Eindejaarsvragen 2020 (2/2)
3 januari 2021 


Afgelopen donderdag mochten we afscheid nemen van het horrorjaar 2020. Dat wil niet zeggen dat we niet nog een laatste keer kunnen terugblikken naar afgelopen jaar. Vanavond kijken de overige 5 redactieleden van Pulp deLuxe nog even terug in de tweede aflevering van onze Eindejaarsvragen. Bij deze wenst Pulp deLuxe iedereen een productief 2021 toe!

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2020?
2. Welke film, tv-serie, muzikant en/of toneelstuk is je bijgebleven in 2020?
3. Wat was het leukste feestje of activiteit dat afgelopen jaar geannuleerd werd?
4. Waarmee heb je dit jaar geëxperimenteerd?
5. Wat zijn de vooruitzichten voor 2021?
6. Welke tekenaar zou je de opdracht toe vertrouwen om van 2020 een graphic novel te maken? En in welk genre zou die zijn?

Dido Drachman

1. Het beste boek dat ik heb gelezen afgelopen jaar was Homegoing (Weg naar huis) van Yaa Gyasi. Wat een ontroerend familie onderzoek is en behoorlijk zwaar, met een hele interessante verhaal structuur.

Ik vind het altijd moeilijk om de beste strip te kiezen, maar Don’t go without me van Rosemary Valero-O’Conell is het laatste dat ik heb gelezen en me bij staat.

2. Een van de laatste films die ik in de bioscoop heb gezien met mijn oud huisgenote was Little women (2019). Die staat me dus vooral helder voor de geest omdat we toen nog zulke goede hoop hadden voor 2020. Verder heb ik vrij veel geluisterd naar de musical Hadestown, een hervertelling van Orpheus en Eurydice.

3. Dat is moeilijk. Er is zo veel geannuleerd. Zine Happening, Stripdagen Haarlem, bijna alle promotie rond mijn graphic novel. Ik merk dat ik vooral het niet digitale contact met mensen mis, aka ik mis mijn vrienden die eigenlijk allemaal op afstand wonen.

4. Overleven in een mini ruimte, boekbinden en hardlopen.

5. We beginnen in Nederland met vaccineren op 8 januari. Ik hoop op een terugkeer van normaliteit. Misschien op terug kunnen verhuizen naar Brussel. Ik durf nog niet echt optimistisch te zijn of dit alles vooruitzichten te noemen maar tenminste begint Dragrace seizoen 13 op 1 januari.

6. Kunnen we 2020 voorlopig begraven en hopen dat het niet een zombie wordt? Ik stel voor dat in 2035 iemand een prachtige strip kan maken over opgroeien in isolement. Genre? Horror/drama.


Dieter VDO

1. Om één of andere reden heb ik veel minder strips gelezen dan voorgaande jaren. Slasher van Charles Forsman vond ik goed.

2. De keiharde terugkeer van Mr. Bungle met The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo!

3. Stripdagen Haarlem. Ik keek ernaar uit om heel wat redenen. Ik maakte de poster, krijg er een expo, de kans om collega’s terug te zien in het zonnige Haarlem, het feestje … Gelukkig is er in 2021 een herkansing. We zullen zien.

4. In willekeurige volgorde: graffiti, keramiek, magic truffels en zelf quarantaine.

5. Ik durf niet te ver vooruit kijken. Alles is bonus in 2021!

6. Geen idee. Het lijkt me een rotjob. Sowieso wordt het een drama volgens mij.


Veerle Devos

1. Ik heb vooral veel graphic novels gelezen in 2020. Diegene die me vooral zijn bijgebleven waren Keizerin Charlotte van Matthieu Bonhomme en Fabien Nury en Küsse für Jet van Joris Bas Backer. Ik mocht Joris interviewen voor Pulp deLuxe en vond het een heel leuke kennismaking. Het was ook fijn om nog eens een graphic novel in het Duits te kunnen lezen (glimlacht).

2. Normaal ga ik vaak naar de cinema maar wegens corona is dit helaas niet gelukt. Gelukkig was er Netflix! Ik heb het nogal voor superhelden en voor horrorreeksen dus ik kon er mijn gade wel vinden. Dit jaar heb ik vooral genoten van The Umbrella Academy seizoen 1 en 2 en van The Haunting of Bly Manor.

In de korte periode waarin we naar toneel zijn kunnen gaan, ben ik naar ‘Empire‘, het slotstuk van Milo Rau’s Europatrilogie gaan kijken. Dit was een heel intens stuk over folteringen, rouw, vlucht, dood en wat het is om een huis of geen huis te hebben. Als NT2-leerkracht zijn dit heel herkenbare thema’s die mijn cursisten vaak aanhalen in de klas. Ik was er toch even niet goed van toen ik de theaterzaal naar buiten stapte

3. Ik ben een cosplayer en ik heb twee keer FACTS moeten missen. Dat deed wel een beetje pijn. Mijn outflit blijft nog even in de kast hangen.

4. Ik heb vooral leren experimenteren met verschillende tekenmaterialen. En we blijven hetzelfde doen in 2021.

5. Ik hoop dat ik kan blijven tekenen en wat vooruitgang boek. Voor de rest wil ik heel graag met volle goesting weer voor de klas kunnen staan en mijn cursisten een dikke knuffel kunnen geven.

6. Ik zit niet echt te wachten op een graphic novel van 2020. Ik wil dat jaar gewoon vergeten.


Thijs Desmet

1. Ik kom van ver maar blijf niet lang van Ward Zwart en Enzo Smits. Funky Town van Mathilde Van Gheluwe. En onder de niet-strips: The Haunting of Hill House van Shirley Jackson.

2. Films: Sound of Metal, I’m thinking of ending things, The Lighthouse, The Vast of Night en Colour Out of Space komen als eerste in mij op.

Series: ik heb eindelijk Twin Peaks: The Return uitgekeken en verder gewoon The Simpsons gebinget.

Muziek: onder andere Protomartyr, Black Wing, Midwife, de Emma Ruth Rundle + Thou samenwerking en clipping..

3. Roadburn, een muziekfestival in Tilburg waar ik me, in tegenstelling tot op de meeste muziekfestivals, heel erg thuis voel. Zeker de afgelaste 2020 line-up was me 100% op het lijf geschreven. De poster voor het festival was overigens van de hand van Douwe Dijkstra, lid van het illustratiecollectief Knetterijs.

4. Ik heb verder geëxperimenteerd met animatiefilm, waar ik ook al in 2019 mee ben begonnen en ben in het teken hiervan ook Blender beginnen leren, om ook 3D animaties te maken.

Oh ja en ik heb een ambient album gemaakt dat mogelijks volledig bestaat uit Will Tura samples, maar dat kan ik bevestigen noch ontkennen.

5. Ik ben langzaam (maar zeker) begonnen aan een nieuwe strip, al heb ik het gevoel dat ik dat elk jaar zeg. Daarnaast ben ik ook aan een heel korte animatiefilm aan het werken en als alles goed verloopt ga ik een korte residentie doen in Lille. Veel verder dan dat wil ik niet denken want we kunnen nog belange niet weten hoe het jaar verder zal uitdraaien.

6. Ik zou het toevertrouwen aan de kinderen waaraan ik les geef. Ik denk dat alleen kinderen de absurditeit ervan zouden kunnen vastleggen en het zou interessant zijn het eens van uit hun standpunt te zien. Aan de andere kant is de kans groot dat ze gewoon een strip over Among Us of Brawl Stars zouden maken.


Lauren Borremans

1. Figuring van Maria Popova. Een soort van caleidoscopische en genre-overschrijdende biografie over geniale vrouwelijke schrijvers, kunstenaars en wetenschappers, die… eigenlijk onmogelijk is om samen te vatten.

2. Samen met sociaal contact verdween ook mijn aandachtsspanne tijdens de lockdown, dus 2020 was ongetwijfeld het jaar van de tv-serie. Normal People, I May Destroy You, The Crown seizoen 4, Betty, High Fidelity, Insecure seizoen 4, The Last Dance, We Are Who We Are, The Midnight Gospel en The Queen’s Gambit (wat ook het antwoord op vraag 4 verklaart).

To binge-watch or not to binge-watch, it wasn’t even a question.

3. Elke culturele activiteit die had kunnen zijn.

4. 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.d4

5. Shoppen in de supermarkt zonder winkelkar.

6. Hot take? Na 2020 is speculative fiction overrated, doe mij maar gewoon non-fictie.Gerelateerde berichten

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

27 februari 2024 
0
Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

28 december 2023 
0
More Story

Eindejaarsvragen 2020 (1/2)

We naderen alweer het einde van het jaar. Naar jaarlijkse traditie blikken we Pulp deLuxe dan terug op het afgelopen jaar...