Het Verhoor: Dieter VDO
21 april 2019 


Dieter VDO hoeven we natuurlijk niet echt nog voorstellen. Als gewezen redactielid van Pulp deLuxe leverde hij de afgelopen jaren al talrijke bijdragen. Toch besloot hij in de jaargang 2017-2018 nog zijn Master te halen aan LUCA School of Arts in Brussel waardoor hij ook bij de laatste lichting zat die naar Vierves gestuurd werd.

verhoor-dieter

Stel jezelf voor
Ik ben Dieter Van der Ougstraete en dit jaar vier ik 10 jaar strips- en illustraties maken. Ik teken al een pak langer maar vanaf 2009 ben ik ‘mijn eigen stem’ gaan ontwikkelen en begon het wat meer richting te krijgen. Iets vanuit het niets maken en vorm geven aan een eigen wereld en personages, dat alleen al is fantastisch om te doen. Wanneer het dan nog eens in boekvorm verschijnt is het helemaal af.

Ik ben een groot boekenliefhebber. Prentenboeken en strips vooral. Tekenen is ook een noodzaak geworden. Wanneer het me een paar dagen niet lukt begin ik ongemakkelijk te worden. Tekenen (en zeker strips maken) is een vorm van escapisme voor mij. Of zoals iemand onlangs zei: ‘Goed dat je veel zit te tekenen, dan doe je geen ander kwaad.’

Tekenen is ook een noodzaak geworden. Wanneer het me een paar dagen niet lukt begin ik ongemakkelijk te worden.

Waar haal je doorgaans je inspiratie vandaan?
Ik haal mijn inspiratie uit ‘het moment’. Ik bekijk een documentaire, lees een boek, zie iets op het internet, hoor een gesprek, ben getuige van een gebeurtenis, … Dan kijk ik of ik daar iets mee kan doen, of ik het kan verwerken in wat ik aan het maken ben. De verhaallijn voor mijn volgende boek ‘Dino’ schreef ik al in 2016.

Om het een beetje spannend te houden voor mezelf voeg ik er dus puzzelstukjes van het moment aan toe. Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 90 en ik put hier en daar uit eigen ervaringen. Het is niet autobiografisch, maar toch er zit veel van mezelf in.

“De Vloek van Vierves” die we onlangs op Pulp deLuxe publiceerden gaat over het einde van de jarenlange traditie van schooluitstappen van de afdeling Beeldverhaal naar Vièrves in de stijl van een stripreportage van Jeroen Jansen. Hoe ben je te werk gegaan?
Dat was puur magisch realisme. De masters Beeldverhaal ’17-’18 (met oa Stephan Louwes, Dido Drachman, B.Carrot en Karolina Szejda) waren er te veel aan voor Vièrves. Er lag al een hardcover (Het mirakel van Vierves) in de winkels, die mensen waren er helemaal klaar mee. Maar hoe ze ons daar weggejaagd hebben, dat was niet proper.
Nu gaan de masters dus niet meer naar Vièrves. Hervormingen binnen de opleiding, zo heet het … Het doet je nadenken over de macht en invloed van die Vièrvesnaren.

Vierves17_final_DieterVanderOugstraete-5

Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?
Dit najaar komt Dino uit, bij Oogachtend. De perfecte afsluiter voor mijn eerste decennium als stripmaker.
Updates en nieuws kan je volgen op deze Facebook pagina. Ik heb een aantal plannen om daarna te gaan doen maar voorlopig zit ik nog helemaal in de wereld van Dino.

Ik blijf in elk geval verder strips maken. Op naar de volgende 10 jaar!

De Vloek van Vierves op Pulp deLuxe »
Profiel Dieter VDO »Gerelateerde berichten

More Story

Grensgebied: Tania Verhelst, stadsdichter van Brugge

Voor trouwe volgers van Pulp deLuxe zal de naam van de Oostendse tekenares Tania Verhelst niet onbekend in de oren klinken....