Retro #PP10 : 2011 – Frederik Van den Stock
7 oktober 2017 


De Plastieken Plunk is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Een geschikte gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen negen afleveringen. Deze week gaan we terug naar de editie van 2011.

pp2011b Het is zaterdagavond 12 november 2011 omstreeks acht uur wanneer de juryleden in restaurant het Vosken in Gent de knoop doorhakten over wie de vierde editie van de Plastieken Plunk zou winnen. De drie wijzen van dienst waren dat jaar Jan Bex, Anita Vervecken en juryvoorzitter Steven Dupré. Het decor van de PéPé Soirée was voor de tweede maal Le Bal Infernal in Gent. Het verdwijnen van Plots en Pulp deLuxe zorgde ook voor een gewijzigde inschrijvingsprocedure. Stripauteurs moesten zich vanaf dat jaar zelf inschrijven en hun werk insturen.

Dieter VDO ontving zijn eerste eervolle vermelding. Het zou zijn laatste niet worden. De winnaar van de vierde editie werd Frederik Van den Stock die onder meer geprezen werd om zijn precies taalgebruik en doorwrocht scenario. De Plastieken Plunk moest ook fungeren ter compensatie voor zijn gefnuikte voetbalcarrière bij de preminiemen.

Tournée Générale!

af2011Op welk punt in je carrière stond je toen je De Plastieken Plunk won?
Ik was een beginner, net afgestudeerd. Het verhaal waar ik mee won had ik op school gemaakt.

Wat weet je nog van die avond? Wat ging er door je heen toen je De Plastieken Plunk gewonnen had?
Eerder ongeloof toen mijn naam werd afgeroepen en een bijzonder ongemakkelijk moment toen er een micro onder mijn neus werd geduwd.

Hoe is je carrière verder verlopen?
Voorlopig vrij goed, ik maak cartoons voor Knack. Het striptekenen zelf ben ik een tijdje uit het oog verloren, maar ik ben nu met frisse moed aan een nieuw project begonnen.

Waar staat het beeldje van de Plastieken Plunk dat je gewonnen hebt?
Het staat een mooi rode gloed te schijnen in een ruim gevulde prijzenkast.

Heb je een goede raad voor de winnaar van dit jaar?
Een tournee generale!

Wat was, naast de dag waarop je De Plastieken Plunk gewonnen hebt natuurlijk, de beste dag van je leven?

Met ruime voorsprong: de doldwaze promotie van Royal Antwerp FC vorig jaar.

 

Lees hier de winnende strip De Preminiemen van Frederik Van den Stock »

De overige genomineerden van 2011: Sébastien Conard, Merel Cremers, Charlotte Dumortier, Inne Haine, Bart Nijstad, Robert Van Raffe en Dieter VDO.

Affiche: Pieter De Poortere







Gerelateerde berichten





More Story

Retro #PP10 : 2008 - Pinda

De Plastieken Plunk is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Een geschikte gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen...