Lockdown Files (03): Serge Baeken, Charlotte Dumortier en Inne Haine
5 april 2020 


Ook in Antwerpen werken een aantal tekenaars in isolatie in tijden van Corona. Voor de derde aflevering van de Lockdown Files ging Pulp deLuxe op bezoek bij Serge Baeken, Charlotte Dumortier en Inne Haine.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Serge Baeken

1. Zeer weinig. Het lijkt alleen dat de tijd nog sneller gaat dan anders, misschien omdat alles en iedereen tijdelijk vertraagt momenteel en dat mij dat mee afremt.

Ik moest mijn modelsessies on-hold zetten. Die wekelijkse drill mis ik fel. Minstens één keer per week komt er iemand in mijn atelier tekenen, dat gaat voorlopig niet door. Alle one-on-one modelsessies in de Boomhut (zoals mijn atelier heet) zijn voorlopig afgelast. Ook afgelast is mijn wekelijks bezoek aan een tentoonstelling op vrijdag. Mijn wekelijkse bezoek aan het Stuyvenberg Hospitaal op dinsdag ter mobilisatie van mijn frozen shoulder is bevroren. Voor Corona ging ik ’s middags bij mijn ouders ontbijten die aan de overkant van de straat wonen. Hun dagelijkse kus en knuffel mis ik nog het meest. Hetzelfde geldt voor de knuffels van mijn buurvrouw (=mijn dochter).

2. Bomen voor de Boerenbond, een illustratie voor Bahamontes wielermagazine, de volgende cover voor Knack, pagina 62 van het 80 pagina’s tellende storyboard van de strip Opkomst en Ondergang van Circus Bulderdrang deel 1: Het contract die ik met mijn broer Vitalski maak. (zie eerste afbeelding hieronder)

3. Ik las onlangs Parallel Lives van Olivier Schrauwen en dat is een fantastisch boek. Daarom besloot ik ook Portret van een zuipschuit (getekend door Schrauwen maar geschreven door Mulot en Ruppert) terug op te nemen dat onuitgelezen op het nachtkastje was blijven liggen. Er zitten een paar goeie, spookachtige scenes in die bijblijven, maar Schrauwen levert toch beter werk wanneer hij het hele boek op zich neemt. Hij heeft geen externe auteurs nodig. Zijn eigen universum is rijker.

4. Vooral via Facebook en e-mail.

5. Ik denk dat de lockdown zal worden opgeheven uit economische motieven en omdat hij moeilijk zal te handhaven zijn tijdens de zomermaanden wanneer iedereen het huis uit wil. Ik verwacht dat het virus daarna flink zal terugslaan. Als het gegarandeerd terug veilig zou zijn na het opheffen van de lockdown ga ik meteen mijn ouders en mijn dochter stevig knuffelen, maar ik denk dat dat dus nog ver van ons af ligt.


Charlotte Dumortier

1. Ik werk thuis in plaats van op mijn atelier. Ik mis mijn ateliergenootjes en de goede koffie. Ook het zeefdruk atelier is gesloten. Ik begin het internet al van buiten te kennen.

2. Corona illustraties voor De Morgen, doodles voor een animatiecollabje en een schetsboek met allemaal gekke ventjes.

3. The Penguin Book of Japanese Short Stories en Just F*cking Do It, een zelfhulpboek om positiever te leven. Helpt ook wel na het kortverhaal over Hiroshima net na de bom, uit dat eerste boek. u___u

4. Veel e-aperitieven en telefoneren, uit het raam hangen om te praten met de buren en af en toe gaan wandelen met een vriend.

5. Op café! Gaan kamperen! Liggen in het park! Hard gaan dansen! Alles tegelijk!


Inne Haine

1. Ik werk halftijds bij de NMBS en kan sinds de quarantaine van thuis uit werken. Het is mooi meegenomen dat ik nu niet meer naar Brussel moet pendelen, ik win tijd en ik ben blij dat ik in mijn kot kan blijven.

2. Mathias Van den Berge en ik werken in deze periode intensief aan ons stripverhaal In Goed Gezelschap. Ik neem af en toe een week onbetaald verlof waardoor we nu nog meer tijd aan ons project kunnen spenderen. Door de quarantaine vallen er nu veel dingen weg: afspraken, uitstappen, etentjes… In ons geval komt dat goed uit, we hebben nu minder afleiding. Ik verveel me zeker niet tijdens deze periode, we hebben genoeg werk te doen.

3. Ik heb Shiver van Junji Ito bijna uitgelezen. Het zijn korte horror manga’s, handig om tussendoor te lezen. In de nabije toekomst zou ik graag de strip Wereldwijven 2 lezen. Ik las de eerste al en vond die heel leuk en inspirerend, het zijn korte biografieën over vrouwen die iets hebben uitgevonden of iets hebben verwezenlijkt in de geschiedenis. Parallel Lives van Olivier Schrauwen staat ook nog op mijn lijst.

4. Ik bel af en toe eens met mijn ouders, voor de rest zijn er genoeg mogelijkheden om via Internet contact met de buitenwereld te houden. Ik voel me niet echt eenzaam.

5. Ik ga niet onmiddellijk zotte dingen doen. Ik zou graag wat wandeluitstappen maken, ergens een pannenkoekske gaan eten en zo, simpele zaken. Ik vrees dat onze vakantie naar Zwitserland in mei niet door zal gaan. We zullen dan maar in ons eigen land blijven, als het warm weer wordt kan ik bij mijn ouders in de vijver gaan zwemmen. Het zal deugd doen om terug wat bewegingsvrijheid te hebben.Gerelateerde berichten

More Story

Lockdown Files (02): Simon Spruyt, Michaël Olbrechts en Sébastien Conard

Tekenaars in tijden van de Corona-maatregelen, we vroegen ons af of er een groot verschil met hun reguliere leven. In de tweede...