Eindejaarsvragen 2023 (1/3)
20 december 2023 


Zoals de traditie het wil vuurt Pulp deLuxe op het einde van het jaar zijn Eindejaarsvragen af op de redactie, die we dan netjes verdeeld over drie afleveringen publiceren. In de eerste aflevering komen naast Dennis Marien, ook nieuwkomers Kayo Quintens, Lisa Van der Auwera en Antje Vandekerckhove aan de beurt. Deze laatste gaat de geschiedenis in als de eerste stagiaire van Pulp deLuxe.

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2023?
2. Welke film, tv-serie, muzikant en/of toneelstuk is je bijgebleven in 2023?
3. Wat was je leukste feestje of activiteit uit 2023?
4. Wat heb je afgelopen jaar voor het eerst gedaan?
5. Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Dennis Marien

1. Iets uit de oude doos, Als op een winternacht een reiziger van Italo Calvino. Het boek is eigenlijk het verhaal van twee lezers. Zij zijn beide in het bezit van Als op een winternacht een reiziger, maar al snel blijken hun exemplaren van het werk onvolledig te zijn. Hun zoektocht naar een volledige versie, van de juiste auteur, en naar elkaar, is enerzijds een komedie, anderzijds een tragedie.
Bizar, verwarrend en vooral zeer inspirerend.

2. Het was een mager jaar. Het concert van de Brusselse band Schroothoop blijft me wel bij. Hopelijk kan ik naar meer voorstellingen gaan in 2024. Ik ben tv even beu. Na een overdosis Netflix zie ik de plot devices en kunstgrepen van verre aankomen, dus ik zie niets meer uit tot het einde.

(c) Delphine Frantzen3. Rock Paper Pencil Festival in Turnhout: Tekenaars uit België en Nederland kwamen samen onder de vleugels van De Warande en Het Speelkaartenmuseum voor een dag vol workshops, die eindigde in een dansend gebras. Topper!

4.  Ik heb een huis gekocht en salsa-lessen gevolgd. Ja, dat lijkt allemaal heel burgerlijk, maar het geeft me een grote gemoedsrust om te weten dat we eindelijk een eigen plekje hebben gevonden.

5. Ik heb de afgelopen vijftien jaar doorlopend tentoonstellingen georganiseerd, publicaties gemaakt met werk van internationale auteurs, leertrajecten bedacht, soit, veel in het teken van andere kunstenaars gesteld. In 2024 wil ik een paar nauwe samenwerkingen aangaan, waarin ik zelf mij creatieve passie kwijt kan. Zie maar, een beetje de spotlight naar mezelf verschuiven, want ik voel me soms een soort acteur die in de coulissen blijft hangen. Samen met kunstenaars waarmee ik graag werk aan een verhaal tekenen en schrijven dus. Op het lijstje staan: Shota Rustaveli’s epos De ridder in het pantervel en een kinderverhaal.


Kayo Quintens

1. Italo Calvino, Se una notte d’inverno un viaggiatore. Dit jaar vierde Italo Calvino zijn honderdste levensjaar. Ik wilde hem graag herdenken door een aantal boeken terug ter hand te nemen. Bij deze maakte ik een persoonlijke reeks tekeningen waarin ik het spel tussen veronderstelling en realiteit mee visueel wou vertalen.

2. The Fox Sisters, een theaterstuk in een kleine zaal, maar zat supergoed in elkaar. Als ze in de toekomst nog eens spelen ga ik alvast luidkeels mee reclame maken.

3. Samen met anderen tekenen, bijvoorbeeld op een Drink&Draw. Het is altijd fijn om niet meteen in gesprek te moeten gaan en gewoon van het samen tekenen kunnen genieten.

4. Ik heb voor het eerst Musée d’Orsay bezocht, en dat na al zeker zeven citytrips in Parijs. Daar heb ik de tentoonstelling van Manet / Degas gezien, die echt wel top was.

5. Een live tekensessie in de kazematten verzorgen. Al gehoord van Knal_Interval? In de Kazematten krijgen jonge acteurs en makers de kans hun werk uit te proberen voor een publiek. Dit is een initiatief van LARF! Samen met het streetart project “Straatart” krijg ik de kans om verhalen over Gent en de Dampoort live te illustreren voor publiek.


Lisa Van der Auwera

1. Op stripvlak heb ik me eindelijk kunnen verdiepen in het werk van Gipi. Land of the Sons was een post apocalyptische mokerslag. Op eigen bodem was er dan weer Fatum Mundi, de associatieve rollercoaster van Kaylan Saro.

Verder heb ik erg genoten van Warsan Shire’s langverwachte poëziebundel Zegen de dochter, vertaald door Radna Fabias. Tenslotte raad ik iedereen in de literaire sector aan het manifest Optimistische woede: Fix het seksisme in de literatuur van het schrijverscollectief Fixdit ter hand te nemen.

2. Ik werd van mijn sokken geblazen door The Sheep Song van FC Bergman. Grote shout-out ook naar het theaterconcert TWO. Is not a solo van Lisa Verbelen en Hendrik Lasure.

Tenslotte mag ook zwanenzang The Boy and the Heron van Hayao Miyazaki niet ontbreken op dit lijstje.

3. Het was een ontzettend druk jaar, met veel werk, weinig slaap en spijtig genoeg ook weinig feestjes. Ik ben afgelopen zomer dertig geworden en heb dit in volle rust gevierd met mijn ouders en partner tijdens een bezoek aan Sicilië, waar mijn schoonfamilie woont. Nog eens op vakantie zijn met mijn familie ouders en hen op de koop toe voorstellen aan het eiland waar mijn vriend is opgegroeid, was een mooie samenkomst van het oude en het nieuwe.

4. Riso!

5. Ik combineer een bachelor in Beeldverhaal aan LUCA School of Arts met mijn werk als coördinator voor VAV. In de mate van het mogelijke probeer ik hier bij Pulp deLuxe ook een steentje bij te dragen. Ik hoop dat ik dit alles in 2024 zonder al te veel problemen kan blijven doen. Vooral vanuit mijn achtergrond bij VAV zou ik graag de positie van de stripauteur beter in kaart brengen.


Antje Vandekerckhove

1. Meer als het klikt van Dominique Goblet en Kai Pfeiffer. Ik las het meerdere keren dit jaar. Telkens lees ik het op een andere manier, telkens zijn er andere elementen die me opvallen en fascineren.

2. Al zappend op zoek naar iets om op de achtergrond af te spelen tijdens het tekenen, kwam ik de animatiefilm Isle of dogs van Wes Anderson tegen. De animatie fascineerde me zo dat ik de film, in plaats van te tekenen, in stilte heb uitgekeken. Het was lang geleden dat een film zo hard mijn aandacht trok dat ik niet de nood had om met iets anders bezig te zijn.

3. De eerste Drink&Draw avond in Café Trefpunt! Een gezellige sfeer en de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ik kijk al uit naar de volgende.

4. Het is al een zeer bewogen jaar geweest. Ik heb voor de eerste keer een bachelorsdiploma behaald, mijn eerste stage beginnen volgen, een thesis beginnen schrijven en een masterproject begonnen.

5. Samen met mijn vrienden ons laatste jaar op KASK in schoonheid afronden, afstuderen met een masterproject waar we hopelijk met trots op kunnen terugkijken, en dan onze weg vinden in de echte wereld… Spannend.
Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Hillianne Leupen

Als klein meisje wist Hillianne het al: ik word tekenares! Ze bleef oefenen en haar vele inspanningen wierpen hun vruchten...