Het Verhoor: Maarten De Saeger
22 november 2020 


De avonturen van Hattie maken na tien jaar een comeback op Pulp deLuxe! We blikken even terug op de oude reeks van Maarten De Saeger en kijken ook al even in de toekomst naar zijn derde graphic novel De Blinden die volgend jaar bij Bries zal verschijnen.

door Bruno Willaert.

verhoor-maarten2

Met Hattie publiceren we een selectie uit je oude reeks die destijds voor veel lezers een eerste kennismaking was met jouw werk. Hoe is die tien jaar geleden ontstaan?
Hattie is destijds ontstaan vanuit mijn schetsboek toen ik heel dwangmatig op zoek was naar een tekenstijl. Die zoektocht is nog steeds de belangrijkste drijfveer om te blijven tekenen.

Van zodra een stijl aan mijn tekenpootje blijft kleven, ontstaat de drang om iets nieuws uit te proberen. Al doodelend ontstond er zo een stokkenventje op papier dat zich perfect leende om snel en efficiënt te vertellen. De inspiratie voor de tekstloze verhalen haalde ik uit het dagelijks leven en uit observaties op straat.

Uiteindelijk vond Hattie de weg naar verschillende magazines zoals Knack Focus, Zone 5300, CJP Magazine, Pulp deLuxe en Plots Magazine.

Angst is de beste raadgever!

Hattie werd destijds ook gebundeld in een zine. Zijn er nooit plannen geweest voor een luxueuzere uitgave?
Toch wel. Destijds was er interesse van enkele uitgevers in binnen- en buitenland, maar dat heeft helaas nooit tot een concrete uitgave geleid. Ik ben blij dat ze hier een tweede leven krijgen.

Intussen ben je ook bezig aan De Blinden, je derde boek dat volgend jaar bij Bries zal uitgegeven worden. Wat kan je er al over kwijt?
De Blinden is een statisch drama geïnspireerd op het gelijknamige theaterstuk van Maurice Maeterlinck.

Een groep blinden wacht in een bos op de terugkeer van hun gids. Langzaam dringt het tot hen door dat die niet meteen terugkomt. Het verhaal speelt zich af op één locatie, waardoor ik me permitteer om te variëren in tekenstijl. Het is een rollercoaster van emoties en afhankelijk van de gemoedstoestand van de personages verandert de manier waarop ik decors en
personages neerzet. In mijn versie van het verhaal werk ik met zelfgecreëerde personage en sommige gebeurtenissen wijken nogal sterk af van het origineel.

 

Net zoals je vorige boeken Mijn Begrafenis en De Zwerver erg verschillend waren is ook De Blinden een totaal ander verhaal geworden qua opzet. Is dat een bewuste keuze?
Voor het eerst maak ik geen gebruik van een vertelstem in mijn verhaal. Het wordt een visueel spektakel, begeleid door korte dialogen. Dat is een heel nieuwe manier van werken, waardoor het tekenwerk wat meer op de voorgrond komt.

Elk verhaal heeft zijn eigenheid en ik probeer mij zo goed mogelijk aan te passen aan de setting en de personages. De schrik om voortdurend dezelfde trukendoos te hanteren bij het schrijven houdt mij alert om nieuwe dingen uit te proberen.

Angst is de beste raadgever!

Wanneer komt De Blinden uit?
De Blinden belandt in het voorjaar van 2021 in de winkelrekken.

Hattie verscheen tien jaar geleden al op Pulp deLuxe »

Hattie op Pulp deLuxe »
Profiel Maarten De Saeger »Gerelateerde berichten

More Story

Zine Club #10: Normandi 18 (door Barbora Kicovova)

Review door Valentine Gallardo. Meer info over Barbora Kicovova vind je op haar website .