Café Grensgebied #02: Bob Van Dijk en Joan Negrescolor
24 juni 2018 


Nog een week te gaan vooraleer onze zomerstop ingaat. Deze week hebben we in onze popup-bar Café Grensgebied opnieuw twee illustratoren van bier-etiketten te gast: Bob Van Dijk van Totem en Joan Negrescolor van La Pirata.

cafe02

1. Bob Van Dijk // Totem

De Gentse bierscene heeft de laatste jaren ook een traditie opgebouwd van exotische bieretiketten. Totem is er daar een voorbeeld van. Met een brouwer die eruit ziet als een Viking kunnen we de vraag waar de Nederlandse tekenaar en ontwerper Bob Van Dijk zijn inspiratie vandaan haalde al grotendeels schrappen.

 

Stel jezelf voor.

“Bob van Dijk,  47 jaar. Woonachtig in Hilversum (Noord Holland).”

Waar haal je je inspiratie uit bij het ontwerpen van een bieretiket?

“De inspiratie haal ik altijd uit de klant zelf!
Ik werk volgens het principe ‘Een plaatje maken die ik mooi vind is makkelijk, maar juist dat wat de klant mooi vindt is de uitdaging’.
Creativity doesn’t hurt!

Iedereen heeft ergens in zijn hoofd een idee en ik zie mijzelf als een tool om dat op papier te krijgen. Heel simpel maar zeer doeltreffend en zo krijgt een ontwerp ook echt een ziel. En de klant ontwerpt bijna zelf het plaatje!”

Creativity doesn’t hurt!

Heb je het bier geproefd vooraleer je een etiket ontwerpt?

“Neen nooit. Het bier ligt dan meestal net in de lagertank of moet nog gebrouwen worden.”

Wat is je favoriete bier?

“Ik houd het liefst van mooie zware bieren als Russian Imperial stouts of Barley wine en dan nog liefst gelagerd op hout vaten.
Maar een mooi zuur bier is ook fijn!”

2. Joan Negrescolor // La Pirata

Spanje wordt niet zo snel geassocieerd met craftbeer. Hoog tijd dus om kennis te maken met de bieren van La Pirata uit Barcelona. Illustrator  Joan Negrescolor ontwierp het logo van de brouwerij én de illustraties voor de bieretiketten.

 

Stel jezelf voor.

Joan Negrescolor: Ik werk als een professionele illustrator sinds 2008. In het begin werkte ik vooral aan advertenties, drukwerk en affiches, maar ik heb altijd een bijdrage geleverd aan de culturele producties met sociale inhoud en non-profit. Door mijn manier van samenwerken met de sociale en culturele buitenstedelijke bewegingen van Barcelona hebben mijn tekeningen altijd bijgedragen aan collectieve initiatieven.

De laatste 4 jaar ben ik vooral werkzaam op het gebied van jeugd- en prentenboeken. Ik heb zes boeken gepubliceerd en heb er verschillende prijzen en grote erkenning voor gekregen.

Ook het vermelden waard is de creatie van de huisstijl van Cerveses La Pirata, die vrienden zijn. Het was een genoegen om met hen samen te werken.”

Waar haal je je inspiratie uit bij het ontwerpen van een bieretiket? Heb je het bier geproefd voordat je een etiket ontwerpt?

“Ik gebruik meestal ideeën uit kleine schetsen die ik in mijn schetsboeken heb staan. Ik draag deze kleine notitieboekjes altijd bij me waar ik ideeën, personages, composities en schetsen van andere projecten in krabbel. La Pirata geeft me veel vrijheid om hun creaties te interpreteren en voor mij is het een snelle werkoefening zonder beperkingen die ik erg apprecieer.

Soms kon ik het bier proeven voordat ik het tekende, maar meestal lukt dat niet, omdat de productietijden krap zijn. Ja, ik probeer ze zeker altijd later te proeven.”

Wat is je favoriete bier?

La Sansa van Cerveses La Pirata.”Gerelateerde berichten

More Story

Café Grensgebied #01 : Jean Goovaerts en Davor Gromilovic

Onze zomerstop komt stilaan dichterbij. Om het nog even gezellig te maken tijdens onze laatste weken openen we vanavond onze...