Lockdown files (07): Mila Van Goethem, Ward Zwart en Jelle Kindt
15 april 2020 


Het voordeel van een rubriek als de Lockdown Files is dat je allerlei niet-essentiële verplaatsingen kan maken zonder dat iemand zich daaraan stoort. Vandaag vielen we in Antwerpen virtueel binnen bij Mila Van Goethem, Ward Zwart en Jelle Kindt.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Mila Van Goethem

1. Toen de lockdown begon, was mijn gebruikelijke planning erg veranderd. Normaal ging ik enkele workshops geven per week, die plots allemaal geannuleerd waren. Dat gaf me best wel wat stress, want het betekende een stuk minder inkomen.

Maar, de derde strip voor Tejo stond op de planning (de Emma-strips) en scenarist Marc Legendre had zijn schrijfkunsten een paar versnellingen hoger geschakeld – waar ik hem heel dankbaar voor ben – en nu ben ik aan de strip aan het werken. Dus momenteel voelen deze dagen voornamelijk als gewone stripteken-dagen, thuis, achter mijn bureau. Het is aangenaam escapisme.

2. Zie foto hieronder.

3. Ik vond de lockdown een goed moment om nog eens in mijn boekenkast te duiken. Dus ik heb net Kiki de Montparnasse van Catel en Bocquet herlezen en Birma van Guy Delisle. Twee van mijn favoriete strips. In beide gevallen leer je iets over een andere tijd en plek, maar wordt je ook onderhouden door herkenbare, grappige personages.

Dit weekend las ik ook Reisverslag van een kat door Hiro Arikawa uit. Ik heb een traantje weggepinkt aan het einde van het boek. Nee, dat is een eufemisme, om eerlijk te zijn heb ik toch een dik kwartier goed zitten janken. Het is een prachtig boek over een levensloop vol vriendschappen tussen mensen, maar ook tussen mens en dier. Het was erg ontroerend en het sloeg er in om op een grappige, relativerende manier over tragische gebeurtenissen te vertellen, wat dikwijls een gevoelige snaar bij me raakt.

4. Mijn voorkeur gaat uit naar chatten en mailen. Ik merk dat ik bij video- en telefoongesprekken moeite heb met een gespreksonderwerp te vinden en aan te houden. En gelukkig woon ik samen met mijn vriend, en zijn we nog niet uitgepraat. Hoewel ik me afvraag hoe lang ik dezelfde grappen zal mogen maken.

5. Ik probeer me daar niet te hard op te focussen, omdat ik weet dat het moeilijk voor me gaat zijn om naar iets uit te kijken dat misschien niet kan doorgaan als de lockdown verlengd wordt of als er bepaalde dingen nog niet mogen. Maar ik hoop wel dat ik op één of andere manier mijn verjaardag kan vieren. Al is het een beetje later. Dit jaar wordt ik dertig, dus dat verdient toch tenminste een afhaalpizza. De verwachtingen laag houden hé.


Ward Zwart

1. Het is gewoon langer aanschuiven in de supermarkt.

2. Ik ben mijn nieuwe boek aan het afwerken, ik heb er ondertussen 3 jaar aan zitten knoeien. Het wordt een dikke graphic novel van rond de 350 pagina’s. En de herdruk van Wolven gaat volgende week naar de drukker. Meer info over het nieuwe boek en de herdruk kan je binnenkort vinden op de website van Bries.

3. Doom 94 van Jānis Joņevs, een boek dat ik ontdekt heb tijdens mijn residentie in Riga. Het is een coming of age verhaal van een metalhead in Soviet era Letland. Bootleg black metal tapes ruilen in de bossen van Latgale etc.

en deze strips zijn onderweg via breakdown press: Palace van Antoine Cossé, Seasonal Shift van Lala Albert en The Pits of Hell van Ebisu Yoshikazu.

4. Welke sociale contacten?

5. Ik mis optredens echt hard!


Jelle Kindt

1. Doordat ik werkloos ben en mijn zeefdruk opdrachten stilliggen heb ik dubbel zoveel tijd om te tekenen en te werken aan eigen werk.

2. Onder andere dit Corona stripje.

3. De wereld van gisteren van Stefan Zweig. Stefan Zweig schrijft over zijn ontmoetingen met intellectuelen, kunstenaars en schrijvers tijdens de oorlog en het interbellum vorige eeuw.

KutiKuti Anthologie.

4. Digitaal en door te roepen!

5. Een stapje in de wereld zetten.Gerelateerde berichten

Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

28 december 2023 
0
Grensgebied: Grafixx

Grensgebied: Grafixx

12 november 2023 
0
More Story

Lockdown Files (6): Erik Kriek, Ibrahim R Ineke en Gus Moystad

Straks gaat we de vijfde week van de Corona-maatregelen in. Hoog tijd om ook eens bij onze Noorderburen op bezoek te gaan....