Het Verhoor: Boris Pramatarov
31 maart 2019 


Boris Pramatarov leerde Pulp deLuxe vorige week een heleboel over Ochlophobie, de angst voor mensenmassa’s. Uiteraard wilden we daar nog wat meer vragen over in een nieuwe aflevering van Het Verhoor.

verhoor-boris

Stel jezelf voor
Ik ben Boris. Ik teken graag in zwart en wit.

Ik voel me comfortabel met mijn stijl als een muzikant die een instrument onder de knie heeft.

Je bent afkomstig uit Sofia (Bulgarije). Hoe ben je in Gent bij het KASK terecht gekomen?
Toen ik in Sofia woonde, volgde ik de Belgische kunstscene heel nauw op de voet. Ik was er enorm door geïnspireerd en toen ik mijn Erasmus Universiteit moest kiezen moest ik geen twee keer nadenken. Dit was een geweldige beslissing en ik kreeg de kans om opgenomen te worden in de klas van Goele Dewanckel in LUCA School of Arts Gent. Die periode opende mijn ogen voor de illustratie- en stripwereld en het was een zeer vruchtbare ervaring voor mijn artistieke praktijk.

Enkele jaren daarna studeerde ik BA af aan de Sofia Art Academy. Ik wilde mijn opleiding verder zetten en uiteraard besloot ik om terug te keren naar België. Helaas of net gelukkig werd ik geaccepteerd in het KASK in plaats van LUCA School of Arts (nvdr: buitenlandse studenten konden er toen nog niet hun master afleggen). Ik werkte daar aan een boekproject met Ante Timmermans en Peter Verhelst als mentoren.

Je strips hebben een heel uitgesproken eigen stijl. Waar haal je doorgaans je inspiratie vandaan?
Ik voel me comfortabel met mijn stijl als een muzikant die een instrument onder de knie heeft. Daarmee gewapend wandel ik dapper in de realiteit en verzamel ik beelden. Mijn werk is een reflectie van het verzamelde materiaal. In mijn strips ben ik geïnteresseerd in de relatie individu – maatschappij en de communicatie tussen de mensen.

Angst is een groot inspiratie voor mijn werk, net zoals de grens tussen realiteit en fictie.

Je strip Ochlophobie gaat over angst voor mensenmassa’s. Is dat iets waar je zelf last van hebt?
Ik ben gefascineerd door de kracht van de mensenmassa’s. Ik stel me het voor als een beest dat iets kan vernietigen of creëren. In de massa beginnen mensen hun eigenheid te verliezen en blijven ze verborgen. Dat maakt sommige kanten van de menselijke natuur toegankelijk die angstaanjagend kunnen zijn.

Heb je zelf last van andere fobieën?
Ik ben altijd bang om te laat te komen. Alleen omdat ik of iets belachelijks vroeg ga doen, moet ik vaak wachten.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
Twee jaar geleden ben ik met werken aan een animatieproject in Abbaye Royale de Fontevraud begonnen. Dit jaar zal ik drie maanden in Luik zijn om dit project voort te zetten met de hulp van Camera ETC en Résidence Ateliers Vivegnis International (RAVI).

Ochlophobie op Pulp deLuxe »
Profiel Boris Pramatarov »Gerelateerde berichten

More Story

Letteren: Resultaten onderzoek Striperfgoed voorgesteld

Op zaterdag 16 maart werden tijdens een druk bijgewoonde internationale conferentie de resultaten van een grootschalig onderzoek...