Lockdown Files (15): Ephameron, Stedho en Coralie Laudelout
31 mei 2020 


De lockdown is na zo’n 80 dagen aan een volgende versoepeling toe. Binnen een dikke week gaan immers ook de café’s overal in het land terug open. De Lockdown Files zijn dan ook aan hun laatste weken toe. Vanavond zijn Ephameron, Stedho en Coralie Laudelout aan de beurt.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Ephameron

1. Door het annuleren van alle projecten, workshops en lezingen heb ik weinig geld, maar eindelijk tijd om mijn nieuwe boek af te werken. Ik vind het heel aangenaam dat ook de onlinecommunicatie op een lager pitje staat dan anders, alsof het al twee maanden lang bouwverlof is.

2. Ik werk nu aan de lay-out van Nooit meer alleen, mijn nieuwe beeldverhaal over het moederschap. Ik verweef eigen ervaringen met externe getuigenissen om tot een gemeenschappelijk narratief te komen. Het is weer een experimenteel boek waarbij ik tekst en beeld parallel laat lopen om nieuwe betekenissen te doen ontstaan. Visuele symboliek speelt deze keer ook een grote rol, met de cirkel, het water en andere motieven.

 

3. Ik lees verschillende boeken tegelijk op verschillende plekken in het huis. Van boven naar onder: op zolder ligt Marcovaldo van Italo Calvino, op de trap in de zon lees ik The Angel Esmeralda van Don Delillo, in de slaapkamer liggen de kortverhalen van Flannery O’Connor, in de woonkamer is dat The Sheltering Sky van Paul Bowles, en op het atelier neem ik tijd voor Roland Barthes van Roland Barthes. Er ligt nog een grote stapel romans te wachten. Qua strips las ik vorige week nog Het verslag van Brodeck van Manu Larcenet, erg goed. Penelope van Judith Vanistendael maakte recent ook indruk, knap hoe zij politieke en literaire thema’s verwerkt in een heel eigen verhaal over het moederschap.

4. De nabijheid van mijn familie vervangt voor een groot deel de gesprekken met vrienden. Maar ik bel mijn naasten wel veel vaker.

5. Zwemmen met mijn zoon.


Stedho

1. Het is iets drukker dan voorheen op de trage wegen als ik mijn hond uitlaat.  De kinderen zorgen voor een soort permanente vibe in het huis. En het is even bezuinigen op contacten met vrienden en familie.

2. Ik ben voorbij de helft van l’Enfant Océan, een kinderstrip (met scenarist Maxe l’Hermenier) die in het najaar verschijnt bij Editions Jungle in Frankrijk. En ik heb erg veel zin om verder te werken aan Tussen de plooien van het onmogelijke, een vers magisch-realistische en Brussels beeldverhaal.

3.  Op het toilet ligt een Smalltalk survivalgids (van Liz Luyben) en in bed lees ik af en toe een herkenbaar stukje uit Homo Deus van Yuval Noah Harari. Voyage autour de ma chambre van Xavier de Maitstre ligt klaar om mijn Frans wat aan te scherpen. Ik hoorde het op de radio vermelden als een leesbare aanrader in Lockdown-tijden. En als deze gekte voorbij is, ga ik misschien die knoert van een Zwerm van Peter Verhelst nog eens proberen doorworstelen. Ik herinner mij dat het met een virus te maken heeft.

4. Er wordt wat meer dan gewoonlijk gebeld, geskypet en gewhatsappt. Maar da’s een klein onderhoud. Er is nood aan een groot onderhoud.

5. In elk geval niet naar het containerpark, de Hubo of de Action.


Coralie Laudelout

1. Een geluk bij een groot mondiaal ongeluk: nu dat mijn parttime wegvalt en ik tijdelijk werkloos ben, heb ik veel meer tijd voor mijn kunst, hoera!
sidenote: zonet een artikel uit RektoVerso van Nadia Sels gelezen en zij pent onze innerlijke strijd en bevindingen in deze atypische tijden zeer nauwkeurig neer.

2. Op mijn tekentafel en aan de omringende muren hangen vluchtige schilderijtjes als basis voor een nieuw project. Meer wil ik hier momenteel nog niet over kwijt maar op mijn Instagram kan je af en toe een sneak peak vinden. Daarnaast ben ik ook bezig aan een muurschildering voor in mijn badkamer. Die 4 muren moeten niet per se dezelfde blijven hé.

3.  Deze middag heb ik The Bell Jar van Sylvia Plath uitgelezen. Het is een semiautobiografisch boek over een jonge vrouw die kampt met een klinische depressie dat uiteindelijk leidt tot een zelfmoordpoging. De titel verwijst naar een stolp omdat ze zich opgesloten voelt in haar eigen hoofd. Ik weet het, een bedenkelijke keuze in de huidige context maar dit boek wil ik al jaren lezen, het is ontzettend goed geschreven.

Het volgende boek dat ik -hopelijk- zal verslinden is Specimen Days van Michael Cunningham. Een ander boek van dezelfde auteur The Hours is verfilmd en omdat deze film mijn lievelingsfilm is, ben ik enorm benieuwd om een ander boek van hem te lezen.

4. Ik heb het geluk van opgesloten te zijn met mijn lief (misschien zijn groot ongeluk, grapje) en als bonus is mijn hond er ook bij dus heel eenzaam voel ik me niet. Verder gebeurt alles met familie en vrienden online via diverse platformen.

5.  Met vrienden afspreken op een terrasje in de zon en pas de volgende ochtend naar huis keren.Gerelateerde berichten

More Story

Zine Club #08: The Society Pony (door Ingrid Rundberg)

Review door Valentine Gallardo. Meer info over Ingrid Rundberg vind je op haar website waar je ook deze zine kan kopen.