Lockdown Files (10): Anne Stalinski, B.Carrot en Lydie Dramah
26 april 2020 


Morgen start de zevende week van de lockdown. Pulp deLuxe ging nog eens naar Nederland en Frankrijk om eens te horen naar de gemoedstoestand van Anne Stalinksi, B.Carrot en Lydie Dramah.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Anne Stalinski

1. Je zou kunnen denken ‘jeetje Anne, jij zit toch áltijd in je eentje te tekenen met de gordijnen dicht? Wat is het verschil?’ Maar het verschil is voelbaar en reëel.

Nu ik gedwongen vanuit huis werk, is de scheiding tussen tekenwerk en de afwas vervaagd. Ik heb een fractie van de focus die mij anders eigen is. Normaal kijk ik zelden het journaal, nu check ik toch 1 à 2 keer daags een nieuwssite. Alle tekenen-bij-klanten klussen zijn verschoven en ik mis het kunnen afspreken met vrienden en collega’s om over tekenzaken te praten.

2. Vele lijsten met dingen die ik zou willen doen, maar waar ik gek genoeg niet aan toekom omdat alles opeens 10 keer zoveel tijd lijkt te kosten. Maar ook werk dat wél gedaan wordt.

Momenteel werk ik aan de tekeningen voor het Nederlandse Kinderboekenweek geschenk en mijn graphic novel En een prettige dag nog. En soms maak ik een stripje of tekening over de huidige toestand waar we in leven.


3. Ik ben maar eens begonnen in Gelukkig leven van Seneca. Een beetje stoïcisme lijkt me goed in deze periode. De strip die ik momenteel lees is Exit wounds van Rutu Modan. Naast het mooie tekenwerk en intrigerende verhaal denk ik bij het lezen vaak ‘Jeetje, wat verplaatsen die mensen zich veel. En overal handen schudden ook nog, gewaagd!’

 

4. Veel videobellen, Voice berichten en handgeschreven brieven. Tip: Luister af en toe eens een lukraak voicebericht terug van iemand die je mist. Het is net alsof je een gesprek voert zonder begin en eind, maar wél met de echte stem.

5. Picknicken in het park? (kan desnoods op meters afstand) Een wasmachine monteur laten komen om mijn wasmachine weer aan de loop te krijgen. Mijn ouders bezoeken en ze in gedachten heel erg omhelzen.


B.Carrot

1. Als veel tekenaars ben ik gewend om lange uren binnen te zitten, in dat opzicht is er niet zo veel veranderd. Maar ik ben ook een sociale wezen en merk heel erg dat ik input van de ‘echte wereld’ mis (ook heel belangrijk voor inspiratie en werk-drive). Ik was van plan bij voorbeeld om field research te doen voor mijn volgende project, dat kan nu niet. Het is dus veel podcasts luisteren en doorgaan.

2. Ik hou me bezig met zowel aan mijn nieuw boek te werken (nog in een fragiele begin stadium van schrijven, scenario bedenken, personages schetsen) als kleine illustraties te maken voor vrienden / jarigen. En shrinky-dinks maken omdat ik er blij van word.

 

3.  Ik vond Too loud a solitude van Bohumil Hrabal op mijn boekenplank en lees het nu voor de tweede keer. De laatste keer dat ik het las was zeker tien jaar geleden. Met zo’n titel moest ik het opnieuw pakken. Het is poëtisch en laat me in een andere wereld duiken.

Net voor de lockdown heb ik Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie gelezen. Zeker een aanrader!
En ook een ‘must read’: de grahpic novel The Hard Tomorrow van de geweldige Eleanor Davis. Het kwam hard binnen met onze toestanden op het moment. Ze kan zo mooi en subtiel vertellen, en haar tekeningen zijn fantastisch.

 

4. Ik woon in een woongroep met nog 6 andere mensen en ben er erg bij om. We zijn elkaars familie op het moment. Het biedt ons een goede portie sociale gelegenheden. Met mensen buiten het huis is het berichtjes en telefoontjes.

5. Naar Amsterdam gaan en mijn vrienden zien!


Lydie Dramah

1. Als student, en met alleen maar praktijklessen dit jaar, kan ik mijn “stripwerkuren” regelen zoals ik dat wil. Wat niet al te slecht is, want het stelt me in staat om te tekenen als het slecht weer is, om te tuinieren als het goed weer is, om te tekenen terwijl de tuin groeit, ennnn om te werken, zoals gebruikelijk, in een biologische voedselwinkel. De praktijk van het graveren staat letterlijk op stand-by. Verder zijn er de culinaire en de haarexperimenten, de kleine herschikkingen in de flat, het opruimen van de rondslingerende ‘to do’ lijsten, het water geven van de planten van de huisgenoten.

2. Vellen papier, potloden en massa’s pennen, veel schetsblokken, overal zijn er lijstjes opgehangen, onderzoeksnotitieboeken om te werken aan lopende projecten.

 

3.  Ik heb Le Saga de Grimr gelezen, dat een kamergenoot me voor zijn vertrek naar zijn plaats van lockdown heeft uitgeleend. Vooral het prachtig kleurenspel en de suggestieve momenten sprongen in het oog. hoewel het niet het soort boek is dat me doorgaans aanspreekt leest de strip wel vlot. Ondanks het feit dat mijn kamergenoot me overdonderde met zijn sciencefiction heb ik moeten toegegeven dat deze strip me verleid heeft. En ik vond het leuk.

Ik heb ook iets nieuws gelezen van Antoine de St Exupéry. Un Sens à la Vie heet het. Een van de boeken die een andere kamergenoot me uitleende, voordat ze naar haar lockdown vertrok. Het was een vriendin van haar grootmoeder die het aan haar gaf voordat ze stierf, en haar vertelde dat het een boek was om zeker te lezen. En bovenop een grote koffiekopjesvlek, denk ik per ongeluk. Dat vond ik leuk. Dus het is 1930-40, een tijd in de luchtvaartwereld, dan Rusland, dan Spanje… Het is een reis door tijd en ruimte.

En tenslotte ook nog Le Déploiement van Nick Sousanis. Eerlijk gezegd lees ik het al anderhalf jaar, omdat het veel aandacht vraagt. Ik denk dat je de tijd moet nemen om het te lezen om het verteerbaar te maken. Het is een scriptie geschreven en getekend in stripvorm, over strips. Visueel gek, zeer gevarieerd en open, maar toch met behoud van een algemene harmonie. Fascinerend om te lezen en te herbeleven, denk ik. het is zo herkenbaar!
Ik heb nog nooit zoveel boeken op hetzelfde moment gelezen als in deze periode van lockdown.

4. De magie van het internet zolang het maar niet afluistert en er niet wordt gebeld (en soms met meerdere mensen tegelijk, wat een grote ontdekking was!).

5.  Hmmm, weer dansen, denk ik (alleen is minder leuk)! Afrikaans, salsa of wat dan ook.Gerelateerde berichten

More Story

Lockdown Files (09): Rosa Arango, Joris Bas Backer en Gerlinde De Ryck

Ook in andere landen van Europa is er uiteraard een lockdown van kracht. Binnenkort gaan we eens in Italië langs, maar eerst...