Het Verhoor: Indi Vos
21 februari 2023 


Onlangs konden jullie genieten van het mooie poëtische I’m thinking, een kortverhaal door Nederlandse striptekenaar Indi Vos. In het verhoor vertelt Indi ons iets meer over haar voorliefde voor manga en laat ze haar lezers ook zien dat melancholie de gelukzaligheid van het triest zijn is.

door Veerle Devos.

verhoor-indi2

Dag Indi! Wat moeten de  lezers weten over jou?

Dat ik graag nog lang een stripmaker wil zijn. Ik hoop ook snel met langere en goed vertelde verhalen te kunnen afkomen Mijn inspiratie vind ik vaak door andermans verhalen te lezen. Dat geeft me de zin om zelf nog zoveel mogelijk strips te tekenen. Verder wil ik mijn lezers vooral laten weten dat ik erg dankbaar ben voor de steun die ik van hen krijg.

Ik beschouw bepaalde gevoelens, zoals ongemakkelijke gevoelens tussen mensen, als iets positiefs. Het fascineert me.

In je bio lezen we dat je al van je tienerjaren bezig bent met striptekenen. Is het altijd je droom geweest om striptekenaar te worden?

Goh, dat weet ik niet precies. Ik had wel al van jongs af een grote interesse in manga. Mijn neef had veel van die boekjes liggen en deze zorgden er uiteindelijk voor dat ik meer en meer informatie begon op te zoeken over hoe ik manga meisjes moest tekenen. Ik ben me toen wat gaan verdiepen in het manga genre.

Ik kom uit een arbeidersgezin dus mijn liefde voor strips kreeg ik niet echt met de paplepel mee van mijn ouders. Ze hadden wel enkele klassiekers zoals Kuifje liggen maar veel meer dan dat was het ook niet. Een tekenopleiding heb ik niet echt gevolgd toen ik jong was. Ik begon gewoon meer en meer strips online te lezen en op een bepaald moment besloot ik dat ik graag de artistieke kant wilde opgaan, met alle gevolgen van dien.

 

 

Momenteel ben je druk aan het zwoegen voor je examenjaar aan ArtEZ. Is jouw opleiding goed verlopen?

Weet je, ik was pas zestien jaar toen ik de opendeurdag van ArtEZ bezocht. Toen al wist ik: dit wordt het! Het was een hele ervaring, ik heb er echt geleerd om zelfstandig te worden. Corona heeft er echter voor gezorgd dat mijn eerste jaren aan ArtEZ niet helemaal normaal verliepen. Ik ben toen even terug thuis gaan studeren bij mijn ouders in Nijmegen. Dat was best een rustige periode.

Ik begin pas volgend jaar aan mijn examenjaar maar ik ben wel al beginnen voorbereiden. Het wordt een karakterstudie.  Het klinkt misschien wat vreemd maar ik beschouw bepaalde gevoelens, zoals ongemakkelijke gevoelens tussen mensen, eerder als iets positiefs. Het fascineert me .Het zal een proefwerk met een dikke laag melancholie worden, daar hou ik wel van.

Ben je er goed begeleid geweest op ArtEZ?

Zeker!  Ik heb er onder andere opleiding gekregen van Mara Joustra, hoofd van de opleiding comic en animatie. Verder heb ik stage als inkleurster kunnen doen bij Hanco Kolk, onder leiding van Marloes Dekkers. Dat was een super toffe ervaring. Ik hoop nog wel eens vaker als inkleurster aan het werk te kunnen gaan!

Wie zijn jouw grote inspiratiebronnen geweest tijdens jouw studie als striptekenaar?

Ik hou enorm van het werk van Judith Vanistendael. Ik vind haar tekeningen erg expressief en haar verhalen voelen vaak zo lekker ongemakkelijk aan (lacht). Mijn absolute favoriet van Judith is trouwens Toen David zijn stem verloor. Ik hoop dat ik ooit nog eens aan een van haar lessen kan deelnemen. Verder hou ik enorm van de manga van Inio Asano.  Zijn verhalen vertellen over de liefde maar zijn allesbehalve soft. Zijn tekenwerk is ook supermooi!

 

I’m thinking, de strip die je onlangs op Pulp deLuxe publiceerde, is prachtig getekend. Het verhaal voelt als een wazige droom, alsof we in jouw gedachten verzinken. Zijn jouw verhalen reflecties van je eigen emoties?

Zoals ik eerder vertelde bestudeer ik vooral graag de menselijke emoties. Ik ben best wel gefascineerd door de emotie verdriet.  Daarom dat het verhaal ook in het blauw werd geschilderd. Het is een kleur die past bij melancholie  en ook bij de avondstemming die heerst in het verhaal.

Ben je, naast je proefwerk, nog met andere projecten bezig?

Ja hoor. Na de zomer neem ik deel aan een collectief in Nederland dat gaat samenwerken met verschillende artiesten, zoals mezelf en onder andere ook Dido Drachman, rond het thema seksualiteit.  Ik ben benieuwd.

Wij ook! Veel succes met je proefwerk! Je zal dat ongetwijfeld fantastisch doen!

 

I’m thinking (takeit takeit takeit) op Pulp deLuxe »
Profiel Indi Vos »Gerelateerde berichten

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

27 februari 2024 
0
Het Verhoor: Hillianne Leupen

Het Verhoor: Hillianne Leupen

18 december 2023 
0
More Story

Pulp deLuxe's Drink&Draws

Online is Pulp deLuxe al langer een bekende naam onder tekenaars. Hiernaast zetten we ons al jaren in tijdens Zine Happenings,...