De Plastieken Plunk 2015 – Genomineerde #03 : Jeroen Janssen
26 november 2015 


Het_Onwaarschijnlijke_maar_waargebeurde_verhaal_01Tot de PéPé Soirée publiceren we interviews met elk van de genomineerden. Het kan misschien nog uw stem beïnvloeden voor de Publieksprijs. Vandaag dus Jeroen Janssen.

 

Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Op een dag was ik in Rwanda om te er te werken aan mijn project “Abadaringi” toen Hilde mij belde. Hilde is een vriendin uit de jaren voor de genocide, toen we allebei in Rwanda woonden en werkten. Hoewel we elkaar slechts om de 7 jaar zien en zelfs als zij niet in Afrika is, 800 kilometer ons scheiden, werken we regelmatig samen en zijn we beste maten! Toen ik dus in februari 2014 in Rwanda was woonde zij in buurland Burundi, en vroeg ik me af of zij voor mij ‘Jérôme Sebasoni’ kon terugvinden, die ergens in een dichtbevolkte populaire wijk van Kigali woonde. Ze kende hem uit een periode, een jaar of zeven geleden, waarin ze samen met haar man in Rwanda woonde. Jérôme had een onuitwisbare indruk op haar en haar echtgenoot gemaakt, maar vele zaken hielden haar tegen om het buurland Rwanda nog eens te bezoeken. Nu ik er was, ik moest het maar eens gaan vragen bij de kappers in Nyamirambo, die zouden hem wel vinden. Zo simpel was het niet, maar toen ik enkele dagen later op de bus naar Nyundo zat werd ik plots gebeld door ene man: “Allo, ni jyewe, Jérôme. Geronimo. Hablas Espanol?” En toen ik enkele weken later terugkwam in Kigali zijn we samen een glas melk gaan drinken in een plaatselijk cafeetje.

Serieus?
Ja, ik bestelde Ikivuguto, gestremde melk, terwijl hij meer een aanhanger van ishushu was, de nog warme melk vers van de koe. Het was vroeg in de ochtend nog, vandaar dat de melk nog warm was, want ’s middags heet diezelfde melk dus umubaji, en ikivugutu is melk die er al 2 dagen staat. Elk zijn goesting, maar zo’n friszure gekabbelde melk, niets lekkerder dan dat.

Waarom wil je de Plastieken Plunk graag winnen?
Ik ben fan van Plunk. En het is de enige trofee die ik niet zo lelijk vind dat ik hem niet onmiddellijk uit mijn raam zou keilen. Al mocht hij wat mij betreft wel uit gerecycleerde papier maché vervaardigd zijn: veel beter voor het milieu.

Waarom denk je dat jij hem verdient?
Kom op is die vraag nu serieus bedoeld?

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Wasco! Hij maakt mij altijd vrolijk met zijn fijne humor.

Wat is de raarste manier waarop je ooit een verwonding/botbreuk hebt opgelopen?
Toen ik na terugkeer van mijn jaren in uit Afrika voor de eerste keer in een dorpsbibliotheek (Zomergem) kwam ben ik tegen de deur gelopen. Mijn voorhoofd moest genaaid worden. Daar heb ik vermoedelijk de besmetting opgelopen, later ben ik zelf in een bib gaan werken.

Stem voor de publieksprijs >>
Bevestig je komst naar de PéPé Soirée op Facebook >>Gerelateerde berichten

More Story

Jury Plastieken Plunk 2015 bekend!

Toegegeven, het gaat niet om de Heilige Graal, maar een goed bewaard mysterie heeft een tipje van haar sluier opgelicht....