Grensgebied #ZH8 : Zine Happening 8
18 mei 2023 


De afgelopen weken hebben we de hoofdgasten van Zine Happening in de kijker gezet op Pulp deLuxe. Hoog tijd om het festival zelf even in de schijnwerpers te zetten. Het is immer de laatste editie en en met een goedgevuld programma willen ze alvast in schoonheid eindigen.

door Bruno Willaert.

Wat waren de grootste uitdagingen deze keer voor de achtste editie van Zine Happening in Kunsthal Gent dit weekend?

De grootste uitdaging was om een fair pay te kunnen bieden aan iedereen, inclusief de organisatoren, terwijl we het festival gratis hielden. Een andere uitdaging was het aanmoedigen van de kunstenaars om een collectief te vormen, wat uiteindelijk een kleinere uitdaging bleek te zijn en soepeler verliep dan verwacht. Ons idee was om zoveel mogelijk mensen te betrekken door mensen te vragen zich aan te melden met een collectief, oud of nieuw. De bedoeling hiermee was ook om hopelijk nieuwe collectieven aan te moedigen om te ontstaan en te groeien, aangezien dit onze laatste editie is en we iets positiefs willen achterlaten wanneer we dit hoofdstuk afsluiten.

We willen ruimte maken voor nieuwe stemmen en initiatieven.

Zijn er interessante tentoonstellingen en lezingen waar we naar kunnen uitkijken, gezien de recente gasten van het festival die in de afgelopen weken op Pulp deLuxe zijn gepresenteerd in een reeks interviews?

Zeker weten! We hebben een tentoonstelling van Sepideh Sarlak, die helemaal uit Iran komt voor het festivalweekend. Sepideh’s artistieke praktijk omvat borduurwerk, schilderkunst en zeefdruk en weerspiegelt oprecht de DIY-spirit van het festival. We hebben ook een tentoonstelling van de legendarische kunstruimte uit Belgrado, Matrijaršija. Matrijaršija is een complex systeem van activiteiten, functies en relaties, dat publicaties maakt, zeefdrukken en riso workshops organiseert, en zelfs smallpress evenementen organiseert. Dan hebben we een zeer interessant collectief uit Zwitserland, La Bûche, een collectief en een tijdschrift door en voor vrouwelijke striptekenaars. La Bûche is uitgegroeid van een tijdschrift tot een informeel netwerk van meer dan honderd stripmakers, die via verschillende online platforms informatie en werkgelegenheid uitwisselen. We kijken ook erg uit naar Doner Club, een Italiaans collectief wiens werk essentieel radicaal, punk en speels is. Op zaterdag zullen er lezingen zijn van La Bûche en Matrijaršija, en op zondag zal Doner Club een stripverhalenlezing verzorgen.

 

Welke andere activiteiten en workshops kunnen we verwachten naast de tentoonstellingen en lezingen?

Je kan workshops verwachten zoals “prize ribbons” maaksessies door Vickzie Workshops, en een gezamenlijke mapping van de stad Gent bij de Cha4os Theory workshop. Literaire rijzende ster Dominique De Groen zal een workshop over zines geven over schrijven buiten het individu. La Guide Griet op zondag is een brunch en een ontmoeting voor en door vrouwelijke en genderdiverse striptekenaars en illustratoren. Hiervoor is registratie vereist omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Er zal ook een tattoo stand zijn met Bambi Prikt en Lena Faict, twee Belgische tatoeëerders. En laten we de taart van All Cakes Are Beautiful niet vergeten! De laatste verrassing is een RPG special gecreëerd voor Zine Happening door het Cumspiracy collectief. In dit spel speel je de rol van een zinemaker. Het is dus erg meta. Je kan ze vinden aan de tafel van het collectief op de zinemarkt.

 

We hebben gehoord dat deze achtste editie ook de laatste zal zijn. Waarom hebben jullie besloten om ermee te stoppen?

Onze beslissing heeft te maken met het antwoord dat we hebben gegeven op de eerste vraag. Het is moeilijk om een non-profit, grassroots festival zoals dit blijvend te laten voortbestaan, omdat het veel persoonlijke investering en onbetaald of onderbetaald werk vereist. Het is voor ons erg belangrijk om het toegankelijk te houden door de toegang en tafels gratis te houden, en dat is een beslissing waar we nooit op zijn teruggekomen. We zijn begonnen op een volledig vrijwillige basis, en na al die jaren kunnen we mensen niet meer vragen om gratis te werken. We hebben het negen jaar lang georganiseerd, inclusief een zeer moeilijk jaar na de COVID-pandemie, en we geloven dat het tijd is voor verandering. We willen ruimte maken voor nieuwe stemmen en nieuwe initiatieven, maar we staan volledig open om onze organisatieskills te delen met iedereen die geïnteresseerd is om het festival nieuw leven in te blazen. Zine Happening kan nog steeds plaatsvinden, alleen niet georganiseerd door Les VoiZines (en Pulp deLuxe)!

 

De eerste dag wordt terug afgesloten met de PéPé Soirée, waarin ook al voor de laatste keer de Plastieken Plunk uitgereikt wordt.

Wel, het is niet de eerste keer dat het de laatste editie is van de Plastieken Plunk, maar de vorige keer wist niemand ervan en dacht iedereen dat we wegens corona een jaar oversloegen. Deze keer kondigden we het wel duidelijk aan, al weet je het nooit dat hij nog terugkomt. Het plan om de PéPé Soirée deel te laten uitmaken van een festival is in ieder geval geslaagd en ook deze keer mag je een uitgebreid programma verwachten, waar deze keer zelfs de hoofdgasten van het festival aan deelnemen. Je mag ook panelgesprekken verwachten met de genomineerden van de Plastieken Plunk. En er is ook een terugblik op vijftien jaar Plastieken Plunk. De PéPé Soirée maakt ook een mooi bruggetje met het verdere verloop van de avond.

De laatste editie heeft dus een uitgebreid avondprogramma?

Ja, na de PéPé Soirée verplaatst de actie zich naar de Trefpunt Concertzaal. We zullen ook een concert hebben van de zeer ondergewaardeerde Vlaamse band Theegezin in de Trefpunt Concertzaal op zaterdagavond. Daarna volgt een DJ-sessie van dichter Dominique De Groen.

 

Zine Happening vindt plaats in het weekend van 20 en 21 mei in de Kunsthal Gent.
Check onze website voor last minute wijzigingen.

Website Zine Happening »
Plastieken Plunk »Gerelateerde berichten

More Story

Grensgebied #ZH8 : La Bûche

De laatste hoofdgast van Zine Happening is het uitsluitend vrouwelijk stripcollectief La Bûche uit Franstalig Zwitserland....