GRID – week 2: Drink&Draw deLuxe // Boekenklets // De Grote Stripbitch // AI & illustratie // Finissage
26 juni 2024 


week2De opening van GRID en de 24h Comics Challenge zijn achter de rug. Tijd om alle aandacht te vestigen op week 2, die donderdag zijn aanvang vindt met de Drink&Draw deLuxe. De volgende dagen volgen de Boekenklets, De Grote StripBitch, de nu al veel besproken workshop over AI en illustratie en een finissage om af te sluiten. Over de workshop hebben we verder in dit artikel een gesprek met Lucas Selfslagh. Laten we het programma van week 2 dag per dag overlopen.

27.06: Drink&Draw deLuxe »
28.06: Boekenklets Gent »
29.06: De Grote StripBitch »
30.06: Finissage met lezing/workshop AI en illustratie »

Gelijkvloers: One Page Comic Expo en Café
Verdieping 1: Expo Galerie Platte Commerce – In Between The Lines

Adres: Bar Edward, Speldenstraat 1, 9000 Gent


title-ddd

27.06 vanaf 19u

De allerlaatste Drink&Draw van onze jaargang is een luxe versie. Deze keer zitten we niet in de vertrouwde omgeving van Café Trefpunt, maar op onze expo GRID in Edward in de Speldenstraat. Donderdag 27 juni zijn jullie welkom op een Drink&Draw deLuxe. Neem je schetsboek mee en schuif aan tafel om vrij te tekenen of je te laten inspireren door de muziek en de muzikanten van Sonders.boekenklets

28.06 vanaf 20u

Op vrijdagavond wordt GRID ingenomen door Dwaalzin.

Hou je van lezen en kletsen? Leer je graag nieuwe mensen kennen? Deel je graag je leeservaring en zijn sociale thema’s je ding? Dan is Boekenklets zeker iets voor jou!

Boekenklets is een boekenclub voor kletskousen van 18 tot 30 jaar. Het zijn babbelavonden waarbij het boek dient als gesprekopener. De focus ligt op de maatschappelijke en sociale thema’s die in de boeken aan bod komen.

Geen stress bij Boekenklets. Heb je de strips niet kunnen lezen? Geen probleem! Iedereen is welkom om mee te praten.

Voor deze speciale editie werden een aantal kortstrips van Pulp deLuxe geselecteerd om gelezen te worden: Going out, Staying in (Sara Mertens) // The Annual Kings Pottery Contest #01 // The Annual Kings Pottery Contest #02 // The Annual Kings Pottery Contest #03 // The Annual Kings Pottery Contest #04 // Uitverkocht #01 (Marthe Verhoest) // Uitverkocht #02 (Marthe Verhoest) // Uitverkocht #03 (Marthe Verhoest) // Uitverkocht #04 (Marthe Verhoest) // Uitverkocht #05 (Marthe Verhoest) // Vonk: Bestemming (Thomas Janssens)

Je kan op elk moment aansluiten.


title-bitch

29.06 vanaf 13u

Wie eens wil reflecteren over zijn werk kan op zaterdag 29 juni terecht bij De Grote StripBitch.

We bekijken samen je werk en geven je feedback op je werk en je artistieke parcours. Inschrijven is verplicht, je krijgt een tijdslot toegewezen.


title-ai

30.06 om 19u

Benieuwd hoe je AI kunt gebruiken bij het creëren en aanpassen van tekeningen? Of heb je ethische en praktische vragen over wat AI zal veranderen in het veld van illustratoren en striptekenaars? Schuif aan voor deze AI-workshop en kom er meer over te weten. Aan het einde kun je zelf ook even aan de slag gaan. Omdat een workshop over AI op zich al genoeg ethische vragen oproept, hebben we alvast een paar vragen voorgelegd aan Lucas Selfslagh, die de workshop zal leiden.

Dag Lucas, wat heb jij met AI?

Lucas: “Ik ben een digitale kunstenaar die zijn carrière begon met het maken van visualisaties van gebouwen. Door de jaren heen ben ik steeds meer met technologie gaan werken. Ik kwam daardoor in aanraking met software en programmeren. Een belangrijk deel van moderne technologie is gebaseerd op iets dat neurale netwerken heet, wat veel wordt gebruikt in kunstmatige intelligentie (AI). Ik volg AI-toepassingen al geruime tijd op de voet. Zo heb ik de opkomst van een geavanceerde AI-techniek genaamd Generative Adversarial Networks meegemaakt. Ik heb technologie gebruikt om in real-time beelden te herkennen in de programmeertaal C#. Ook heb ik AI gebruikt om audiotracks te splitsen voor mijn animaties en om wazige screenshots scherper te maken, zodat ik ze beter kan gebruiken bij het tekenen.”

Om met de deur in huis te vallen halen we er een vraag bij die we onlangs mochten ontvangen: “Waarom organiseren jullie een AI-workshop, gezien de zorgen over de milieu-impact, de mogelijke schade aan kunstenaars, en de ethische bezwaren die vaak met AI worden geassocieerd?” Hoe kunnen we deze persoon geruststellen?

Lucas: “Het doel van deze workshop is om de toepassingen achter de AI hype op een neutrale en open manier te verkennen. Ik deel dezelfde zorgen als de persoon die deze vraag stelt, en nog veel meer. Ik merk al een tijd dat er veel ophef rond ‘AI’ is, met mensen aan beide zijden van het debat die sterke meningen verkondigen zonder eigenlijk te begrijpen waar het over gaat. Verwacht dus geen workshop die AI blindelings promoot, maar ook geen pessimistisch verhaal over hoe traditionele kunst zal uitsterven door deze technologie. Geïnformeerde en gebalanceerde meningen over AI zijn essentieel naarmate de technologie steeds meer geïntegreerd wordt in ons leven. Ik beweer niet dat ik een AI expert ben, integendeel: ik ben gewoon iemand die graag nieuwe dingen probeert! We gaan ook geen datacenters of OpenAI’s rijker maken met deze workshop. We doen alles lokaal op een computer die evenveel stroom verbruikt als een gloeilamp.”

Wat mogen de deelnemers verwachten van de workshop?

Lucas: “Deelnemers kunnen een korte uitleg verwachten, een realtime demo waarin we lijntekeningen laten ‘inkleuren’ door stable diffusion, en een moment voor vragen en onderlinge discussies over de technologie.”

title-finissage

30.06 vanaf 19u30-20u

Na de workshop klinken we nog even om tien dagen GRID af te sluiten. Aanwezige geselecteerde tekenaars kunnen alvast hun eigen one page comic mee naar huis nemen.

 
Vorig artikel
GRID: de selectie - deel 3
Volgend artikel
Dit was GRIDGerelateerde berichten

More Story

GRID: de selectie - deel 3

Morgen gaat GRID van start! Maak nu kennis met de laatste vijf tekenaars die geselecteerd zijn. In deze aflevering stellen...