Grensgebied: Zine Happening VI
18 april 2021 


Komend weekend kijken we uit naar de afloop van de strijd om de Plastieken Plunk. Die vindt dit jaar plaats op Zine Happening, het zinefest in de Kunsthal (Gent) dat reeds aan zijn zesde editie toe is. Pulp deLuxe vroeg zich af hoe moeilijk het was om in de laatste dagen van de corona-pandemie een zinefest op poten te zetten.

door Bruno Willaert.

Zine Happening is er wegens corona een jaartje uit geweest. Was het moeilijk om in de aftermath van de pandemie deze editie samen te stellen?
Het was een uitdaging om onze motivatie ervoor overeind te houden tegenover al die onzekerheden, zoals de snel veranderende maatregelen. Het is voor iedereen een zware tijd geweest, en de kunst- en cultuursector heeft er enorm onder geleden. Bovendien lijkt het ook alsof er belangrijkere zaken zijn dan een zinefest tijdens een gezondheidscrisis. Maar tegelijkertijd vinden we cultuur en gemeenschapsvorming essentieel en dat was de drijfveer die ons ondanks de tegenspoed op de been hield.

Het lijkt alsof er belangrijkere zaken zijn dan een zinefest tijdens een gezondheidscrisis.

 

Deze editie kreeg als ondertitel “Local edition”. Wie zijn bij afwezigheid van buitenlandse gasten de blikvangers van Zine Happening?
Door de reisbeperkingen konden onze internationale vrienden dit jaar niet meedoen, en moesten alle lezingen, workshops en andere activiteiten geschrapt worden. De blikvangers zijn dus zinesters die in België wonen en werken! Er zijn ook drie lokale kunstenaars die hun werk zullen tentoonstellen. Zine Happening is normaal gezien een zeer internationaal evenement, maar we zijn blij dat we in ieder geval de lokale zine community kunnen steunen. Toch willen we ook alle deelnemers van de Zine-Happening-6-That-Could-Have-Been presenteren, waaronder veel internationale makers, en je aanmoedigen om hun werk te bekijken als soort van steun.

 

Zijn er dit jaar ook interessante expo’s om naar uit te kijken?
Aan de exposities die al in de Kunsthal te zien zijn, voegt Zine Happening drie exposities van lokale kunstenaars toe. Bahati Simoens maakt levendige figuratieve schilderijen, sterk geïnspireerd door haar Afrikaanse afkomst. De fantastische tekeningen van Indrė Svirplytė worden vaak omgezet in speelse getufte tapijten of kruissteek- en borduurwerken. De illustraties van Alexander Robyn zijn een lappendeken van sciencefiction, menselijk gedrag, seks, geweld, pratende elanden, scheldwoorden en technologie. Meer informatie vind je op onze website.

 

Jullie huisvesten dit jaar ook de PéPé Soirée met daarin naast de uitreiking van de ons wel bekende Plastieken Plunk ook die van de Small Press BIG Award. Wie komt daarvoor in aanmerking?
De Small Press BIG Award beloont een unieke small-press creatie in een poging om self-publishing aan te moedigen. Om in aanmerking te komen, moet de zine gemaakt zijn in de afgelopen drie jaar en beschikbaar zijn voor verkoop in de Zine Happening pop-up bookstore. De positieve kwaliteiten van de zines zoals originaliteit, onderwerp en uitvoering worden meegewogen, maar er zijn geen beperkingen als het gaat om de inhoud of genre. Opgelet, dit is geen prijs voor de “beste” zine, want die bestaat niet en alle zines zijn waardevol!

 

Wat mogen we verder nog verwachten op Zine Happening?
Veiligheidsmaatregelen, social distance en handdesinfecteermiddel! Maar ook prachtige kunst en kostbare creaties die je mee naar huis mag nemen, spannende prijsuitreikingen en hopelijk een leuke tijd voor iedereen, bezoeker en exposanten!

 

Website Zine Happening VI »
Volg de PéPé Soirée op Zine Happening via livestream »Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Brecht Vandenbroucke over Shady

Brecht Vandebroucke is terug van weggeweest met zijn tweede boek Shady, een boek over ego en online roem. Pulp deLuxe zat op de eerste...