Lockdown Files (08): Thijs Desmet, Dennis Marien en Valentine Gallardo
19 april 2020 


De lockdown werd deze week met een paar weken verlengd waardoor deze rubriek nog niet onmiddellijk op de schop moet. Vanavond zijn er terug drie tekenende redactieleden van Pulp deLuxe aan de beurt: Thijs Desmet, Dennis Marien en Valentine Gallardo.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Thijs Desmet

1. Mijn lessen vallen nu weg, maar ik voorzie wel online alternatieven en heb ook wel wat videovergaderingen te doen voor mijn scholen. In plaats van les te geven maak ik dan opdrachtbundeltjes of video tutorials. Voor mijn tekenwerk maakt dit allemaal niet zoveel verschil uit. Daarbij werk ik sowieso altijd al in zelfisolatie. Het is nu gewoon een andere manier om schoolwerk en tekenwerk te combineren. In het begin was dat vervelend maar ik vind mijn draai wel.

2. Wat kortverhaaltjes die ik onder andere op Instagram plaats, doodles, keramiekwerk voor wanneer ik weer toegang heb tot een oven. Ook voor één van mijn scholen ben ik bezig met wat tekeningen voor hun website. Ik ben ook aan het schetsen en schrijven voor een mogelijk langer verhaal. Wie weet waar dat heengaat?
Oh en ik ben Blender beginnen leren.

3. To The Lighthouse van Virginia Woolf. Ook was ik The Case of Charles Dexter Ward van HP Lovecraft aan het lezen voor het slapengaan. Persoonlijk vind ik het één van zijn saaiste werken, het verhaal op zich vind ik wel goed en er zitten heel interessante concepten in (die me misschien wel wat ideeën hebben opgeleverd voor eigen verhalen) maar het is zo saai en wat knullig geschreven. Ideaal om mee in slaap te vallen dus! Daarnaast heb ik pas Frankenstein voor het eerst gelezen.

4. Zoals iedereen via social media, videocalls, of wandeltochtjes met z’n tweetjes op een verantwoorde 1,5 meter van elkaar.

5. Dat valt af van wat en wanneer weer mogelijk is. Ik kijk uit naar met wat vrienden mogen neerzitten in een park, naar optredens gaan en weer kunnen kickboksen samen met andere mensen. Schaduwboksen is toch niet hetzelfde.


Dennis Marien

1. Ik werk in het Stripmuseum in Brussel, en mijn dagen zijn opeens héél wat langer geworden. Wij kregen dadelijk honderden bezoekers over de vloer, het is alsof door hun afwezigheid de tijd voor mij is vertraagd. Het isolement op zich is niet zo zwaar, maar het zal een zware maatschappelijke beproeving worden.

2. Er zijn verschillende projecten aan de gang, ik ben zo iemand die van alles tegelijk doet. Op de foto zie je een tekening die ik samen met Cecilia maakte. Zij heeft het veel erger te verduren nu, ze woont in Bologna, waar je maar 1 inwoner per appartement dagelijks naar buiten mag, om inkopen te doen. Met een medisch pas, dat je toelating geeft om de verplaatsing te maken. Ik denk veel aan haar, en we werken samen aan een strip, gebaseerd op het epos van Gilgamesh, dat zijn de lijn tekeningen in het midden van de foto. Ik kan deze héééerlijke podcast van BBC 4 aanraden als je meer wil horen over het verhaal.

De strip wordt gedrukt in twee Pantone kleuren, dus het is een heel gezeik om het in te kleuren. Ik heb zelf een paar staaltjes gemaakt, maar het eigenlijke werk is urenlang schaamteloos geklik met het toverstafje in Photoshop. Voor de goede vorm stop ik er ook een voorbeeld bij van hoe het zal worden.

3. Ik lees nu het fantastische Early Riser van Jasper Fforde. Ik ken hem van de sci-fi reeks Thursday Next, maar dit verhaal is iets helemaal aparts. Je volgt het hoofdpersonage, Charlie, in zijn dystopische wereld, waar de provincie Wales een soort ijstijd probeert te overleven door de bevolking in winterslaap te sussen. Medicatie voorkomt dat ze dromen, waardoor ze de lange slaap kunnen overleven, mits seizoensgebonden volvreten om aan te dikken. Het boek zit eigenlijk vol met zombies, monsters, evil bad guys en onethische samenzweringen, maar het komt verrassend natuurlijk over. Ik lees ook veel Robert Rankin: Blues Brothers – voodoo – detective – slapstick – rock’n roll nonsense, ook goed om de zinnen te verzetten.

4. Om het een beetje interactief te houden, doe ik graag mee aan online tekensessies. Gabri heeft zijn workshop voor Muntpunt Zine Club online gedaan, en ik zet ook wel eens Instagram live op om met vrienden te tekenen. En af en toe eens een leuk berichtje sturen helpt natuurlijk ook. De drink ’n draw van Grafik zag er heel leuk uit, maar die heb ik gemist.

5. Ik ga naar mijn familie. In de Durmebocht een wandeling maken, met een lange broek aan want er zitten teken!


Valentine Gallardo

1. Normaal gezien zit ik in mijn studio bijna elke dag, maar nu vind ik vind het moeilijk van thuis te werken. Het is ook moeilijk om nieuwe dingen te blijven maken wanneer elke dag hetzelfde leekt te zijn. Ik heb ook wat angst over de staat van de wereld, maar soms kan ik dit bijwerken in mijn verhalen en dat helpt.

2. Een korte sci-fi verhaal van meer dan tien pagina’s over een Space Captain wiens hele crew is overleden aan een space virus. Ik zal het op mijn Patreon binnenkort publiceren.

3. Ik vind het moeilijk om te lezen tijdens deze periode. Ik lees dan maar het nieuws of online artikels, maar soms maakt het mij kwaad of angstig. Daarvoor heb ik Conversations with friends door Sally Rooney gelezen, een aanrader.

4. Ik heb mijn huisgenoten beter leren kennen. Daarnaast, video chat, e-mails, “Netflix Party”.

5. Ik ga dan naar Brussel.Gerelateerde berichten

More Story

Lockdown files (07): Mila Van Goethem, Ward Zwart en Jelle Kindt

Het voordeel van een rubriek als de Lockdown Files is dat je allerlei niet-essentiële verplaatsingen kan maken zonder dat iemand...