Het Verhoor: Quentin Masse
5 april 2020 


Vorige week konden jullie nog genieten van Artiest en Model, het mooie en intieme verhaal getekend door Quentin Masse. Quentin neemt ons mee in zijn wereld van reizen, het graveren van hout en van petitfours!

door Veerle Devos

verhoor-quentin2

Dag Quentin! Wat moet de lezer weten over jou?
Ik ben Quentin. Ik kom uit Angers in Frankrijk en ik studeer al 5 jaar bij LUCA School of Arts Brussel. Ik heb grafische vormgeving gestudeerd en nu heb ik een Master in de Beeldende Kunsten.

Het ontmoeten van nieuwe mensen is echt het meest aangename aan reizen.

Op jouw profiel zien we dat je graag reist: steden zoals Hamburg, Rome, Kopenhagen en Brussel passeren de revue. Welke inspiratie krijg je door te reizen?
Ik deed een Erasmus-opleiding van 6 maanden aan de HAW in Hamburg en ik maakte kennis met een heleboel leuke mensen. Ik leerde er ook graveren in hout en liet mij inspireren door boeken van Pechstein, Kirchner en Feininger. Het was een geweldige periode! Er waren ook schooluitwisselingen en ik kreeg de kans om naar de Bologna Children’s Book Fair te gaan. Daar kan je het illustreren van kinderboeken aanleren en het ging er daar erg professioneel aan toe. Ik herinner me ook dat we er veel overheerlijke petitfours hebben gegeten. Ik kan dus met zekerheid zeggen: het ontmoeten van nieuwe mensen is echt het meest aangename aan reizen.

Als we op je persoonlijke pagina kijken dan zie we een variatie aan verschillende genres kunst. Wat ons vooral opvalt is dat er zowel getekende verhalen als vele foto’s (zelfs fotocollages) aanwezig zijn. Wat fascineert je in beide genres?
Ik hou erg van het knippen en van gekleurde papieren of foto’s. Het contrast tussen beiden interesseert me. De aanpak is namelijk rauwer en eerder radicaal. Ik knutsel graag met gekleurde papieren of met frames. Ik ga er op een speelse manier mee om. Ik verzamel soms ook restjes bij de tonerwinkels.

 

Ik zie soms wat Picasso in jouw werk, soms eens Warholl. Ik zie heel veel invloeden in jouw tekeningen. Maar waar haal jij je inspiratie vandaan?
Interessant dat je dat zeg. Ik ben nu wel benieuwd in welke tekeningen je de invloed van deze twee grote namen hebt gezien. Ik bewonder het werk van Matisse en ook Picasso is een inspiratiebron. Ik koop vaak boeken met een mix van kunstgenres. Ik ben dol op Botero, Permeke, Dubuffet, Light, … En in strips hou ik van Antoine Marchalot’s humor maar ook Anouk Ricard en Libon doen me vaak lachen. Ah, de kleurrijke knipsels en collages van Jéréme Fisher vind ik ook prachtig! En om om een eind te breien aan mijn lijst met lofbetuigingen: de lijntekeningen van Blutch, Pozla en Lucas Méthé vind ik ook erg mooi.

 

In jouw stripverhaal voor Pulp deLuxe Artiest en Model zie je een heel intieme band tussen de schilder en zijn model. De band tussen beiden is een thema dat we af en toe in jouw werk zien terugkeren. Heeft dit een speciale betekenis?
Het praten over de intimiteit tussen mensen maakt creëert lyrische vluchten van fantasie in tekeningen. Het zorgt voor emoties waarbij we meer spelen met de gevoelens en sensaties van de personages. Er is ook geen tekst, het wordt gewoon een opeenvolging van suggestieve illustraties. Dit maakt deze band erg intiem en fascinerend.

Met welke projecten ben je momenteel bezig?
Ik werk aan mijn proefschrift over het verband tussen middeleeuwse wandtapijten en strips en ik ben ook bezig met mijn stripproject voor om mijn master te behalen *woohoo*! Het gaat over de Middeleeuwen, de verschillende sociale lagen van de bevolking, de macht en de revolutie. Een hele boterham dus!

We zijn alvast benieuwd!

Artiest en Model op Pulp deLuxe »
Profiel Quentin Masse »Gerelateerde berichten

More Story

Lockdown Files (03): Serge Baeken, Charlotte Dumortier en Inne Haine

Ook in Antwerpen werken een aantal tekenaars in isolatie in tijden van Corona. Voor de derde aflevering van de Lockdown Files...