Lockdown Files (09): Rosa Arango, Joris Bas Backer en Gerlinde De Ryck
22 april 2020 


Ook in andere landen van Europa is er uiteraard een lockdown van kracht. Binnenkort gaan we eens in Italië langs, maar eerst zoeken we een paar Pulp deLuxe-tekenaars in Europese grootsteden op: Parijs (Rosa Arango), Berlijn (Joris Bas Backer) en Londen (Gerlinde De Ryck).

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Rosa Arango (Parijs)

1. Alles is nu langzamer. De eerste week tekende ik zoals gewoonlijk, maar in week 2 en 3 stopte ik een beetje met tekenen. Ik begin terug op gang te komen, maar heel langzaam.

2. Mijn nieuwe vampierenstrip is in de maak.

3. Ik ben klaar met het lezen van De Historicus van Elizabeth Kostova, het gaat over de geschiedenis van Vlad Tepes vermengd met zijn fictieve tegenhanger Graaf Dracula. Er gaat niets boven een goed vampierverhaal om me op te vrolijken. Ik zou Stoker’s Dracula nog eens kunnen lezen omdat ik de graaf al mis. Momenteel lees ik een verhaal van de Colombiaanse auteur Pilar Quintana, Collectors of odd dust. Ik ben net begonnen met het lezen ervan, dus ik weet nog niet helemaal waar het over gaat. Maar het speelt zich af in de jaren ’90 en het handelt over het narcostijdperk.

4. Mijn sociale wat? Mijn Sims amuseren zich te pletter.

5. Ik verhuis naar een gedeelde kunstenaarsruimte en ik ga terug naar de balletlessen. En ga wat terrasjes aandoen.


Joris Bas Backer (Berlijn)

1. Ik vind het eigenlijk niet heel lastig om veel thuis te zijn. Ik werk veel alleen en dat geeft me rust. Maar ik werk nu alleen nog thuis en niet meer in mijn atelier die ik deel met 3 collega’s. Ik heb nu mijn zoontje vaak bij me, hij wisselt zelf tussen mij en zijn andere ouder. Hij kan ook goed alleen zijn en is met 7 jaar jong genoeg om graag bij zijn ouders te zijn en oud genoeg om zichzelf bezig te houden. Dat is best gezellig, maar soms wel vermoeiend.

2. De laatste bladzijdes lettering voor mijn graphic novel Küsse für Jet. Die is een paar dagen geleden naar de printer gegaan en midde april komt het dan uit bij mijn Berlijnse uitgever Jaja Verlag.

Ook de zwart-wit tekening die ik voor de Instagram #stayathome maakte van mij en mijn kindje die naast elkaar werken.

3.  Ik heb net God is groot uit van Mounir Samuel. Dat vond ik een geweldig boek. In het boek gaat Mounir Samuel, zelf christelijk, queer en met een Egyptische achtergrond, o.a. in gesprek met moslims in Nederland en ook België, en praat met hun over hun beleving van moslim zijn in de Nederlandse samenleving.

 

4. Met vrienden chatten of bellen. En via Instagram volg ik veel van mijn vrienden die voor een groot deel ook kunstenaar zijn. Mijn vriend en ik bezoeken elkaar gewoon, hij hoort samen met mijn ex en mijn kind bij mijn ‘huishouden’ al is ons huishouden over 3 appartementen verdeeld. Met mijn ouders en broer bel ik met telefoon of videochat.

5. Ik hoop dat ik mijn werk van lezingen geven uit mijn nieuwe boek door kan gaan. Het ergste vind ik dat de comicfestivals zijn weggevallen. Ik had me vooral verheugd op het reizen naar de festivals buiten mijn stad, maar ik denk dat het nog langer gaat duren voordat die weer doorgaan.

Als het weer mooi wordt ga ik zeker met vrienden buiten zitten in parken en aan het water.


Gerlinde De Ryck (Londen)

1. Ik was al een tijdje thuis om voor mijn dochter te zorgen en was tussendoor met een paar projecten bezig, dus ik had eigenlijk niet verwacht dat een lockdown daar veel aan zou veranderen. Maar het is toch anders om in huis te moeten blijven, zeker nu ook mijn man Thomas thuis is en alle peutergroepjes gestopt zijn zodat we nergens meer heen kunnen om andere mensen te zien. En het constante slechte nieuws en de angst die overal in het dorp heerst, maken de situatie niet bepaald beter.

Om zoveel mogelijk mijn normale leven verder te zetten, teken ik wanneer ik kan en post bijna alles online (zelfs de mislukte dingen): zo maak ik bijvoorbeeld elke dag een schets over iets wat er die dag gebeurd is (meestal is dat niet veel) en zet dat op de websites waar ik ook mijn autobiografische strips publiceer (@thomaszijnstrip). Ik probeer ook mijn teken- en schildertechniek te verbeteren door iedere dag te starten met een waterverfschets en ben ook voorzichtig gestart aan een nieuwe graphic novel.

2. Thomas heeft een week thuis gewerkt voor hij technisch werkloos werd en gebruikte daarvoor mijn tekentafel, dus op dit ogenblik liggen zijn spullen daar nog. Ik werk meestal aan de keukentafel (zie foto).

3. Het boek dat ik net uit heb is Anne Brontë: Reimagined waarin Adelle Hay bekijkt op welke manier de boeken van de minst populaire Brontë-zus vandaag nog relevant zijn. De boeken die ik aan het lezen ben zijn er misschien teveel om op te noemen (onder andere Persuasion van Jane Austen en Path of Daggers van Robert Jordan). Ik heb nog kasten vol boeken die ik daarna kan lezen dus ik houd mezelf in om voorlopig geen nieuwe boeken te kopen (de enige uitzondering – tot nu toe – was Glass Town van Isabel Greenberg).

4. Wij wonen in Engeland en de meeste van onze familie en vrienden niet, dus we waren al gewend aan videochat, maar ik merk wel dat ik er nu meer nood aan heb dan vroeger om mensen even te bellen en een babbeltje te doen.

5. Op vakantie gaan hoop ik! We hadden al een reis geboekt deze zomer en ik hoop nog altijd dat die zal kunnen doorgaan, hoewel iedereen me vertelt dat ik dat wel zal mogen vergeten.Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Jonas Sysmans

Vorige week publiceerden we Sharing is Caring, de nieuwe strip van tekenaar Jonas Sysmans. Tijd voor een verhoor dus! Vandaag...