Het Verhoor : Martien Bos
10 januari 2019 


Door onze eindejaarsbreak heeft het even op zich moeten laten wachten maar Martien Bos is nu eindelijk ook aan de beurt om door Pulp deLuxe verhoord te worden. Een aantal weken geleden publiceerden we immers zijn strip “Vermin” en daar wilden we toch iets meer over weten.

verhoor-martien

Wie is Martien Bos?
Hallo, ik schrijf en illustreer en werk daarnaast als docent Nederlands. Ik ben opgegroeid in Steenbergen, Noord-Brabant (NL), waar ik als dertienjarige een vervolgstrip had in een regionale krant. Dat ik daarin de toenmalige wereldleiders George Bush en Michael Gorbatsjov in hun blootje getekend had viel bij sommige lezers niet in goede aarde: ik werd ‘ontslagen’. Via een omweg langs de TU Delft en ENSCI/Les Ateliers in Parijs ben ik Nederlands gaan studeren in Amsterdam. Hier woon ik nog altijd en werk ik in een freelancers kantoor midden in het red light district. Tekenen heb ik mezelf geleerd met een oud cursusboek van mijn opa en hoewel het is niet mijn dagelijks werk is, kan ik niet lang zonder.

Waar haal je doorgaans je inspiratie van voor je strips?
Ik haal mijn inspiratie uit verschillende bronnen: kunst, actualiteiten en wat ik meemaak, dingen waarover ik me verbaas. Dan zie ik ook vaak al een situatie of enscenering voor me. De laatste tijd merk ik dat ik sommige klassieke schrijvers graag herlees, Gadda, Joyce, Céline. Het unieke van hun werk – het uitproberen, het compromisloze, de humor – maakt me enthousiast om te schrijven. Ook mijn favoriete stripauteurs zijn niet de jongsten: Tardi, Bilal, Moore. Ik hou van stripmakers die een geloofwaardig eigen universum creëren en daarin aandacht geven aan de onbegrijpelijke en duistere kanten van de mens.

2,5 weken geleden publiceerden we “Vermin” ofwel “Ongedierte” dat lekker cynisch inspeelt op de Trump-politiek en de extreemrechtse gedachtegang. Kan je er iets meer over vertellen?
In “Vermin” wilde ik de stijl van de retoriek onderzoeken die in zo’n extreemrechtse gedachtegang zit, kijken of ik die kon overdrijven of juist zo logisch mogelijk kon presenteren. Uiteindelijk koos ik ervoor om er een dialoog van te maken – die eigenlijk helemaal geen dialoog is. De min of meer nostalgische zwart-witsfeer leek me wel te passen bij redeneringen van dit type.

PDL_Vermin_ONLINE_01_Martien-Bos

Wat mogen we in de toekomst nog van je verwachten?
Op dit moment werk ik aan een roman over een disfunctionele vriendengroep in een uit zijn voegen gegroeide stad, waarin een aantal personages een dag lang gevolgd wordt. Daarnaast werk ik met een andere schrijver, Martin Vesseur, aan een korte, meer poëtische strip over liefde en het gebrek daaraan.

Vermin op Pulp deLuxe »
Profiel Martien Bos »Gerelateerde berichten

Het Verhoor: Quentin Masse

Het Verhoor: Quentin Masse

5 april 2020 
0
Het Verhoor: Lydie Dramah

Het Verhoor: Lydie Dramah

22 december 2019 
0
More Story

Eindejaarsvragen 2018 (3)

Pulp deLuxe wenst al zijn lezers alvast het beste voor 2019! Eindejaarslijstjes worden doorgaans voor het einde van het jaar...