Eindejaarsvragen 2023 (2/3)
28 december 2023 


De Eindejaarsvragen van Pulp deLuxe zijn aan hun tweede aflevering toe. Deze keer mogen Bruno Willaert, Veerle Devos, Marthe Verhoest en Antje YA terugblikken op 2023.

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2023?
2. Welke film, tv-serie, muzikant en/of toneelstuk is je bijgebleven in 2023?
3. Wat was je leukste feestje of activiteit uit 2023?
4. Wat heb je afgelopen jaar voor het eerst gedaan?
5. Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Bruno Willaert

1. Sorry Jeroen, Arezoo en Michaël, 2023 was het jaar van Scheisseimer van Koenraad Tinel. Een zinderende boekvoorstelling in De Vooruit en een uitstapje naar het Pajottenland zorgden ervoor dat dit boek, over de jeugdjaren van de auteur als kind van de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, dé boekervaring van het jaar werd. Ook gesmaakt afgelopen jaar: Landloos als de wind van Jeroen Janssen en Arezoo Moradi, Galapagos van Michaël Olbrechts en Exces van Persis Bekkering. Als je wil weten hoe je een raveparty in literatuur kan omzetten moet je dat laatste boek lezen.

2. Film: Ik heb opvallend weinig films gezien afgelopen jaar, maar dat werd gecompenseerd door de speelduur ervan. Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese spande de kroon met tweehonderd en zes erg genietbare minuten. Ik vermeld ook nog Babylon, die zeventien minuten korter duurt, al was het maar door het onvermoeibare (jazz)ritme waarmee de film voortgestuwd wordt. Tv-serie: Better Call Saul heb ik op eigen tempo verder uitgekeken. Muziek: Tijdens Filmfest Gent naar een optreden van Tsar B en Dijf Sanders geweest dat een trip down memory lane naar Twin Peaks was.

3. Samen met Les VoiZines organiseerden we een derde en laatste keer het zinefestival Zine Happening in de Kunsthal, met ook de laatste uitreiking van de Plastieken Plunk op de PéPé Soirée. Er was zelfs nog een leuke afterparty in de Trefpunt Concertzaal. Anderhalve maand eerder was er ook het Toonmoment van Creatief Schrijven, waar ik aan deelnam.

4.  Dit jaar heb ik heel wat voor het eerst gedaan. Ik heb mijn eerste kortverhaal geschreven en op een podium gestaan met een eigen tekst. Daarnaast heb ik in Zwitserland subsidies kunnen losweken voor Zine Happening.

5. Als alles goed loopt, hoop ik in het voorjaar een geïllustreerde versie van mijn kortverhaal Citadel in een zine om te zetten. Daarover later meer, maar ik zal die dan op een ander zinefest dan Zine Happening moeten slijten. Daarnaast ga ik vooral verder schrijven aan mijn eerste manuscript/boek in functie van de SchrijversAcademie. Wat Pulp deLuxe betreft staan er nieuwe Drink&Draws en misschien zelfs een expo op het programma.


Veerle Devos

1. Dit is altijd een erg moeilijke vraag voor me want ik lees zoveel strips dat ik me maar half herinner wat ik nu allemaal gelezen heb. Enkele die me zijn bijgebleven zijn Knipperen en ademen van Micky Dirkzwager en Hild van Veerle Hildebrandt. Ik mocht Micky interviewen voor Pulp deLuxe en ben daar erg blij om. Haar graphic novel is eerlijk gezegd niet direct een verhaal dat ik direct zelf gekocht zou hebben, maar ik ben er me meer in beginnen verdiepen en was aangenaam verrast hoe Micky met zoveel humor en zoveel stijlen over een persoonlijk en zwaar thema kon vertellen. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor sagen en legendes dus de graphic novel van Veerle Hildebrandt vond ik ook zeer boeiend. Vooral hoe het verhaal vooral werd bekeken vanuit het perspectief van de vrouwelijke hoofdpersonages vond ik fantastisch. Mag ik zeggen dat mij dit jaar vooral vrouwelijk striptalent is opgevallen? Ah: mag ik zeker ook niet vergeten, ik heb ook enorm genoten van het prachtig getekende en mooi poëtisch geschreven boek Landloos als de wind van Jeroen Janssen en Arezoo Moradi.

2. usherEen beetje cliché maar ik vond de Barbie film heel grappig en best met momenten echt goed. In diezelfde lijn (wat vrouwelijke kracht betreft) vond ik Poor Things ook heel opmerkelijk. Ik zag deze fantastische film op Filmfest Gent en was zwaar onder de indruk toen ik buiten kwam. Ik hoop stiekem dat dit pareltje een Oscar zal winnen, maar daar is het een beetje te controversieel voor, vrees ik.

Ik heb niet veel muziek beluisterd maar wel meer series bekeken dit jaar. Ik hou van fantasy en horror en kon op Netflix echt wel mijn ding vinden. Ik heb vooral genoten van The Witcher, de Koreaanse horror reeks Sweet home en The Fall of the House of Usher.

3. Veel fuiven heb ik niet gedaan maar ik heb wel verschillende culturele evenementen bezocht zoals Zine Happening en het Zomersalon van de Kunsthal. Ik heb wel lekker veel de cosplayer kunnen uithangen op FACTS en op Comic Con Brussels.

4. Ik heb dit jaar mijn innerlijke puber naar boven gebracht en heb best wat gekke dingen gedaan. Ik heb mijn eerste tattoo laten zetten en ik ben twee weken alleen vrijwilligerswerk gaan doen in Zuid-Afrika. Het smaakt naar meer!

5. Er staan verschillende expo’s op mijn planning. Ik mag mijn werk in het Cultuurcafé van Merelbeke hangen en ik plan een eigen expo met een vriend van me. Ik wil vooral veel met tekenen, strips en kunst bezig blijven.


Marthe Verhoest

1. Ik heb vooral genoten van enkele stevige graphic novels zoals Ostende van Dominique Goblet en Ik kom van ver maar blijf niet lang van Ward Zwart. Ik heb Le Petit Prince ook nog eens opnieuw gelezen voor de zoveelste keer, altijd heerlijk.

2. Flemish primitives van Action Zoo Humain was heel goed. Lupin, de Franse serie met Omar Sy vond ik ook zeer leuk.

3. Drink&Draws! Samen tekenen en contact leggen met nieuwe en gevestigde tekenaars vond ik een erg leuke ervaring.

4. Oeh! Ik heb veel voor het eerst gedaan dit jaar… 2023 was zeer bewogen. Ik heb mezelf geleerd hoe een breimachinetje te gebruiken. Daar heb ik toch al enkele erg leuke projectjes mee kunnen maken. Een Drink&Draw organiseren deden we dit jaar ook voor het eerst.

5. Verhuizen naar Frankrijk is een mooi vooruitzicht. We gaan op experiment: onze tijd inzetten op onze eigen tekenpraktijk voor twee jaar. Eens zien wat daaruit komt. Super spannend!


Antje YA

1.  Shoot The Piano Player van David Goodis. Existentiële hard boiled fiction in sneeuwig Philly van de jaren vijftig. Noir gold!

2. M van Fritz Lang. Grommende onderbuik van de lagere arbeidersklasse thriller. Verrassend bijtend, kolderiek, intelligent en door paranoia overheerst. In het zwart wit geschoten, in het bloedrood.

3. Chris Ware’s lezing op Grafixx 2023. Levende legende strijkt neer in België. Ik kniel.

4. Mijn eerste opera voorstelling: Les Pêcheurs de Perles. Machtige tristesse.

5. De noodzaken. Dat wil zeggen allerhande simpelheden.
Gerelateerde berichten

More Story

Eindejaarsvragen 2023 (1/3)

Zoals de traditie het wil vuurt Pulp deLuxe op het einde van het jaar zijn Eindejaarsvragen af op de redactie, die we dan netjes...