Lockdown Files (6): Erik Kriek, Ibrahim R Ineke en Gus Moystad
12 april 2020 


Straks gaat we de vijfde week van de Corona-maatregelen in. Hoog tijd om ook eens bij onze Noorderburen op bezoek te gaan. Vanavond horen we Erik Kriek, Ibrahim R Ineke en Gus Moystad uit in de zesde aflevering van de Lockdown Files.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Erik Kriek

1. Niet echt heel veel. Als tekenaar ben ik gewend om in mijn atelier te werken en weinig mensen te zien. Ik kan alleen niet meer op café, maar dat deed ik toch al niet meer sinds ik geen bier meer drink. Voor mijn vrouw en zoon is het wel wennen. 

2. Momenteel een project voor Korero Books uit Londen. Ik maak illustraties bij een gedicht van Joseph Moncure March, een cultauteur uit de VS. Het is een gedicht van 190 pagina’s over een bokser die er in wordt geluisd door snode figuren. The Set Up heet het. Duurt nog wel even voor het klaar is. Ondertussen schrijf ik af en toe aan een nieuwe (strip)roman. De Kuil is de werktitel. Gothic horror op de Veluwe.

3. Ik lees nauwelijks strips, mochten jullie daar op doelen. Ik lees veel romans. Nu Fever van Deon Meyer. Post-apocalyptische sf waarin de wereldbevolking is gedecimeerd door… jawel, een coronavirus.

4. Via telefoon, WhatsApp, Facebook en Instagram.

5. Ik denk afspreken met mijn vrienden of lekker uit eten met vrouw en zoon.


Ibrahim R Ineke

1. Met alle thuislessen die de kinderen nu nodig hebben: nog meer respect voor mijn echtgenote (zij is schooljuf). Het is na de lunchpauze schier onmogelijk het gespuis zich op het leswerk te laten concentreren.

2. Zoë ( zie foto’s 1 & 2 ), een paar projecten die nog onder (deels zelf opgelegd) embargo staan, waaronder: Alle Uitgaven Die Nog Een Kaftontwerp Nodig Hebben En Uitgesteld Zijn Tot Aan Minstens Het Eind Van Het Jaar; en los tekenwerk (foto 3)

3. Robertson Davies, The Deptford Trilogy (een ouderwets doortimmerde romanomnibus , degelijck ende vermaeckelijck); J.K. Huysmans, A Rebours (ofwel de decadente gids voor zelf-quarantaine; Des Esseintes was er als eerste!); Vernon Lee, The Virgin of the Seven Daggers (spookverhalen & legenden in prachtig, gedragen proza); Apollinaire – Poet among the Painters, Francis Steegmuller ( biografie van Guillame Apollinaire, deze Dionysische uitvinder van de term ‘surrealisme’ stierf iets meer dan een eeuw geleden aan de plaag die op dat moment de wereld teisterde, de Spaanse Griep), Edgar Allan Poe, Selected Tales (comfort reading – The Masque of the Red Death slaan we dan even over).

 

4. …sociale contacten? Je praat met een striptekenaar, hè

5. Zullen we eerst even hier doorheen ?


Gus Moystad

1. Ik eet veel meer met mijn huisgenoten! De eerste week waren we alleen maar uitgebreide maaltijden aan het koken. Deze week heb ik twee taarten een twee dozen koekjes gebakken, en nu zitten we in het zonnetje huisgemaakte limonade te pimpelen. Verder begint mijn dagelijkse leven weer een beetje te lijken op voor de quarantaine (ik was blijkbaar niet heel sociaal), met drukken in de grafiek werkplaats en een dagelijks bezoek aan mijn atelier.

2. Veel dingen! Ik ben weer aan het schilderen, en heb een paar strip-projecten weer opgepakt. Daaronder valt mijn nieuwe Instagram-pagina Tenderpunk Comics, waar ik nu al mijn kleinere stripjes post, en Notes from Skemer, mijn oude nieuwsbrief-als-cyberzine die een nieuwe aanpak krijgt, en waarvoor je je op deze pagina in kan schrijven.

Ook een paar langere strips zijn in de pijplijn – Body of Sickness, waar je hier schetsen van kan zien, en een strip over een jager die in post-apocalyptische Noorwegen een hert probeert te beschermen tegen de kwaad van de mens.

3. Nou ik ben op dit moment City of Saints and Madmen van Jeff Vandermeer aan het lezen. Hij schrijft echt op een heel gekke beeldende magische manier, en zijn taalgebruik en beeldtaal zijn grote inspiraties voor mijn eigen werk. Daarnaast heb ik net On A Sunbeam van Tillie Walden (heel lief), en Incomplete Works van Dylan Horrocks uit.

4. Vooral veel bellen en appen! Ik run ook twee Dungeons & Dragons campaigns die gewoon lekker doorgaan over de webcam! Ik heb zelfs mijn huisgenoten weten te overtuigen om een paar sessies met mij te spelen!

5. Goeie vraag! Mijn vrienden één voor één bezoeken en een hele grote knuffel geven! En zwemmen! Kan ik dat nu al doen?Gerelateerde berichten

More Story

Lockdown Files (5): Stephan Louwes, Mattias Ysebaert en Dragana Radanovic

De Corona-maatregelen, 28 dagen later. Pulp deLuxe was benieuwd hoe onze hoofdstad er dezer dagen bijligt. We gingen ons licht...