Eindejaarsvragen 2018 (slot)
14 januari 2019 


Laatste aflevering van onze eindejaarsvragen met de antwoorden van de redactie van Pulp deLuxe zelf die bij deze iedereen een fijn 2019 toewenst!

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2018?
2. Voor welke persoon had/heeft u het meest bewondering in 2018?
3. Wat was de grootste ontgoocheling van 2018?
4. Wat zijn de vooruitzichten voor 2019?
5. Welke striptekenaar mag jouw biografie schrijven en tekenen ?

Bruno Willaert

1. Maaike Hartjes Burn-out Dagboek was pijnlijk herkenbaar en dat zonder zelf een burn-out gehad te hebben. Qua strips heb ik verder ook genoten van Het Amusement van Brecht Evens.

Ook gelezen in 2018 en goedgekeurd: Vernietiging (Annihilation), het eerste deel van de Southern Reach-reeks van Jeff VanderMeer, Het Huis aan het Meer over 100 jaar Duitse geschiedenis door Thomas Harding. En ik ben erg benieuwd naar Typex’s AndY.

2. Is het toegelaten om nogmaals onze penningmeester te noemen?

3. Laten we zeggen dat ik zelf geen grote persoonlijke ontgoochelingen meegemaakt heb die het vermelden waard zijn. Op stripvlak was er dan wel het verdwijnen van mijn vaste stripwinkel Epic in Gent.

4. Leuke nieuwe samenwerkingen zoals we met Stripgids en De Stripgilde al hadden de afgelopen maanden. De rest zien we wel als het zover is.

5. Na zijn antwoorden van vorige week wil ik dat werkje wel toevertrouwen aan Dieter VDO. Of dat een boeiend werkstuk zal opleveren is dan weer iets anders.


Maarten De Saeger // bio »

1. Het Amusement van Brecht Evens. Met voorsprong zijn beste boek.

2. Mijn vrienden

3. Teleurstelling omdat …
– de boot van Gert Verhulst niet gezonken is.
– ik verhuisd ben naar een luidruchtig appartement .
– het oké is in 2018 om voor je racisme uit te komen.

4. Een stripalbum afwerken. Het wordt een spin-off van mijn debuut ‘Mijn begrafenis’.

5. Pieter Rosseel


Leslie Saurus // bio »

1. Netflix.

2. Voor iedereen die zich zo onzelfzuchtig blijft inzetten voor anderen en ons planeetje.

3. Ik kan nog steeds mijn tenen niet aanraken met gestrekte benen.

4. Weer meer op reis gaan, meer boeken lezen, meer theetjes drinken en vaker genieten boven werken kiezen.

5. Het mag een collab zijn tussen al mijn striptekenende vrienden (onbetaald wel)

 


Thijs Desmet // bio »

1. Ik was erg fan van de Annihilation trilogie van Jeff Vandermeer. Toegegeven, die ben ik pas gaan lezen nadat ik de film had gezien, die ik ook geweldig vond.

Iets dichter aanleunend bij strips: met het boek Oh, Ein Tier! van Felix Bork heb ik me eindeloos geamuseerd. Jammer genoeg bestaat er enkel een Duitse versie, maar het is zowat het beste dierenboek dat ik ook heb gelezen

2. Ik heb het werk van Maria Medem leren kennen en ben er enorm van onder de indruk. Daarnaast zijn er een aantal mensen uit mijn omgeving wiens gedrevenheid ik enorm bewonder, die bereid zijn hemel en aarde te verzetten om hun doelen te bereiken, zichzelf altijd proberen te overtreffen en/of gewoon kunnen zijn voor wie het nodig heeft (ik ga geen namen noemen want dan gaan de mensen die ik vergeet op te noemen gaan huilen.)

3. Op zich is misschien de grootste ontgoocheling geweest dat ik door een aantal persoonlijke tegenslagen bijna was vergeten dat ik eigenlijk vele mooie dingen heb bereikt dit jaar (een boek, vele expo’s) en dat ik nog steeds moet leren daar op te focussen.
En dan op globaal vlak: hoe extreemrechts in opmars blijft en zo langzamerhand zelfs genormaliseerd lijkt.

4. Ik kijk heel erg uit naar de nieuwe boeken van Mathilde Van Gheluwe en Frederik Van Den Stock. Zelf ga ik aan wat kortverhalen werken maar ben ook al langzamerhand bezig aan een opvolger voor mijn boek Van Roken ga je Dood.

5. Chris Ware


Valentine Gallardo // bio »

1. Non Violent Communication van Marshall Rosenberg. Ik dacht dat ik misschien een leuke strip of een hip schrijver had moeten aanbevelen, maar ik kan niet liegen, dit zelfhulpboek is het beste wat ik dit jaar heb gelezen. Ik raad het iedereen aan.

2. Voor mezelf (sorry). Ouder worden is tegelijkertijd angstaanjagend en opwindend.

3. De enge, recordbrekende hoge temperaturen. Ik maak me daar zorgen over.

4. Meer warme temperaturen en meer babyfoto’s op Instagram. Ik hoop dat ik wat tekeningen maak.

5. Iedereen die er zin in heeft. Ik zal je er echter niet voor betalen!


Dennis Marien // bio »

1. Fool van Christopher Moore. Ik ben dit jaar door de bibliografie van deze man gevlogen!

2. Alle onbaatzuchtige sukkelaars die nooit in de media komen: de geduldige thuishulp, de natuurgids, het gastgezin van groothartigen, noem maar op, er zijn er genoeg.

3. Noem mij een oorlog en ik geef u ontgoocheling. Spreek over politiek en het klimaat en dito. Burgers zijn verantwoordelijk voor hun regeringen, het feit dat dit na x jaar democratie nog niet doordringt is een pijnlijke doorn in mijn zij.

4. Weer een stapje dichterbij een toekomst à la Orwell / Huxley. Ja ik weet het, ik ben een doemdenker, maar helaas ook een realist.

5. Jeroen Janssen, en hij mag de biografie van mijn mama ook tekenen.


Dido Drachman // bio »

1. Dit jaar heb ik niet veel nieuwe boeken gelezen, ik herlees graag, vooral als ik midden in een druk project zit. Wel heb ik voor het eerst Brideshead Revisited gelezen, niet perse het beste dat ik heb gelezen maar het stond al wel lang op mijn lijstje.

2. Marie Kondo. De manier waarop ze omgaat met minimalisme en ontspullen is zo positief, het is geruststellend en daar heb ik wel bewondering voor.

3. De grootste teleurstelling van 2018? De wereld is écht een chaosje, ik pretendeer geen intelligente dingen hierover te kunnen zeggen, maar het is een verwachte en teleurstellende wending.

4. Ik ben volop bezig aan een beeldroman die onderdeel is van mijn masterproject. In 2019 vermoed ik af te studeren.

5. Hahaha! laten we dat gewoon niet doen dat zou me enorm ongemakkelijk maken! Maar nee, misschien Aidan Koch of GG zolang het een emotionele inhoudt heeft die voelt als een abstractie en verder weinig met mij te maken heeft.


Ruben De Somer

1. Van roken ga je dood

2. Stan Lee

3. Het einde van Epic

4. Ik heb geen vooruitzichten voor het nieuwe jaar. Ik laat de dingen op me afkomen en dan zien we wel

5. Lukas VerstraeteGerelateerde berichten

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

27 februari 2024 
0
Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

28 december 2023 
0
More Story

Het Verhoor : Martien Bos

Door onze eindejaarsbreak heeft het even op zich moeten laten wachten maar Martien Bos is nu eindelijk ook aan de beurt om door...