Het Schetsboek: Frederik Van den Stock
22 september 2019 


In mei werd het langverwachte debuutalbum Buck van Frederik Van den Stock gelanceerd, waaruit de vorige jaren al 2 deeltjes verschenen op Pulp deLuxe. We hadden een gesprek met hem en mochten ook eens in zijn schetsboek kijken.

schetsboek-frederik

Wat moeten onze lezers weten over jou?
Ik ben Frederik, ik heb gestudeerd op Sint Lukas Brussel en heb de afgelopen jaren gewerkt als freelance illustrator en cartoonist en heb af en toe een korte strip getekend. Buck is mijn eerste langspeelstrip.

pp2011bIn 2011 won je De Plastieken Plunk met je kortstrip De Preminiemen. Waarom heeft je debuut zolang op zich laten wachten?
Het is de schuld van de Knack! Toen ik voor hen begon als cartoonist, kort na Brussels in Shorts en de Plastieken Plunk, had ik geen tijd meer om strips te tekenen omdat ik een week lang aan het panikeren was over cartoons en politiek. Gelukkig hebben ze me een tijdje geleden met een wel heel hartelijke ‘nog veel succes’-mail buiten gegooid, dus heb ik nu onmetelijke zeeën van tijd om strips te tekenen.

 

Vertel ons iets meer over je debuut Buck, waarvan de voorbije jaren 2 deeltjes van verschenen op Pulp deLuxe in een nog “primitieve” fase.
Buck is dé oermens, die op aarde verschijnt en het Edens paradijs kan verkennen tot hij begint te beseffen dat hij wel heel eenzaam is. Om van die eenzaamheid af te geraken vind hij allerlei nuttige dingen uit zoals het schrift, geld en luchtafweergeschut.

 

Het verhaal is eigenlijk begonnen als een enkel gagstripje over de holbewoner die eerst kunst en kort daarna masturbatie uitvindt. Daaruit zijn dan die twee kortverhalen op Pulp deLuxe voortgekomen. Daarna besefte ik dat ik misschien een heuse graphic novel van een negentigtal pagina’s zou kunnen tekenen gewoon om die ene flauwe mop over rukken te maken.

 

Achteraan het boek staat een uitgebreide lijst van fauna die in het verhaal voorkomen. Je hebt duidelijk er je werk van gemaakt.
Ik heb me als amateurvogelaar er vooral enorm mee geamuseerd om de roerdomp, de koekoek, de grauwe kiekendief én vele dieren die in Buck’s tijd nog niet meedogenloos waren uitgeroeid te kunnen verstoppen in het boek. Of onze kat, die zit er ook in.

 

Die lijst leek me vooral een goed idee om de levensduur van het boek te verlengen. Ik heb misschien anderhalf jaar gewerkt aan een boek dat in een halfuur is uitgelezen, maar heel het gezin kan achteraf nog talloze uren vol spanning natuurvorsertje spelen!

Waar haal jij doorgaans je inspiratie?
Ik ben opgegroeid met de Simpsons en iedereen die voor Humo tekende.

Voor de rest lees ik veel strips (Spruyt en Schrauwen zijn de besten) en de laatste jaren ook veel over natuur, biologie, ecologie. Van het Homeresque uiterlijk van Buck, de piemelhumor op Humo-niveau tot Darwins nandoes die ergens in de achtergrond staan te koekeloeren vind je daar wel elementjes van terug in de strip.

Wat mogen we nog van jou verwachten in de toekomst?
Een nieuw boek, maar dan hopelijk zonder negen jaar wachttijd. Ik heb veel plezier gehad met het tekenen van Buck om nu stil te vallen. Momenteel werk ik aan een paar scenario’s, o.a. over een ontdekkingsreiziger, werkloosheid en zoals altijd ook iets over amateurvoetbal.

bio Frederik Van den Stock »

Frederik Van den Stock signeert op 12 oktober in de Stripkever in Mechelen en op 11 november op de Boekenbeurs in Antwerpen.
Vorig artikel
Jaargang 17
Volgend artikel
Het Verhoor: Coralie LaudeloutGerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
More Story

Jaargang 17

Een nieuw academiejaar en dus ook een nieuwe jaargang van Pulp deLuxe! Zondagavond wordt terug uw vaste afspraak voor...