Het Verhoor: Mark Venter
5 mei 2019 


Een paar weken geleden publiceerden we “In the woods” van Mark Venter op Pulp deLuxe.  Een illustrator/ontwerper/verhalenverteller afkomstig uit Zuid-Afrika leek ons wel interessant genoeg om ook eens een gesprek mee te hebben voor onze rubriek Het Verhoor.

verhoor-mark

Stel jezelf voor.
Ik ben een illustrator/ontwerper die in Gent woont. In het verleden ben ik barman geweest, geluidstechnicus,  projectmanager en leerling-timmerman. Tegenwoordig hou ik van tekenen, klei, glas, wapens, sciencefiction lezen, tweedehandsmarkten en waar mogelijk niets doen. Mijn moeder zegt dat ik een aardige, lieve jongen ben.

Je bent in Zuid-Afrika geboren en opgegroeid in Azië. Hoe ben je uiteindelijk in Gent beland?
Love was in the air. Ik ben hierheen verhuisd voor een Belgisch meisje en bleef voor de geweldige opleiding en de dollarbiljetten. Na mijn studie wist ik niet waar ik heen moest, dus heb ik vrij lang als freelancer in Brussel gewerkt en ben ik uiteindelijk uiteindelijk naar Gent verhuisd om er fulltime te werken.

Mijn moeder zegt dat ik een aardige, lieve jongen ben.

Heeft Zuid-Afrika een stripcultuur?
Er is er wel degelijk een, hoewel ik denk dat het vooral underground zines in het Afrikaans zijn, die zich bezighouden met de wilde politieke en sociale problemen van het land. Ik wou dat ik er meer van wist. Ik volg wel een paar illustratieagentschappen in Kaapstad, omdat ik vind dat het werk echt fris en opwindend is.

Waar haal je doorgaans je inspiratie?
Net als elke andere illustrator heb ik een paar favoriete artiesten die me inspireren (op dit moment komen Jake Wyatt, Sam Weber en MUTI bij me op), maar mijn persoonlijke werk wordt over het algemeen gedreven door mijn interesses in verhalen vertellen, conflicten en het surrealisme. Op de een of andere reden kom ik er steeds op uit om besnorde mannen te tekenen die tegen het verschrikkelijke kwaad vechten.

“In the woods” dat we onlangs publiceerden op Pulp deLuxe heeft, zoals veel van je strips, een heel donkere ondertoon. Waar komt het vandaan?
Ik denk dat het gebeurde via de editie van Vite van een tijdje geleden met “bossen” als thema. Ik had de besnorde man al in zijn stomende kleine hoed, dus maakte ik een soort angstaanjagend, folkloristisch verhaal over hem en veranderde een deel ervan in een stripverhaal.

in-the-woods-01

Naast het tekenen van strips werk je ook voor Once, een bedrijf dat is gespecialiseerd in verhalen vertellen. Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik werk daar sinds 2017 als een visuele verhalenverteller. Die taak omvat allerlei spannende activiteiten, van het maken van animaties en visuele concepten tot het ontwerpen van conferentiegebeurtenissen tot branding, logo’s en illustratie. Het is tot nu toe een glorieuze ervaring geweest, hoewel het een behoorlijke verandering was ten opzichte van de freelance levensstijl. Je kunt meer bekijken op oncestorytelling.be.

Wat kunnen we van u verwachten in de toekomst?
Hopelijk op een mooie dag, nog meer strips. Meest recent heb ik plezier gehad met glas, klei en collage, dus misschien komt er iets geweldigs uit.

In The Woods op Pulp deLuxe »
Profiel Mark Venter »Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Dieter VDO

Dieter VDO hoeven we natuurlijk niet echt nog voorstellen. Als gewezen redactielid van Pulp deLuxe leverde hij de afgelopen...