Grensgebied: Frits Jonker
19 januari 2020 


Net voor de zomer vorig jaar hadden we op Pulp deLuxe nog een driedelige reeks over boekverzorging van strips/beeldverhalen. Een andere discipline die toen onderbelicht gebleven is is het letteren van strips. Als je daar als stripmaker zelf niet aan wil beginnen leiden in Nederland alle wegen naar Frits Jonker.

door Rebecca van Bockel

grensgebied-frits2

Ik ben van 211259, ben eind jaren zeventig begonnen met letteren van strips, maar heb altijd van alles gedaan, zoals schrijven, tekenen, zines maken, enzovoort. Dat is nooit wezenlijk veranderd. Tegenwoordig krijg ik meer credits dan ooit voor mijn letterwerk, maar helaas is er niet voldoende werk meer om van te kunnen leven, dus verdien ik de kost met het schilderen van huizen.

Handgeletterde strips zijn in mijn ogen altijd fraaier

Wat is dat precies? Een comic-letteraar?
Iemand die de letters in stripballoons schrijft. Dus geen tekstschrijver, maar een soort stripcalligraaf. Ik doe alles met de hand, maar het kan ook met een font op de computer gedaan worden.

 

Je wilde oorspronkelijk striptekenaar worden. Hoe komt het dat je uiteindelijk comic-letteraar bent geworden?
Ik stuurde tekeningen naar Uitgeverij Drukwerk en in plaats van dat ze mijn tekeningen wilden, vroegen ze om iets te letteren omdat mijn handschrift zo netjes was. Op dat moment wist ik niet eens dat letteren een vak was. Maar ik wist wel hoe weinig tekentalent ik had, dus ik hoefde niet lang na te denken.

 

Hoe ontwerp je eigenlijk een lettertype voor een strip? Waar kijk je naar en let je op?
Ik letter vaak vertalingen, dus dan kan ik naar de originele lettering van een strip kijken. Maar soms denk ik dat het een passender of mooiere letter kan worden. Het hangt af van de deadline, de tekenaar, de uitgever, de strip. Het gaat erom dat de lettering past bij de tekeningen, niet om de lettering zelf.

Welke tips zou je een striptekenaar geven als ze en goed lettertype zoeken voor hun strip?
Zet eerst de lettering met een font in de balloons, print dat uit, trek de letters over en monteer die lettering vervolgens in. Dat is bijna altijd mooi. Gebruik geen font, het is toch altijd zielloos, ook lijkt het een mooie letter. Handgeletterde strips zijn in mijn ogen altijd fraaier. Perfectie is niet het belangrijkst, het gaat erom dat het leeft!

 

Wat was de meest uitdagende opdracht die je al gekregen hebt?
Nou, vorig jaar werd ik gevraagd een boek vorm te geven voor Stichting De Roos. Die maken sinds 1947 boeken uitsluitend voor de 175 leden. Dit is geen opdracht die ik verwachtte want ik ben helemaal geen vormgever. Ik kan ook niks op een computer. Maar ik stelde voor om het hele boek met de hand te letteren en dat vonden ze goed. In december verscheen het en iedereen is meer dan tevreden. Ik heb er iets over geschreven in mijn Showcases (deel 1 en deel 2).

Showcases van Frits Jonker ยปGerelateerde berichten

More Story

Zine Club #04: Crones (Rachael House)

Review door Valentine Gallardo. Meer info over Rachael House op deze pagina, meer info over Crones op deze pagina.