De Genomineerden #PP10: Lae Schäfer en Merel Moonen
1 november 2017 


Op zaterdag 18 november is er de tiende editie van de PéPé Soirée met de uitreiking van de Plastieken Plunk in Le Bal Infernal in Gent. Tot dan kan je nog mee beslissen wie er met de publieksprijs naar huis gaat. De genomineerden zelf kunnen misschien nog uw stem beïnvloeden. De komende weken komen ze één voor één aan het woord. Deze week is oranje aan de beurt: Lae Schäfer en Merel Moonen.

3. Lae Schäfer

Lae-kikvorsKan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Voor een schoolopdracht vroeg Hanco ons een genderbend adaptatie van ons favoriete sprookje te maken, in 5 pagina’s. Nou koos ik het verschrikkelijk rare sprookje: de dochter van de moeraskoning. Het verhaal gaat allerlei kanten op en er gebeurt veel te veel en de boodschap is soms ook een beetje onduidelijk. Ik denk iets met het christendom.. maar daarna komt nog een stukje over bescheidenheid en oprecht waarderen wat je hebt. Dat paste niet in 5 pagina’s dus dit is eigenlijk het eerste en belangrijkste stuk. Waarschijnlijk vond ik het altijd al zo’n leuk sprookje omdat het zo raar was, verhaal technisch dan.Sprookjes zijn eigelijk meestal superraar. honden met ogen als schotels?? Dat kan helemaal niet! Ook is het idee van een conventioneel mooi meisje dat ontzettend agressief is wel leuk, vrouwen mogen wel wat vaker verschrikkelijk en krachtig zijn, ook op een fysieke, traditioneel mannelijke manier. Maar goed, ze kon het weinig beheersen en uiteindelijk was het waarschijnlijk beter dat ze niet meer alles wilde vermoorden. En een lief, lelijk, kikvorsmonster, is gewoon aandoenlijk.

Serieus?
Ja.

Waarom wil je de Plastieken Plunk graag winnen?
Dat is zo’n tof beeldje.

Waarom denk je dat jij hem misschien wel zou kunnen verdienen?
De Plunk zou op mijn nachtkastje mogen wonen.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Charlotte Dumortier
. Ik vind haar stijl, met simpele en strakke vormen geweldig, en ik vind het leuk dat haar strip slechts één pagina beslaat en gewoon een simpel moment laat zien. Eenvoud en versimpeling, ook in de lengte van het verhaal.
Ik had ook een één pagina strip ingestuurd, helaas is die niet door de selectie gekomen, anders had ik dat met Charlotte gemeen!

Wat is de beste keuze die je ooit hebt gemaakt in je leven?
Geen idee, daarover zou ik veel langer moeten nadenken dan ik zin heb.

4. Merel Moonen

vormenKan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Ik ben het afgelopen jaar gefascineerd geraakt door het onderwerp ‘identiteit’. Ik onderzocht de verschillende redenen waardoor mensen hun identiteit vormen. Ik kwam erachter dat identiteit vooral te maken heeft met het perspectief waar vanuit je naar iets of iemand kijkt. Het wordt voornamelijk gevormd door het individu zelf, de groep, en de (dierbare) ander. Ik was op dat moment ook bezig met het onderzoeken van de kubistische kunststroming, omdat het een stijl is die objecten en personen ook vanuit verschillende perspectieven laat zien. Toen kwam ik op het idee om een kubistische strip te maken! Binnen de stripwereld heb ik me vooral laten inspireren door Mattotti.

Serieus?
Ja ik denk het wel. Vooral het boek ‘Vuren’ van Mattotti vond ik erg inspirerend. Het heeft een soort mysterieuze verhaalvertelling gecombineerd met sferische beelden. Het is experimenteel, daar houd ik wel van.

Waarom wil je de Plastieken Plunk graag winnen?
Omdat dit volledig onverwacht kwam, ik had niet gedacht dat ik bij de genomineerden zou zitten. Maar als ik er dan toch bij zit, dan wil ik er ook wel echt voor gaan.

Waarom denk je dat jij hem misschien wel zou kunnen verdienen?
Ik vind het redelijk moeilijk om tegen mezelf te zeggen dat ik het nadrukkelijk ‘verdien’. Want iedereen verdient het. Daarnaast ben ik best wel trots op mijn strip. Ik vind het een mooi bewijs dat kunst en strip goed samengaan, en dat we strip als onderdeel van beeldende kunst kunnen zien.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Moeilijke keuze. Nu moet ik ook nog gaan zeggen wie het naast mij ‘verdient’. Ik denk dat ik die van Yannick wel goed vind. Ik houd er persoonlijk wel van om een strip niet na één keer lezen volledig te begrijpen, dat maakt me nieuwsgierig.

Wat is de beste keuze die je ooit hebt gemaakt in je leven?
De keuze op eigenwijs te blijven en daardoor bezig te blijven met tekenen. Want tekenen is hetgeen wat mij gevormd heeft tot wie ik ben!

 

Stemmen kan je nog doen op http://www.plastiekenplunk.be/stemmen/

Je aanwezigheid kan je laten weten op https://www.facebook.com/events/121485101856329/Gerelateerde berichten

More Story

Retro #PP10 : 2013 - Leslie Saurus

De Plastieken Plunk is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Een geschikte gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen...