Grensgebied: E² [Sterput]
16 februari 2020 


Komende donderdag lanceert Vite in E² [Sterput] in Brussel hun expo Vite “Rideau” au Sterput met in het kielzog daarvan nog allerlei activiteiten. Maar wat valt er doorgaans te beleven in de galerij E² [Sterput] waar het bruist van de (Brusselse) creativiteit? En wat hebben strips en gordijnen (“rideaux” in het Frans) met elkaar te maken? We wilden er wel eens het fijne van weten.

door Bruno Willaert.

Wat moeten we weten over E² [Sterput] ?
Émilie Ouvrard:
“De vzw is een associatief kunstproject dat in 2013 werd opgericht in Brussel. Onze locatie noemen we de Sterput. Gedurende het ganse jaar organiseren we daar tentoonstellingen, creatieve workshops, met een focus op micropublicaties en andere culturele evenementen. De galerij is een ontmoetingsplaats voor opkomende en gevestigde kunstenaars van allerlei origine, en promoot alternatieve hedendaagse kunst. Het biedt een visie op kunst die anders is, rauw en scherp, maar ook populair en toegankelijk, met als doel cultuur toegankelijk te maken voor iedereen.

werkt aan een lokale, respectvolle, solidaire en samenwerkende economie.

Het E²-project komt ook tot uiting door het uitgeven van kunstboeken die in beperkte oplage in Brussel worden gedrukt en met de hand worden gemaakt. Ter gelegenheid van elke tentoonstelling wordt een boek uitgegeven. In onze boekenhandel presenteren we een mooie selectie van gevarieerde artistieke creaties: fanzines, boeken, affiches en andere eigenzinnige producties.

De vzw E² bestaat uit een team van 20 leden en 3 beheerders, allen vrijwilligers, om deze alternatieve en gezellige artistieke plek tot leven te brengen. werkt aan een lokale, respectvolle, solidaire en samenwerkende economie. We zijn open van donderdag tot zaterdag in de Lakenstraat 122 in Brussel.”

 

Bij iedere tentoonstelling van E² [Sterput] geven jullie ook een boek uit. Op welke uitgaves zijn jullie het meest trots?
Émilie Ouvrard: “Om de twee maanden is er een tentoonstelling. Tussen elke tentoonstelling door geven we twee weken lang carte-blanche aan een speler uit het Brusselse/Belgische kunstscene. Het is in het kader van die carte blanche dat Vite wordt uitgenodigd om iets te doen in Sterput.

Het is moeilijk om iets uit te kiezen. Elk boek heeft zijn eigen charme, elke kunstenaar is uniek en elke lezer heeft een eigen smaak Maar er zijn er een paar met een bijzonder verhaal.

 

Le coffret E² 001: Dit was het eerste boek gepubliceerd door de vzw E² in 2014. We waren toen pas 6 maanden bezig, op locatie in de Vitrine n°5 van de Recyclart. We hadden toen een heel druk en intensief programma met één groepsexpo per maand en één concert per week! Het is een gezamenlijk boek, gedrukt in zeefdruk in het atelier van L’Appât. Nu delen we de Sterput in de Lakenstraat 122. Zij hebben hun studio achterin.We hebben ook twee audiocassettes met liedjes van de muziekvoorstellingen in een gezeefdrukte kartonnen doos verpakt. Het werd een product met veel mankementen, maar boordevol charme en geschiedenis.

Infamous Monster Trip, een boek van Pakito Bolino en Mattt Konture, twee grote auteurs uit de zinescene uit Zuid-Frankrijk die ik 20 jaar geleden ontdekte en me van de niet alledaagse boeken (zines) en kunst leerden houden.

Collapses, een boek van Pole Ka, een jonge kunstenaar die uiteindelijk ook een vriend werd. Deze eerste uitgave van zijn tekeningen werd gedrukt in tweekleurige riso in een stijl die zich laat gelden.

Wilkommen Im Congoland, van Piet du Congo. Een kleurrijk boek, art brut van een unieke en geëngageerde Waalse kunstenaar.”

 

Op hetzelfde adres van E² [Sterput] bevind zich ook L’Appât die bekend is om hun uitgaves in zeefdruk. Werken jullie dan ook geregeld samen?
Émilie Ouvrard:
“We delen de ruimte, maar de samenwerking gaat niet verder dan dat wat betreft drukwerk. We hebben er wel eens een poster of een boek laten maken zoals elke andere klant van L’Appât, in die zin dat we niet meegewerkt hebben aan het drukwerk of de redactie. Twee jaar geleden hebben we samen de redactie gedaan van een boek, toen we nog niet op dezelfde locatie zaten. Van tijd tot tijd organiseert L’Appât evenementen in de Sterput zoals  boekpresentaties of de organisatie van tentoonstellingen in de Sterput distro ruimte of kelder. Quentin en Rebecca, de initiatiefnemers van L’Appât, maken deel uit van het vrijwilligersteam van de vereniging E².”

 

Op 20 februari is er de vernissage van Vite “Rideau” au Sterput. Wat mogen we allemaal verwachten van activiteiten? En vanwaar de plotse fascinatie voor gordijnen?
Dennis Marien:
“Ik had zin om eens iets anders te doen dan een zine uit te geven, dus heb ik aan de kunstenaars gevraagd om een gordijn te maken. Het klinkt bizar, maar er was veel positieve respons: het grote formaat en ongebruikelijke materiaal waren een prima uitdaging. Strips maken is sowieso tijdrovend en meticuleus werk, en het doet een mens goed om eens van gewoonte te veranderen. Bovendien is het een thema dat zich leent tot een zeer diverse waaier aan technieken. Op vrijdag 21 en zaterdag 29 februari geef ik zelf ook een workshop textiel drukken, waarbij de bezoekers kunnen deelnemen aan de tentoonstelling.

Een gordijn is een geladen woord, maar het is bovenal een afscheiding, een grensmarkering. En dat is zeker een actueel thema in Brussel.

We presenteren natuurlijk ook ons nieuwste zine, maar we zijn dat nog aan het samenstellen. Zaterdag 29 februari sluiten we af met een concert van David Wautier en de lancering van zijn nieuwste boek: een verzameling van zijn schetsen die hij maakte in de Franse Alpen.

Waarom gordijnen? Wel, het is een geladen woord, maar het is bovenal een afscheiding, een grensmarkering. En dat is zeker een actueel thema in Brussel. E²/Sterput is een galerij en initiatief dat deel uitmaakt van de stad en haar buurt, in tegenstelling tot de meeste galerijen. Het is een initiatief dat de gentrificatie en eenheidsworst tegenwerkt, een platform voor samenwerking en artistieke vrijheid. En de kunstenaars hebben dit duidelijk aangevoeld.”

 

Welke tekenaars nemen deel aan Vite “Rideau” au Sterput en wat hebben ze in petto?
Dennis Marien:
“Ik heb intens samengewerkt met Jana Vasiljević, en het resultaat is een gezeefdrukt boek in 5 kleuren, een deconstructie van ons gezamenlijk gordijn. Door haar kwam ik ook in contact met Tom van den Wijngaert, hij werkt vaak met textiel en presenteert een monochrome installatie. Noelia Diaz leverde al een bijdrage voor het zine, in haar typische frisse kleuren, en ook zij werkte op textiel. Uit Rusland krijgen we borduurwerk van Masha Arendt, een strip uit Armenie van Shamiram Khachatryan, Vincent Bijleveld en Alice Schiavone leverden ook materiaal aan en komen ook naar de opening , zij wonen in Nederland.

Ik gooi er nog wat namen bovenop : Khaled Takreti, Justine Sarlat, Monica Laroche, Anneke Caramin, Hélène Jacobs, Adele Pion, Rosa Arango, Noémie Hottois en Coline Sauvand, die doen ook mee! “

 

Welke expo’s of activiteiten zijn er in de toekomst nog gepland in E² [Sterput] ?
Émilie Ouvrard:
“De programmering wordt een maand van tevoren aangekondigd op onze website.
Iedere twee maanden is er een tentoonstelling met een carte blanche-moment tussen elke tentoonstelling. We organiseren ook  vaak (ongeveer twee keer per maand) evenementen rond micropublicaties (boeklanceringen, ontmoeting met een micropublicist) op een meer punctuele manier met flashtentoonstellingen in de distro- en/of kelderruimte. Er zijn ook tal van creatieve workshops die gratis en toegankelijk zijn voor iedereen (ongeveer 2 tot 3 workshops per maand). De vereniging werkt ook samen met lokale kunstenaars en instellingen om ruimte te bieden voor creatie en werk, maar ook om workshops en expositiebezoeken aan te bieden.

In de volgende expo wordt het werk van de Amerikaanse kunstenaars Gea en Stu Mead gepresenteerd. De opening is op donderdag 5 maart in aanwezigheid van deze twee grote kunstenaars!”

E² [Sterput] is gelegen in de Lakenstraat 122 in Brussel.

Vite “rideau” au Sterput »
Meer info over E² [Sterput] »Gerelateerde berichten

Eindejaarsvragen 2023 (1/3)

Eindejaarsvragen 2023 (1/3)

20 december 2023 
0
Eindejaarsvragen 2022 (1/3)

Eindejaarsvragen 2022 (1/3)

29 december 2022 
0
More Story

Proverbs from Rwanda, door Jeroen Janssen

Jeroen Janssen, winnaar van de Bronzen Adhemar 2018 heeft een nieuwe boekuitgave met de titel “Spreekwoorden uit Rwanda/...