Grensgebied: Wobby.club
9 oktober 2016 


De vierde aflevering van Grensgebied,  waarin kunstenaars aan bod komen die de grenzen van de wereld van het beeldverhaal opzoeken, is meteen ook de eerste aflevering waarin we een gans collectief aan het woord laten. Wobby.club begeeft zich dan ook op het grensgebied van strips, illustratie, kunst en literatuur.

bio Wobby.club »

 

Met Wobby.club lanceerden de Nederlanders Marjolein Schalk, Jeroen de Leijer en Steppie Lloyd Trumpstein begin 2015 een nieuw label voor uitgaven van en podium voor grafische kunsten. Tegelijkertijd begonnen ze het thematische, gestencilde magazine Wobby, waarvoor kunstenaars uit diverse disciplines gastbijdragen leveren en dat vier keer per jaar verschijnt.

 

Jeroen de Leijer is vooral bekend van de strip Eefje Wentelteefje. Sinds 2001 werkt hij met Marjolein Schalk samen als Studio De Leijer. De oorsprong van de samenwerking van De Leijer, Schalk en Trumpstein ligt bij het small press tijdschrift De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn waar zij bijdragen aan leverden en waarvan Trumpstein en De Leijer redactieleden waren, samen met Gummbah en Ivo van Leeuwen. S. Lloyd Trumpstein was ook verantwoordelijk voor het blad Frietkaas, met daarin Nederlandse en Vlaamse bijdragen. Beide bladen werd gedrukt bij stencildrukkerij Knust/Extrapool in Nijmegen.

 

In 2014 kocht Studio De Leijer een Risograph Duplicator, ook wel bekend als stencilmachine. Het is een printer zo groot als een kopieerapparaat, vergelijkbaar met de techniek van zeefdruk, dat heel geschikt is voor kleine oplages.

 

Er zijn in Nederland weinig of geen mogelijkheden om vrij werk te uit te brengen. Door het bezit van de Risoprinter kon de al langer bestaande wens om weer een small press-tijdschrift uit te brengen gerealiseerd worden. Het magazine Wobby wordt door Wobby.club geheel in eigen beheer gedrukt op de Risograph printer.

 

Per kleur is een drukgang nodig. Dat zorgt voor een beperking in kleurencombinaties. De kleurintensiteit, de transparantie van kleuren en overlap geven resultaten die met normaal drukwerk niet realiseerbaar zijn. Ook ontstaan er tijdens het drukproces vaak ‘mooie’ foutjes, die het handmatige, rauwe karakter benadrukken.

 

Voor elke editie van Wobby worden nieuwe, thematische werken gemaakt. Thema’s van Wobby waren bijvoorbeeld: ’Jong en belegen’, ‘Feest der verval’, ’Testosteron’ en ‘De Tuin’. Er is ook een inhoudelijke overeenkomst die we bij de gastkunstenaars vinden: het is een bepaalde humor en poëzie, kunst met een rauw randje.

 

Naast het eigen werk van de Tilburgse redactie worden ook jonge talenten voor het voetlicht gebracht, zoals Moedars, Anne en Eva Stalinski, Bobbi Oskam, Aart-Jan Venema, Jip Piet Hilhorst en Nastia Cistakova.

 

Daarnaast waren er bijdragen van gevestigd talent als Paul Faassen, Dieter VDO, Jeroen Funke, Sam Peeters, Marcel Ruijters, Bart Schoofs en Berend Vonk. Ook de Amerikaanse Mike Diana was een van de gasttekenaars.

 

Voor de komende nummers staan Gwénola Carrère, Delphine Lecompte, Micha Wertheim, Dick Verdult en Ward Zwart in de planning. Zo wordt in Wobby regionaal, landelijk, internationaal, bewezen en beginnend talent verbonden.

 

Het magazine Wobby is los verkrijgbaar voor €10, maar er kan ook een abonnement afgesloten worden. Wobby.clubleden krijgen bij elk nummer een papieren (uiteraard zelfgeprinte) nieuwsbrief met daarin allerlei zinnig en onzinnig nieuws. Er staat informatie in over Wobby.club en de gastmedewerkers van dat nummer. Achterop de nieuwsbrief staat een Wobby Punt waarmee kan worden gespaard voor speciale edities, zoals prints, kleine boekjes, buttons e.d.

 

Wobby.club wil de grenzen opzoeken van strips, illustratie, kunst en literatuur en daar verbindingen tussen maken en zoekt naar makers die zich aan de rand begeven van diverse disciplines. Elk nummer van Wobby wordt gevierd met een lancering, in aanwezigheid van de makers van de editie, die zelf voordrachten en performances geven of geïnterviewd worden.

 

Daarnaast manifesteert Wobby.club zich met optredens, performances, clubmeetings, lezingen, exposities en deelname aan (strip)festivals en beurzen in Nederland en België, zoals Klaxon en Grafixx.

 

Op 9, 10 en 11 december 2016 wordt er door Wobby.club als onderdeel van het festival Incubate een weekend georganiseerd met een boeken- en zinebeurs, lezingen, expositie en de lancering van de Engelstalige Wobby, dit alles in het thuishonk NS16 in Tilburg.Gerelateerde berichten

More Story

Grensgebied : Aleksandra Waliszewska

Onze rubriek Grensgebied, waarin kunstenaars aan bod komen die af en toe eens de grenzen van de wereld van het beeldverhaal...