Grensgebied: TUIG
24 mei 2020 


Komende zondag viert TUIG, de krant der illustratoren uit Antwerpen, zijn eerste verjaardag. Of daar in Corona-tijden ook een wild feestje bij hoort hebben we nog niet doorgekregen, maar door die Coronacrisis is de publicatie van dit interview ook even blijven liggen. Lange tijd kon je immers ook niet binnen op plaatsen waar je ze gratis kon afhalen. Gezien de lockdown-maatregelen intussen ook al versoepeld zijn kunnen konden we eindelijk ons gesprek met bezieler Jens Dawn in de kijker zetten.

door Bruno Willaert

Wat moeten we weten over Tuig?
TUIG is een krant dat ontstaat uit de liefde voor grafische en illustratie. Niet uit winstbejag, veel dat we doen, doen we vrijwillig.

Hoe ben je op het idee gekomen om een gratis krant dat illustratoren in de kijker zet?
Mila Van Goethem en ik hebben tekentuig opgericht. Dit zijn gezellige avonden modeltekenen (en ook specials zoals tekentheater, …) voor iedereen dat wil tekenen begeleid door illustratoren/kunstenaars in het vak. We kwamen in aanraking met veel meer illustratoren/grafisch ontwerpers die graag wilde tentoonstellen.

Ik hoop dat er in de toekomst ook particulieren iets zullen plaatsen in de krant. Een liefdesaanzoek of een haiku zou nog wel tof zijn.

Ik organiseerde enkele tentoonstellingen, maar de investering van kaders en de kleine opkomst is meestal een opdoffer voor verschillende kunstenaars. Later kwam ik af met het idee van de TUIG krant om grafisch ontwerpers en illustratoren in de spotlight te zetten. Het is evenveel werk als een expositie organiseren, maar we worden meer bekeken en doen geen investering meer.

Tuig is een project van DOP Platform. Wat doen die nog meer?
DOP platform is de vzw van Jens Dawn, Ine Pieters en Sofie Jaspers. We doen al vanaf 2013 projecten om kunstenaars in de kijker te zetten. Zo hebben we een co-werkatelier opgericht in Borgerhout (Atelier DOP). Ook hebben we al jaarlijks exposities opgebouwd/gecureerd zoals One Armed Man en Ongezien.

 

Als er een idee komt, dan hebben we de vzw als steun om dit idee uit te werken. Dit betekend wel dat al onze projecten vaak vrijwillig of met weinig inkomsten worden gerealiseerd. Het is een idealistische beslissing om iets uit te werken, maar we zien het als een manier om mensen en kunstenaars samen te brengen.

Lukt het vlot om een gratis blad te financieren?
Ik ben verbaasd dat we het rond krijgen, in deze tijd waar politiek bespaart op zoveel moois zijn er nog organisaties die geloven in kunst en de krant een duwtje in de rug wil geven. We doen niet mee met subsidie, omdat onze krant niets opgelegd mag worden, maar onze sponsors zijn wel afhankelijk van het subsidiebeleid. Wij hopen dan ook op een toekomst met een gunstig artistiek/cultureel klimaat. Vanaf 50 Euro kan er al een advertentie geplaatst worden, dus ik hoop ook dat er in de toekomst particulieren iets zullen plaatsen in de krant. Een liefdesaanzoek of een haiku zou nog wel tof zijn.

 

Ik weet dat dat een moeilijke vraag is, maar zijn er bepaalde illustraties van jullie 3 edities die eruit sprongen voor jou?
Ik hou van werk dat eerlijk is, waar de kunstenaar iets over zich verteld. Volgens mij is dat het moeilijkste wat er is. Ook zoek ik naar werk waar een hoek af is. Iets dat me dwingt om langer te kijken. We kregen met de laatste TUIG krant 60 inzendingen, hierbij werd er door enkele gekozen, maar er zat nog heel wat goed werk in. Ik geloof hierbij dat de selectie al gemaakt is … ze zijn allemaal favorieten.

 

Ik moet wel meegeven dat ik werk gekocht heb van Jelle Kindt, Mirjam Plettinx, Mila van Goethem, Fien Jorissen, Leonnee Vannut, Marian van de Weerd, Rebecca van Bockel, Siglinde Bossuwé en Laura Andriessen. En ik ben nog lang niet gedaan met werk aan te kopen van talent. Ik hoop dat iedereen het talent rondom zich steunt.

Wat brengt de toekomst jullie?
Alvast hoop ik op TUIG#4 we zijn nooit zeker van de toekomst van onze krant. Als de steun wegvalt, dan zal ook de krant verdwijnen. Er is geen verplichting dat we de krant doen, dus we doen deze zolang het leuk blijft. Moesten we het volhouden tot TUIG#10, dan denk ik wel dat we een feestje moeten doen.

website TUIG »Gerelateerde berichten

Het Verhoor: Myilln

Het Verhoor: Myilln

20 november 2023 
0
Eindejaarsvragen 2022 (3/3)

Eindejaarsvragen 2022 (3/3)

8 januari 2023 
More Story

24h Comics Square: het verslag

Pulp deLuxe en Tieten met Haar organiseerden vorig weekend de eerste editie van 24h Comics Square. Na een aantal video calls...