Het Verhoor: Stephan Louwes
14 januari 2019 


Eind deze maand verschijnt bij Oogachtend LIMBO: Lux in Tebebris, het debuut van Stephan Louwes waarvan we vorige week nog de Planet Sequence publiceerden op Pulp deLuxe. Tijd dus om even kennis te maken.

verhoor-stephan

Stel jezelf voor.
Ik zou zeggen kort en krachtig, maar kort ben ik niet echt.
Stephan Louwes, ook wel gekend als Slartz. Enige zoon van een Nederlander en een Surinaamse, geboren en getogen in Kessel-Lo, Leuven. Aldaar KSO gedaan aan de Wijnpers, waarop een opleiding Beeldverhaal aan LUCA School of Arts te Brussel volgde.
Al jaren kennen vrienden en familie mij als de gestoorde tekenaar die maar niet van ophouden weet, en ze hebben gelijk; het is een hobby die rond mijn 16de een beetje uit de hand gelopen is. Twee jaar later heb ik mij er intensief op toegelegd en ik was vertrokken.
In ons laatste jaar op de Wijnpers moesten de vijfdejaars ons interviewen over onze eindproef. Ik vertelde mijn interviewer dat ik later graphic novels wou maken.

Op zoek naar de Tijdvogel was het startpunt voor mijn jungle-manie.

Waar haal je doorgaans je inspiratie vandaan?
tijdvogelZowat overal. Films, series, dagelijks leven, absurdisme en willekeur, soms een rare droom, supermarkten, concept art… oh ja en strips, uiteraard.
De inspiratie van mijn favoriete onderwerpen (jungles en vrouwtjes) komen meestal toch van strips. Op zoek naar de Tijdvogel (Loisel & Le Tendre) was het startpunt voor mijn jungle-manie. De verfijning daarvan kwam later met studies naar compositie en het spelen met allerlei organische vormen. Daarna volgde de bewondering naar de andere meesters; Rosinski, Frazetta, Moebius, Hergé, Tardi… the list goes on and on. Ik experimenteerde met veel materialen en mijn grote liefde inkt kwam er als winnaar tussenuit.
Nu, inspiratie voor dames tekenen… van overal zo’n beetje. Het lijstje voor favoriete tekenaars op dat vlak is veel te lang. Ik denk dat mijn mascottin Elin het beste voorbeeld is. Wie is ze? Gewoon een personage dat tijdens langdurig kribbelen uit mijn schetsboeken gekropen is. Typ maar in op Google: ‘slartz elin’ of ‘slartzog elin’, dan verschijnt ze vanzelf wel.
Waarom teken ik haar? Gewoon omdat het leuk is, ik ben ook maar een mens.

Vorige zondag publiceerden we “LIMBO: Planet Sequence dat een voorsmaakje is van je boek “LIMBO Lux in Tenebris” dat deze maand bij Oogachtend verschijnt. Kan je daar iets meer over vertellen?
De ‘Planet Sequence’ is de rode draad in het verhaal, maar zonder context. Die ga je rond deze 16 illustraties in LIMBO zelf vinden.
De eerste twee beelden worden neergezet als een plek van blijdschap, vriendschap en onschuld. Tijd gaat verder en hoewel er nog heel wat herinneringen worden gemaakt, de boompjes blijven groeien en alles verandert in een verre herinnering als de duisternis het langzaamaan overneemt.
Vrij voor interpretatie.

 

Weetje: de originelen van die eerste twee beelden zijn verdwenen. Ik had ze in december 2017 op een vrijdagavond in het lokaal laten hangen aan de wand, maandagochtend waren ze weg. Gestolen? Nee, dan zouden ze wel een van de visueel sterkere tekeningen uitgekozen hebben die er ook hingen. Kuisploeg? Is er niet voor dat lokaal. Mysterieus! Helaas kon ik geen Sherlock spelen, ik moest doorwerken.
In ieder geval, no big deal. Ze waren al ingescand.

Wat mogen we nog van jou verwachten in de toekomst?
Veel te veel. Heel wat tekeningen van uiteenlopende onderwerpen. Veel tekenen naar waarneming. Zoektochten naar verbetering, want ik wil nog hallucinant veel leren. Hey, ik ben nog jong!

Ik heb momenteel twee stripprojecten lopen; ‘Moon’, een cyberpunk-graphic novel reeks in samenwerking met jeugdauteur Johan Vandevelde. Aangezien we elk onze eigen bezigheden hebben is daar geen haast bij, maar het komt. Je kunt onze vooruitgang volgen op ‘Moon Stripreeks’ op Facebook.
Daarnaast nog een fantasy-verhaal met iemand die momenteel ook aan het opkomen is.
En uiteraard ook nog een opdracht hier en daar. Ik blijf graag bezig. Niks doen is slecht voor mijn rug.

Naast het tekenen wil ik ook wat meer experimenten met muziek, maar alles op zijn tijd.

LIMBO: Planet Sequence op Pulp deLuxe »
Profiel Stephan Louwes »Gerelateerde berichten

More Story

Eindejaarsvragen 2018 (slot)

Laatste aflevering van onze eindejaarsvragen met de antwoorden van de redactie van Pulp deLuxe zelf die bij deze iedereen...