, die de vergeten aspecten van mijn wortels verlicht. De uitdaging waarmee ik echter geconfronteerd wordt  is dat ik veel werk maak in Iran, maar moeite heb om het te verkopen.

Op Zine Happening ben je dit jaar een van de hoofdgasten. Wat mogen we meer specifiek verwachten?

Ik wil graag een van mijn recente series delen, die ik nog nergens heb laten zien. Het is een kijkje in de verkenning van mijn roots. Ik kijk ernaar uit om het op Zine Happening te laten zien.

Tijdens Zine Happening op 20 en 21 mei exposeert Sepideh Sarlak  in de Kunsthal Gent.

 

(*) Vrijheid verdraagt geen gevangenschap, gevangenschap weeft een tapijt van vrijheid

Website Sepideh Sarlak »
Sepideh Sarlak op Instagram »Gerelateerde berichten

More Story

PukkelPlunk (14-18 jaar)

Ben jij een jonge striptekenaar (14-18jaar) of ben jij leerkracht, begeleider, ouder, voogd,... van jeugdig striptekentalent?...