Het Verhoor: Mark Hendriks over Groenland
19 december 2021 


Met de Kerstdagen die eraan komen wordt hier ook weer wat kouder. Het laatste boek van Mark Hendriks brengt ons weliswaar op een nog koudere plaats. Groenland, dat onlangs verscheen bij Scratch, is zijn intussen al zeventiende boek dat hem in onze verhoorkamer bracht.

door Bruno Willaert.

verhoor-groenland2

Wat bracht er je toe om deze keer een boek te maken over het dagelijkse leven in Groenland?
Ik bedacht me dat ik niks of nauwelijks iets wist van Groenland, het werd tijd om daar iets aan te veranderen. Ik ben wat Groenlanders op YouTube gaan volgen die over dagelijkse leven vertellen, over boodschappen doen, spaghetti maken, een jas kopen, tochtstrip monteren, enzoverder. Het is altijd verstandig om een wetenschappelijk onderbouwde basis te hebben in plaats van een gebouwd op geromantiseerde stereotypen. Een ‘vriendschap’ vinden met het onderwerp waarover ik teken is erg belangrijk. Daarom wil ik zoveel mogelijk weten Van Binnen Uit, en niet van toeristen of uit de Lonely Planet. Daarnaast heb ik een heleboel wetenschappelijke onderzoeken en verslagen gedownload.

Het is altijd verstandig om een wetenschappelijk onderbouwde basis te hebben in plaats van een gebouwd op geromantiseerde stereotypen.

Net als in je vorige boeken die zich in Korea, Tibet of Hong Kong afspeelden leverde je nieuwste boek terug prachtige landschappen uit Groenland op. En het levert ook een mooie inkijk op het eenvoudige leven van de inwoners, dit in schril contrast met het groepje toeristen dat zich vooral druk maakt over een aansluitende vlucht die ze dreigen te missen. Is het zo confronterend om onszelf te bekijken vanuit het standpunt van de Groenlander?
Ik denk niet eens vanuit het standpunt van de Groenlander. Die zal waarschijnlijk aandoenlijk en geamuseerd toekijken, zolang we maar souvenirs kopen. Het is meer vanuit ons standpunt.

 

Het viel me op dat veel travel vloggers nauwelijks iets te vertellen hebben over de plek waar ze op dat moment zijn. Het gaat hen denk ik vooral om te laten zien dat ze reizen en onderweg zijn. Waar ze zijn maakt niet zoveel uit: vliegveld hier, hotel daar, mooie tempel hier, lachende inboorling daar. Vooral wanneer je iets weet van het land waar zo’n vlogger op dat moment is, worden dit soort vloggers onnozel en irritant.

 

De idyllische landschappen in zwart-wit komen ook nog goed tot zijn recht dankzij de lay-out waarbij je het boek op eender welke pagina kan openslaan en genieten van de compositie van de (soms bijna poëtische) beelden over de twee pagina’s heen.
Het is qua beeld voor mij een logisch vervolg op mijn vorige boek Octopus. Een tekening moet ademen, moet je de ruimte geven. Dan lijkt het misschien al snel idyllisch. Het beeld moet het verhaal dragen en vertellen, en je moet niet te lang stil blijven staan bij een tekening. Daarom gebruik ik steeds minder tekeningen per pagina. Met een ‘normale’ strip heb ik de neiging om eerst de tekeningen te bekijken die op de rechterpagina staan, en dan op de linker. Het duurt misschien maar een seconde, maar ik wil dat steeds meer vermijden. Het moet sneller en filmischer. Elke tekening is een cliffhanger. Welkom in de wereld van de manga!

Als ‘basis’ heb ik een aantal Chinese tekenaars en kunstenaars als inspiratie: Wu Guanzhong, Yen Kuang-Lu, Lui Shou-kwan en Shen Shi Fa.

 

Het hoofdpersonage Malik overdondert de lezer met zijn selfiestick en allerlei social media-termen over volgers, vlogging, patreons, delen, subscribers, … maar het viel me op dat je zelf vooral grotendeels afwezig bent op social media. Kon je genoeg je ergernissen kwijt in het boek over te drukke medium (lacht)?
Het zijn vooral ergernissen over vloggers die niks te vertellen hebben, maar graag aandacht willen. Lachwekkend waren ‘oudere’ vloggers die Engelse termen gebruiken om jong over te komen, of erger, naar het Nederlands vertaalde Engelse termen. Maar verder geniet ik van internet, trolls, earrape, tikitoki dickheads, door give-aways, ALT-F4!

 

Klassieke afsluiter: wat mogen we nog van je verwachten in de toekomst?
Er ligt nog ongepubliceerd werk in de kast en ben met wat verhalen bezig. Ik heb nog teveel ideeën!

 

Groenland telt 256 pagina’s en is verschenen bij Scratch.

Bestel Groenland »

 







Gerelateerde berichten





More Story

Het Verhoor: Miel Vandepitte over Centralia

Welkom in Centralia, het eerste wapenfeit in de stripwereld van fresh out of college boy Miel Vandepitte, een debuut van bombastisch...